Genel Kurul tamamlandı

Türkiye Futbol Federasyonu Olağan Mali Genel Kurulu tamalandı.

Ankara Sheraton Otel'de yapılan Mali Genel Kurul'a, 205 delegeden 149'u katıldı. Genel Kurul Divan Başkanlığı'na Gaziantepspor Başkanı Celal Doğan, divan üyeliklerine ise Fatih Atay, Ufuk Baloğlu ve Hasan Ahi getirildi.

Genel Kurul'a Futbol Federasyonu Onursal Başkanı Şenes Erzik, Futbol Federasyonu eski Başkanı Haluk Ulusoy ile birlikte Galatasaray Başkanı Özhan Canaydın ve Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören katıldı.

Futbol Federasyonu'nun 24. Mali Genel Kurulu tamamlanırken, 1 Haziran 2005-1 Haziran 2006 dönemi bütçesi 81 trilyon olarak belirlendi.

Reklam
Reklam

Ankara'da yapılan genel kurulunda, Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor dışında kalan Birinci Süper Lig kulüplerinin naklen yayın gelirinin paylaşımı ile ilgili önergesi en önemli gündem maddesi haline gelirken, Futbol Federasyonu Başkanvekili Şekip Mosturoğlu, naklen yayın gelirinin dağılımı ile ilgili kararı yasa hükmence federasyon yönetim kurulunun vereceğini söyledi.

TOPLANTIDA GERGİN ANLAR

Türkiye Futbol Federasyonu'nun Ankara'da yapılan olağan mali genel kurul toplantısında gergin anlar yaşandı. Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Özhan Canaydın, havuz sistemine ilişkin eleştirisinin ardından Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören'le birlikte salondan ayrıldı. Trabzonspor Kulübü Başkanı Atay Aktuğ da havuz sistemine ilişkin konuşma yaptıktan sonra salondan hızlı bir şekilde çıktı.

ULUSOY: 'TOPLANTIYI TERKETMEK FEDERASYONA ATILMIŞ BİR TOKATTIR'

Toplantıda söz alan Futbol Federasyonu eski Başkanı Haluk Ulusoy, genel kurula yakışmayacak olayların yaşandığını belirterek, "Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor yönetimlerinin genel kurulu terketmesi bu federasyona atılmış en büyük tokattır. Bu da, bu federasyonun ne kadar aciz olduğunu göstermektedir" dedi.

Reklam
Reklam

Ulusoy, havuz sistemindeki bu değişikliğin ligin bitmesi anlamına geldiğini ifade ederek, "Havuz sistemindeki bu değişiklik, iş bitti-lig bitti anlamına gelir. Bu durum federasyona atılmış en büyük tokattır. Fenerbahçe dışındaki, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor bir şirket ve gelir-gider bilançolarını borsaya bildirmiş durumdalar. Şimdi onlar çok zor durumda kaldılar. Şu andaki sistem adaletli bir sistem değil. Ama genel kurula gelmeden bu konunun daha önceden halledilmesi gerekirdi. Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor'un genel kurul salonunu terketmesi bu federasyona atılmış bir tokattır. Bu da bu federasyonun aczidir" dedi.

KURULDA İSTANBULSPOR TARTIŞILDI

İstanbulspor İkinci Başkanı Orhan Seyfi Güner, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Olağan Mali Genel Kurulu'nda federasyona yönelik sert eleştiriler yaparken, Federasyon Başkanvekili Şekip Mosturoğlu iddialara cevap verdi.

İstanbulspor İkinci Başkanı Orhan Seyfi Güner, Futbol Federasyonu Olağan Mali Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, seçimle göreve getirilen ilk Merkez Hakem Kurulu'nun (MHK) aldığı kararların geçersiz sayılması gerektiğini savunarak, "İstanbulspor olarak MHK'deki değişiklikten sonra çıktığımız bütün maçlara itirazda bulunduk. Çünkü MHK Yönetmeliği'nde hukuki bir boşluk var. Kulüplerin burada uğradığı birçok haksızlık söz konusu. Alınan kararların Birinci Süper Lig'den düşen takımlar açısından da haksızlık olduğuna inanıyor ve bu sezon için düşmenin kaldırılmasını istiyoruz. Bu hukukun gereğidir. Aksi taktirde Türk futbolu kaosa gider" dedi. Liglerin tescil edilmesinde yanlış uygulama yapıldığını öne süren Güner, "Kulüplerin yasal itiraz süresi dolmadan nasıl oluyor da ligler tescil ediliyor? İstanbulspor olarak belki de Trabzonspor maçına itiraz edeceğiz. Bu konudaki taleplerimizi ve itirazlarımızı daha önce federasyona bildirdik. Fakat bizi dikkate almadılar. Bunun üzerine mahkemeye başvurduk. Fakat Futbol Federasyonu, bu davamızı 10 gün içinde geri almadığımız taktirde, kulübün tescilinin iptal edileceğini bize bildirdi. Bu konuda gerekirse UEFA ve FIFA'ya kadar gideceğiz" dedi.

Reklam
Reklam

Federasyonun faaliyet raporlarının mali genel kurul toplantısından yalnızca 15 dakika önce dağıtılmasını sonucu raporu inceleyemediklerini dile getiren Güner, "Bu gecikmeden ötürü faaliyet raporunu yok sayıyoruz" şeklinde konuştu.

Daha sonra kürsüye gelen Türkiye Futbol Federasyonu Başkanvekili Şekip Mosturoğlu ise, "Orhan Seyfi Güner, eleştiri boyutunu aşan ve hakarete varan söylemlerde bulundu. Söylediği gibi liglerin tescilini dün yaptık. Yöntem gereği kulüplerin itiraz hakları saklı kalmak kaydıyla, liglerin tamamlanmasının ardından tescil edilmesi gerekiyordu. Biz de bunu uyguladık" cevabını verdi.

Mosturoğlu, İstanbulspor'un bu sezon Birinci süper Lig'den düşme uygulamasının kaldırılması yönündeki başvurusuyla ilgili olarak ise, "Başvuru bize tüzel kişilik olarak yapıldı. Oysa bu başvurunun hukuksal bir mütalaa olması lazımdı. Bu nedenle bu müracaat dikkate alınamadı" açıklamasında bulundu.

ULUSU'DAN ELEŞTİRİ

Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) eski başkanlarından Kemal Ulusu, olağan mali genel kurulun birkaç saate sıkıştırılmasının büyük yanlış olduğunu savundu.

Reklam
Reklam

TFF Olağan Mali Genel Kurul toplantısında yaptığı konuşmada, federasyonu eleştirdi. Genel Kurulları futbolun senatosu olarak tanımlayan Kemal Ulusu, "Böylesine önemli bir genel kurulun, milli maç öncesine sıkıştırılarak yalnızca 1-2 saat içinde yapılmasının Türk futboluna ne gibi yarar sağlayacağının tartışılması gerekir. Bana göre hiçbir yararı olmaz. Ayrıca bu genel kurulların yılda 1 kere değil, en az 2-3 kez yapılması gerekir. Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş gibi kulüpler bile mali genel kurullarını 1-2 günlük sürede tamamlarken, Futbol Federasyonu'nun genel kurulu birkaç saatlik görüşmeyle geçiştirilmeye çalışılıyor. Bizim şu anda çok önemli olan Yunanistan maçına konsantre olmamız lazımken, hem genel kurulu hem de maç konsantrasyonumuzu aceleye getirmemiz doğru değil" eleştirisinde bulundu.