"Genç Kartallar" Uçmayı İzmir'de Öğreniyor

İZMİR (A.A) - Emre Umurbilir - Hava Harp Okulu'nu bitiren genç teğmenlerden uçmaya elverişli oldukları tespit edilenler, eğitimlerini İzmir'in Çiğli

İZMİR (A.A) - Emre Umurbilir - Hava Harp Okulu'nu bitiren genç teğmenlerden uçmaya elverişli oldukları tespit edilenler, eğitimlerini İzmir'in Çiğli ilçesindeki 2'nci Ana Jet Üs Komutanlığında alıyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, uçuş görevinin icra edildiği ortamın fiziksel özellikleri ve hava aracının performansı sonucu ortaya çıkan birtakım fizyolojik problemler ve bunlardan korunma yollarının anlatıldığı "Fizyolojik Eğitim" dersiyle eğitimlerine başlayan pilot adayları, "Hayatta Kalma Eğitimi"yle de zor şartlarda hayatta kalma kabiliyeti kazanmalarının ardından, uçuş yapacakları hava araçlarıyla ilgili teknik eğitim alıyor.

Reklam
Reklam

Pilot adaylarına, pilotaj eğitimleri süresince, uçuş öncesi planlama, meteoroloji, aerodinamik, hava hukuku, uçuş fizyolojisi, alet uçuşu, seyrüsefer ve İngilizce hava trafik konuşmaları konularında toplam 174 saat akademik ders veriliyor.

-Temel uçuş eğitimleri, envantere yeni katılan KT-1T ile-

Beş filo komutanlığı ve 6 farklı hava aracı tipiyle ortalama yıllık 30 bin saat uçuş gerçekleştirilen 2'nci Ana Jet Üs Komutanlığında, "SF-260D" tipi uçakla başlangıç uçuş eğitimini alan teğmenler, temel uçuş eğitimlerini 122. Filo Komutanlığında T-37B/C7nin yerine envantere yeni katılan KT-1T uçağıyla yapıyor.

KT-1T'nin envantere girmesiyle, pilot adaylarının dijital kokpit alışkanlıklarının en üst seviyeye çıkarılıp uçuş beceri seviyelerinin artırılması ve yeni nesil uçaklara daha erken intibak edebilmelerinin sağlanmasının amaçlandığı ifade ediliyor.

-Jet eğitiminde modernize edilmiş T-38M-

Başlangıç ve temel uçuş eğitimlerini tamamlayan pilot adayları, kendi istekleri ve uçuşlardaki başarıları ile ihtiyaçlar doğrultusunda, uçuşun son halkaları tekamül jet, ulaştırma ve helikopter eğitimleri için Hava Kuvvetleri Komutanlığının verdiği kontenjan dahilinde derecelendirilerek ayrılıyor.

Reklam
Reklam

Tekamül ulaştırma ve helikopter eğitimine seçilen pilot adayları, Hava Kuvvetleri Komutanlığının arama-kurtarma, ulaştırma ve helikopter eğitimi veren tek filosu olan 125'inci Eğitim Filosuna katılıp, CN-235 CASA uçakları ve AS-532 Cougar helikopterleriyle eğitim alıyor.

Jet pilotu adayları ise katıldıkları 121'inci Filo Komutanlığında, NASA pilotlarının da eğitiminde kullanılan süpersonik (sesten hızlı) jet uçağı T-38M ile eğitim görüyor. Yeni modernize edilen T-38M uçaklarıyla geleceğin insanlı platformlarında uçacak ve insansız platformları uçuracakların daha nitelikli yetiştirilmesinin amaçlandığı ifade ediliyor.

-T-38A'nın modernizasyonu 2014'te tamamlanacak-

Tekamül jet eğitiminde kullanılan mevcut T-38A uçaklarının modern aviyonik (uçuş sistemleri ve uçuşa yardımcı sistemler) sistemlerle modernizasyonu, halihazırda devam ediyor.

"T-38A Aviyonik Modernizasyon Projesi" kapsamında, toplam 55 adet T38-A uçağı, TAI ve 1'inci Hava İkmal Bakım Merkezi işbirliğiyle modernize ediliyor. 2014 yılı Ağustos ayında tamamlanması planlanan modernizasyonla, T-38A uçaklarına "glass kokpit" olarak adlandırılan HUD ve çok maksatlı renkli ekranlar gibi modern aviyonik sistemlerin entegrasyonu yapılıyor.

Reklam
Reklam

-Düz olmayan hatta 500-700 kilometre hızla 1 metre yakınlıkta uçuyorlar-

Uçağa alışabilmek için gerekli intibak safhası ile kol uçuşu safhası, pilot adaylarının eğitimlerindeki en zorlu iki dönem olarak gösteriliyor.

İntibak safhasında pilot adayları yaklaşık 300 kilometre hızla piste yaklaşan uçağı indirebilmeyi öğreniyor.

Kol uçuş safhasının zorluğu ise aralarında sadece 1 metre mesafe bulunan ve saatte 500-700 kilometre hızla yan yana uçan iki uçağı kontrol etmekten kaynaklanıyor. Bu sırada düz uçmayan pilot adayları, sürekli değişen sürat, yükseklik ve yerçekiminin yaklaşık 3 katı kuvvet altında sürekli manevra yapmak zorunda bulunuyor.

-Gelişmiş uçuş simülatörleri aktif olarak kullanılıyor-

Yeni nesil aviyoniklere sahip modern hava araçlarının Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girmesine paralel, uçuş eğitiminde gelişmiş simülatör sistemlerinin kullanımı da giderek yaygınlaşıyor.

NATO Uluslararası Uçuş Okulu olunmasıyla ilgili kapasite belirleme ve diğer planlama çalışmalarının devam ettiği üsteki eğitimlerde, gelişmiş uçuş simülatörleri de aktif olarak kullanılıyor.

Reklam
Reklam

Üs bünyesinde Simülatör Filo Komutanlığının faaliyete geçmesiyle tüm simülatör uçuşları, dört simülatörün bulunduğu bu filo kapsamında yerine getiriliyor. Burada, pilot adaylarına öğretmen pilotların nezaretinde, uçuşu yerde birebir olarak gerçekleştirebilme, havada karşılaşılabilecek her türlü acil durumdaki hareket tarzlarını yerde çalışabilme imkanı sağlanıyor.

Gelişmiş simülatörlerin uçuş eğitimlerinde aktif kullanılmaya başlanmasıyla uçuş sortilerinde azalma olacağının öngörüldüğü belirtilerek, yeni eğitim sistemiyle maliyet etkin idame işletme sağlanmasının planlandığı kaydediliyor.

-Her yıl yaklaşık 100 "genç kartal"-

Bugüne kadar yaklaşık 4 bin pilot adayının mezun olduğu 2'nci Ana Jet Üs Komutanlığında, her yıl 80-100 civarı "genç kartal", zorlu eğitim sürecini tamamlayıp, pilot brövesi takmaya hak kazanıyor.

F-16 uçağını seçen "genç kartallar", F-5A/B 2000 uçaklarında "Harbe Hazırlığa Geçiş" eğitimi görmek üzere, Konya'daki 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığına, buradaki eğitimi başarıyla tamamlayanlar ise muharip F-16 pilotu eğitimi almak üzere, Ankara'daki 4'üncü Ana Jet Üs Komutanlığına gidiyor.

Reklam
Reklam

F-4 uçağını seçenler, Eskişehir'deki 1'inci Ana Jet Üs Komutanlığına, tekamül ulaştırma eğitimini başarıyla tamamlayanlardan C-160 ve C-130 pilotları, Kayseri'deki 12'nci Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığına, CN-235 pilotlarıysa Ankara'daki 11'inci Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığına gönderiliyor.

Helikopter pilotlarıysa harbe hazırlık eğitimlerine 125'inci Eğitim Filo Komutanlığında devam ediyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: