Genel anestezi yaşlı hastalarda solunum sıkıntısı yaşatabiliyor

KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) hastası olan Mürüvvet Kayhan, Acıbadem Adana Hastanesinde spinal anestezi yöntemiyle...

KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) hastası olan Mürüvvet Kayhan, Acıbadem Adana Hastanesinde spinal anestezi yöntemiyle safra kesesi ameliyatı oldu. 84 yaşındaki Kayhan, belden aşağısı uyuşturularak yapılan ameliyattan kısa sürede taburcu edildi. Anestezi ve Reanimasyon uzmanlarından Dr. Mustafa Karaboğa, belden aşağısını uyuşturma yöntemlerinin birçok ameliyatta güvenle kullanıldığını bildirdi.

Karın ağrısı şikayetiyle Acıbadem Adana Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'ne başvuran Mürüvvet Kayhan'a safra kesesi iltihaplanması teşhisi konuldu ve ameliyat kararı verildi. Ancak yaşının ileri olması, ayaklarındaki kuvvet kaybı sebebiyle sürekli yatıyor olması ve KOAH hastası olması nedenleriyle, genel anestezi uygulamasının ameliyat sonrası solunum sıkıntısı riski taşıdığını bildiren Acıbadem Adana Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Mustafa Karaboğa, Kayhan'a spinal anestezi yöntemini (belden aşağısını uyuşturma) önerip uyguladı.

Reklam
Reklam

Genel Cerrahi Kliniğinden Prof. Dr. Özgür Yağmur ve Dr. Okay Ergenoğlu tarafından ameliyatı başarılı geçen 84 yaşındaki Mürüvvet Kayhan da, ameliyat sonrası solunum sıkıntısı gelişmeyerek sağlığına kavuştu.

84 yaşındaki Mürüvvet Kayhan’a belden aşağısı uyuşturularak yapılan safra kesesi ameliyatıyla ilgili açıklama yapan Dr. Mustafa Karaboğa, “Belden aşağısını uyuşturma yöntemleri göbek deliği hizasının altındaki birçok ameliyatta birinci tercih anestezi yöntemi olarak güvenle kullanılmaktadır.” dedi.

Tıp dilinde; spinal anestezi, epidural anestezi ve kombine spinal-epidural anestezi olarak adlandırılan bu yöntemlerin özellikle göbek deliği hizasının altındaki ameliyatlarda tercih edildiğini vurgulayan Dr. Karaboğa şunları söyledi; “Bu ameliyatlar içerisinde; sezaryen, normal doğum, kasık fıtıkları, prostat ve idrar kesesi ameliyatları, kalça-diz protezleri, diz artroskopileri, varikosel ameliyatları sayılabilir. Belden aşağısını uyuşturma yöntemleriyle yapılan anestezi uygulamalarında, hastalar ameliyat boyunca kendileri soluk alıp verirler, bilinçleri ya açıktır ya da hafifçe sakinleştirilirler. Bu durumu anestezi doktoru ve hasta beraber planlar. Solunum cihazına bağlanmazlar. Ameliyat sonrası erken dönemde ağrıları olmaz, daha sonraki dönemlerde de ağrı kontrolü kolaylaşır. Genel anestezi uygulanan hastalarda ise bilinç tamamen kapalı olup ameliyat esnasında soluk alıp vermeleri, yapay olarak solunum cihazı tarafından sağlanır."

Reklam
Reklam

Karaboğa şöyle devam etti; "Hastaların yaşlı ve genel durumlarının bozuk olması, ileri derecede KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı), ileri derecede astım bronşial, aşırı kilolu olma durumları gibi bazı özellikli hastalıklarda, genel anestezi uygulamaları sonrası uyanma döneminde solunum sıkıntısı olabilmektedir. Bu solunum sıkıntısı olasılığını engellemek için Mürüvvet Kayhan’da olduğu gibi, safra kesesi ameliyatında spinal anestezinin uyuşma seviyesini daha da yukarı bölgelere çıkartarak hastamızı uyutmadan, ameliyat sonrası solunum sıkıntısı olmadan ameliyat tamamlandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: