Gençlik Ve Spor Bakan Yardımcısı Tekin:-"Deniyor Ya, 'başkanlık Sistemi Gelirse Türkiyebölünür' Bu Bilinçli Bir Manipülasyondur"

İZMİR (A.A) - Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Yusuf Tekin, başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin, "Deniyor ya, 'başkanlık sistemi gelirse Türkiye

İZMİR (A.A) - Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Yusuf Tekin, başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin, "Deniyor ya, 'başkanlık sistemi gelirse Türkiye bölünür', bu bilinçli bir manipülasyondur" dedi.

Tekin, Balçova Termal Otel'de düzenlenen "AK Parti Gençlik Kolları Ege Bölge Buluşması"nda yaptığı konuşmada, hükümet sistemlerinin ilk kez Osmanlı'da 19. yüzyılda tartışılmaya başlandığını, konunun 1850'li yıllardan bu yana birçok kez gündeme geldiğini belirtti.

Dolayısıyla "başkanlık sistemi" ile ilgili tartışmaların bugüne has olmadığını ifade eden Tekin, "Türkiye normalleşiyorsa, hükümet sistemiyle ilgili anayasal ifadeler de normalleşmelidir. Turgut Özal cumhurbaşkanıyken 'başkanlık sistemi Türkiye için en uygun sistemdir' dedi, Süleyman Demirel ise Özal'ı vatan hainliğiyle suçladı. Demirel cumhurbaşkanı olduğunda ise görev süresi sonuna doğru 'en ideal sistem başkanlık sistemidir' demeye başladı. Bu tartışma bugüne ait bir tartışma değildir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Tekin, bununla birlikte yapılan tartışmaların sağlıksız bir zeminde yürüdüğünü dile getirerek, şunları kaydetti:

"Neyin ne olduğunu bilmeden tartışıyoruz. Devletler ya monarşi ile yönetiliyor ya da seçim varsa devlet sistemi cumhuriyet oluyor. Buradan bakarsanız başkanlık sistemi de cumhuriyettir. Devleti bölgelere bölüp her bölge siyasi otorite mi olsun, yoksa tek siyasi otorite mi olsun- Üniter devlet mi, federal devlet mi- Bugün yürüyen tartışmalar içinde bu tercihlerle ilgili bir tartışma var mı, devlet sistemleri tercihinde cumhuriyeti tartışıyor muyuz, 'monarşi gelsin' diyen var mı- Üniter devleti tartışmaya açtık mı- Başbakan'ın konuşmalarında bu tartışmayı açtığına şahit oldunuz mu- Devlet sistemimizi tartışmaya açmıyoruz. Deniyor ya, 'başkanlık sistemi gelirse Türkiye bölünür', bu bilinçli bir manipülasyondur. 'Federalizm, başkanlık sisteminin olmazsa olmazı' demek bir yalandır. Türkiye'yi bölecekse biri, parlamenter sistem varken de bölebilir."

Muhabir: Halil Şahin / Ufuk Kırabalı

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: