Dev meme sorunu, tıp dilinde ‘virjinal hipertrofi’ olarak adlandırılıyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Atilla Arıncı, dev meme sorununun daha çok 16-19 yaş arasındaki genç kızlarda görüldüğünü, bazen her bir memenin 4 kilogramı bulduğunu söyledi.
Acıbadem Kocaeli Hastanesi Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Çağhan Baytekin ise, dev memeli genç kızların sutyen izi, kamburluk, meme altında mantar, sırtta ve omurlarda düzleşme, duruş bozukluğu gibi sorunlar nedeniyle ameliyat olmak istediklerini söyledi.
Dev meme sorunu, sıklıkla genç kızlarda görülse de bu sorundan muzdarip başka kadınlar da var. Yapısal olarak iri memeye sahip kadınlarda, hamilelikler sonrasında ve menopoz döneminden sonra, memelerin daha da büyümesi ve yağlanması sonucu da ortaya çıkabiliyor. Bu sorun yüzünden ergenlik çağında genç kızların değişmekte olan bedenleri karşısında bir zihin karışıklığı yaşarken bir de dev meme sorunuyla uğraştıklarına değinen Prof. Atilla Arıncı şöyle konuştu: “Bu problem, hem hastanın kendi bedenini algılaması yönünden, hem de sosyal yaşamda dikkat çekici bir unsur olması sebebi ile ciddi psikolojik sıkıntılar yaşıyor. Bu yaş grubundaki genç kızlar, meme küçültme istemiyle bize başvurduklarında, ‘tamamen kesin atın, bıktım artık bunlardan, istemiyorum’ diyebilecek kadar psikolojik açıdan zedelenmiş olabiliyorlar. Küçültme ameliyatları sırasında, her memeden 4 kilograma kadar doku çıkardığımız oluyor.”
parmaklarda uyuşukluk bile yapıyor
Dev memeler, vücutta sadece kamburluk ve duruş bozukluğu yapmıyor. Dr. Çağhan Baytekin, dev memelerin köprücük kemiğinin aşağısındaki damarlara basması ile birlikte sinirlerde bası oluştuğunu söyledi. Bu basıyla birlikte kişinin dördüncü ve beşinci parmağında uyuşukluk ve yanma meydana geliyor. Dr. Baytekin, “Bu sorun, insanların boyunlarına 3’er kilo ağırlık asıp dolaşmasına benziyor. Menopoz sonrasında daha büyük rahatsızlıklar oluyor. Omurlarda sounlar oluyor. Bu nedenle hasta küçültme ameliyatı istiyor” dedi. Genç hastalarda meme küçültme ameliyatı yaparken his kaybını önlemeyi amaçladıklarını belirten Dr. Çağhan Baytekin, “Ancak dev memelerde ve bazı vakalarda bu her zaman mümkün olamıyor. Memeyi, damar ve sinir paketiyle birlikte taşıyarak küçültme ameliyatı yapıyoruz” diye konuştu.
Sutyen ölçünüz 100'ü geçti mi?
Dev meme kişinin vücut yapısına göre değerlendirilen bir kavram olmakla birlikte, 100 bedenin üzerine dev meme deniliyor. Meme küçültme ameliyatlarında meme dokusunun istenildiği kadar küçültülmesi mümkün. Ancak, ne kadar küçültüleceğine hasta ve hekim, kişinin beden yapısı, beklentileri göz önünde bulundurularak karar veriyor. Prof. Atilla Arıncı, meme küçültmede bir çok tekniğin uygulandığını, her hasta için ideal sonucu veren tek bir yöntem bulunmadığını belirtti. Hangi yöntemin uygulanacağına, kişinin vücut yapısına, meme dokusunun büyüklüğüne, meme dokusunun kıvamına, cildin kalitesi ve elastikiyetine, hastanın iz tercihine ve hatta cerrahın tecrübesi ve ustalığına göre karar veriliyor. Meme küçültme ameliyatları sanıldığının aksine, büyütme ameliyatları kadar ağrılı değil. Ancak, ameliyat sonrası ilk bir haftada aşırı kol ve beden hareketlerinden kaçınmanın yanı sıra, yaklaşık 1 ay boyunca meme dokusunu taşıyan ve kalın lastiklerle desteklenmiş, balensiz sporcu sutyeni kullanılması gerekiyor.