Gençlik kamplarında torpil dönemi sona erdi

MERSİN (İHA) - Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Gençlik Hizmetleri Daire Başkanı Adnan Gül, daha önce gençlik kamplarında bürokrat ve kurum çalışanlarının çocuklarının ağırlandığını ancak yeni uygulamayla torpil dönemini bitirdiklerini söyledi.

Gül, Mersin'in Silifke İlçesi'ne bağlı Akkum Gençlik Kampı'nı ziyaret ederek denetlemelerde bulundu. Gençlik Spor İl Müdürü Emrullah Taşkın ile Kamp Müdürü Mehmet Ali Avcı'dan bilgi aldı. Akkum Gençlik Kampı'nın yeni uygulama için pilot bölge seçildiğini belirten Gül, derslerinde başarılı ancak maddi durumu iyi olmayan gençlerle, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumları'nda kalan, şehit ve gazi çocukları ile gençlik merkezinde kalan gençleri kamplara aldıklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Yeni sistemle kamplarda torpil dönemini bitirdiklerini vurgulayan Gül, şunları söyledi:

"Devlet bir kesime hizmet veriyor da diğer tarafa veremiyor insanlar hizmetten faydalanamıyorsa orada problem var demektir. Sonuçta Hakkari'de, Edirne'de, Ankara'da, İstanbul'da, yaşayan insanlar da aynı ve eşit olarak hizmet almalıdır. Ülkenin her tarafındaki çocuk bizim için aynıdır. Maddi imkansızlıklar ve bölgesel şartlardan dolayı, bu çocuklar ülkenin birtakım güzelliklerini görüp yaşayamamışsa bu çocuğun suçu değil, suç bu ülkeyi yöneten insanlarda demektir. Buradaki problemi çözmek gerekir.

Bu ülkede milletle devlet barışık değil, artık milletle devletin barışmasını istiyoruz. Olan birtakım olumsuzluklardan dolayı millet devletine güvenmiyor. Vatandaş tüm olumsuzlukları görüyor ve rahatsızlık çekiyor. Dolayısıyla devletine ve bürokratına güvenmiyor. Biz bu amaçla dedik ki yıllardır bu kamplar yapılıyor. Ülkenin her iline belli kontenjanlar veriliyor, kontenjanlar dahilinde İstanbul, Ankara ve İzmir gibi illerin dışındaki birçok il kontenjanları kullanamıyordu. Neden, vatandaşlar zaten geçim sıkıntısı çekiyor, çocuğunu okutamıyor, bulunduğu ilin dışına çıkartamıyor. Tabi ki bunun sonucu da çocuğunu tatile gönderemiyor. Ne oluyor o zaman, illerin kontenjanları Ankara'ya geri dönüyor, bizde bu kamplar boş kalmasın diye Ankara'da değerlendirmeye gidiyorduk ve bürokratların, kurum çalışanlarının çocuklarını, yani sürekli kamp ihtiyacını gören, yurdu birkaç kez gezen kişilerin çocuklarını kamplardan faydalandırıyorduk. Biz de bu yıl belirli bir kriterler koyduk. Okullarında başarılı olan çocuklar, şehit ve gazi çocukları, gelir düzeyi düşük olan ailelerin çocukları, gençlik merkezlerindeki çocuklardan yada sporculardan, hiçbir imkandan yararlanamamış çocuklardan teşekkül ettirdik kampları. 81 ilin her birine belli kontenjanlar verdik. İl müdürlükleri bu çocukları tespit ettiler. Biz o çocukları evlerinden alıp kampa getirdik. 8 gün kamp yaptıktan sonra yeniden evlerine tek tek teslim edeceğiz. Bu çocukların kampından, ulaşımına kadar beş kuruş para almadan bu işi yapmaya başladık. 1 Temmuz'da kamplarımız başladı, Çanakkale, İzmir, Aydın ve Mersin'de kamplar devam ediyor. Ben kampları geziyorum, yeni başlattığımız bu sistemin amacına ulaştığını gördüm. Çok mutlu oldum."

Reklam
Reklam

"ÇOCUK VE GENÇLERİN YÜZDE 70'İ İLK DEFA DENİZ GÖRÜYOR" Kamplara katılan gençlerle görüşürken önemli tespitlerde bulunduklarını ifade eden Gül, kampa katılan çocukların yüzde 70'inin hiç denizi görmediğini, memleketlerinden ilk kez dışarıya çıktıklarını belirlediklerini belirterek, "Ülkedeki birtakım güzellikleri o çocuklarında görmesi gerekir. Bu çocuklar belki de ömürlerinde bir daha göremeyecekleri insanlarla birlikte oldular. Edirneli, İstanbullu, Karslı, Vanlı, Şanlıurfalı bir araya gelip arkadaş oldular. Kaynaştılar bir birlerinin kültürlerini öğrendiler. Bu bir ülkenin kaynaşması demektir. Bunları çoğalttığınız zaman, daha iyi olur" dedi.

Bu tür kampların sayıları artırılacağını vurgulayan Gül, şöyle devam etti:

"Bu sene 3 bin çocuğumuzu kamplara aldık, gelecek yıl bu sayısı 5-6 bini bulacak. Tüm bu çalışmalar tabi ki ücretsiz. Tabi bu işi yaparken 200 tanede yeni lider eğittik. Bu bir aile işidir birlikte olmak zorundasın. Temizlikçisinden genel müdürüne kadar herkes bu işin içinde emek veriyor. Bu ülkenin geleceği gençliktir. Bu gençlerin de dinamik olması gerekir. Dinamik güçlerin hiçbir zaman zayıf kalmaması gerekir. Bu nedenle de dinamik yapı, ülkenin güzelliklerinden tatması ve görmesi gerekir. İşte biz bunu yapmaya çalışıyoruz. Kamplarımız da milli ve kültür değerlerimizi içeren bilgiler veriyoruz. Kültür milletleri millet yapan özelliklerden birisidir. Her milletin kültürü, değer yargıları vardır. Ülke güzelliklerini her gencin görmesini ve tatmasını istiyoruz. Bu nedenle bu yıl kampa katılan genç gelecek yıl katılamayacak."
Gençlik Hizmetleri Daire Başkanı Adnan Gül, gelecek yıl bu kamplara seramik atölyeleri, halı tezgahları gibi el beceri atölyeleri açacaklarını sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam