Gençler, 1960 Darbesinin Yıldönümünde Yassıada’yı Ziyaret Etti

AK Parti Ankara Gençlik Kolları üyesi bir grup genç, 27 Mayıs 1960 darbesinde yargılanarak idam...

AK Parti Ankara Gençlik Kolları üyesi bir grup genç, 27 Mayıs 1960 darbesinde yargılanarak idam edilen dönemin Başbakanı Adnan Menderes’in yargılandığı Yassıada’yı, darbenin 53’üncü yılında ziyaret etti. Darbeleri ve darbecileri protesto eden gençler, Yassıada’nın bir demokrasi adasına dönüşmesini istedi.

27 Mayıs 1960 darbesinin 53’üncü yıl dönümünde gençler Yassıada’yı ziyaret etti. AK Parti Ankara İl Gençlik Kolları Başkanlığı öncülüğünde gerçekleştirilen organizasyonda yüzlerce genç, darbe sonucu idamla cezalandırılan dönemin Başbakanı Adnan Menderes ve dönemin bakanları Fatin Rüştü Zorlu, Hasan Polatkan’ın yargılandığı salonu gezdi. Ellerinde “Yeter söz milletindir”, “Yas’lı ada artık demokrasi adası”, “İnsan için hukuk” yazılı dövizler taşıyan gençler, darbecileri protesto etti.

Reklam
Reklam

Mahkeme salonunda bir konuşma yapan AK Parti Ankara İl Gençlik Kolları Başkanı Yusuf Alperen Ayar, “Sevgili demokrasi susamışları…Çok değil 60 yıl evveldi. Bu millet, yüreği avucunda, ufku enginde bir yiğit sevdi. Alnında akı, zihninde halkı, bir kanı deli. O güne kadar jakoben zihniyetçe hor görülmüş halk, arzuhaline başvekil tayin etti. Bir tam asra bedel on yıldı. O yiğit ki gönül ağlarla ördü, köşe bucak tüm yurdu. Kaç yıldır muhtaç olunan muhabbeti, bir kanaviçe edasıyla milletin sinesine ilmik ilmik işledi” diye konuştu.

Yassıada’nın ruhunu yansıtan bir şiirle sözlerini sürdüren Ayar, “Demokrasimize vurulmuş olan bu çirkin girişimi tekrar kınıyor başta Adnan Menderes, Fatih Rüştü Zorlu, Hasan Polatkan ve tüm demokrasi şehitlerimize cenabı haktan rahmet diliyoruz” dedi.

Dönemin Milli Eğitim Bakanı Tevfik İleri’nin oğlu Cahit İleri de gençlerle birlikte adayı ziyaret etti. İleri, gençleri demokrasiye sahip çıkmalarından dolayı tebrik ederek, “Çok kötü hadiselere şahit olmuş adada, gençlerimizin bu olaylar olduğu sırada belki babaları bile doğmamış olan gençlerin sahip çıkarak, demokrasi taraftarı olarak gelmelerini, bugünleri anmalarını ve bu kötü hatırayı ders almak üzere yaşatmalarını memnuniyetle, sevinçle karşılıyorum” dedi.

Reklam
Reklam

GENÇLERDEN “DEMOKRASİ ADASI” TALEBİ

Temsili bir idam mahkumunu canlandıran Hacettepe Üniversitesi Tarih bölümü öğrencisi Asım Aksam, “Bugün Yassıada’nın karanlık tarihi ak gençlerin ak günleriyle aydınlandı. Siyasi tarihimize karanlık bir leke olarak geçen Yassıada, bundan sonra partimizin, genel başkanımızın demokratikleşme sürecinde attığı adımlarla Yassıada’mızın da adının demokrasi adası olma yönünde çalışmalarımız devam edecek” diye konuştu.

Ankara’dan geldiğini belirten Emine Mercan da, “Yıllar önce yaşanmış huzursuz bir olay için burada toplandık. Yıllar önce bir başbakanımızın yargılanması, idam edilmesi gerçekten çok üzücü bir durum” derken, bir başka genç Özer Karagöz, “Tarihimizde demokrasiye çok büyük balta vuran, yara açan Yassıada’yı yakından görme fırsatı bulduk” diye konuştu.

Gençler, mahkeme salonunu gezdikten sonra salonun giriş kapısına “Demokrasi Manifestosu” metnini astılar. Grup, duaların ardından adadan ayrıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: