Genel Kurul'da cezaevi tartışması

ANKARA (ANKA) -Meclis Genel Kurulu'nda DTP'li Sırrı Sakık ile AKP'li Murat Yıldırım arasında cezaevi tartışması yaşandı. Sakık cezaevlerinde insan hakları ihlalleri ve işkence olduğunu savunurken, Meclis İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde kurulan Cezaevlerini İnceleme Alt Komisyonu başkanı ve AKP Çorum Milletvekili Murat Yıldırım bu yaklaşıma "Cezaevlerini inceledik, işkence yok" şeklinde karşı çıktı. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin Sakık'a Türkiye'deki cezaevi standartlarının AB ülkelerindeki standartların üzerinde olduğunu savunarak "Bunu ben değil ‘Alman cezaevlerini incelemedim Ulucanlar cennetmiş' diyen DTP'li Akın Birdal söylüyor" karşılığını verdi.

Reklam
Reklam

Meclis Genel Kurulu'nda konuşan DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık cezaevlerindeki sorunları dile getirdi. Cezaevlerinde insan hakları ihlalleri ve işkence olduğunu öne süren Sakık'a, AKP Çorum Milletvekili ve Meclis İnsan Hakları bünyesinde kurulan cezaevlerini inceleme alt komisyonu başkanı Murat Yıldırım, oturduğu yerden "Biz cezaevlerini inceledik, işkence yok" diye tepki gösterdi. Sakık, Yıldırım'a "nereleri inceliyorsunuz?" diye sorarken Yıldırım "her yeri inceliyoruz" karşılığını verdi. Sakık ise AKP'li Yıldırım'ı doğru söylememekle suçladı. Genel Kurul'da Sakık ile Yıldırım arasında tartışma yaşanırken Sakık, Yıldırım'a "Niye rahatsız oluyorsunuz, o cezaevlerine gideceksiniz, çünkü siyasilerin kaderi orada. Orada binlerce insan var. Ne hakkınız var, bağırıyorsunuz? Siz niye müdahale ediyorsunuz?" sözleriyle karşılık verdi. Sakık, "Cezaevinde eli coplu güvenlik güçleriyle orada gücünüzü gösteriyorsunuz, sokakta eli coplu polislerle çocukları dövdürtüyorsunuz. Başbakan da 'ya sev ya terket' diyor. Siz de aynı uygulamalarla bu insanları nasıl kazanacaksınız" diye konuştu.

Reklam
Reklam

-ALAADDİN ÇAKICI ÖRNEĞİ-
Cezaevlerinden mektuplar aldıklarını söyleyen Sakık, "cezaevlerinde açlık ve sefalet var, doktora gidemiyorlar; ama çeteden yargılanan Alaattin Çakıcı, tam teşekküllü hastaneye gidebiliyor ve tedavi olabiliyor. Olması da gerekir ama diğer insanlar da bizim insanımız. Onların da bu haklardan yararlanması gerekir" dedi.

-ŞAHİN: CEZAEVİ STANDARTLARIMIZ AB STANDARTLARININ ÜSTÜNDE-
DTP'li Sakık'ın cezaevlerindeki sorunlarla ilgili yaptığı konuşmaya yanıt veren Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ise "Sakık'a tavsiyem olacak. DTP'li Akın Birdal Almanya'daki cezaevlerinde yaptıkları inceleme ziyaretinin ardından yaptığı basın toplantısında ‘Alman cezaevlerini inceledim. Meğer ulucanlar cennetmiş' dedi. Bizim cezaevi standartlarımız, AB standartlarının üstündedir. Bunu ben değil, DTP Diyarbakır Milletvekili Sayın Birdal söylüyor" dedi.
Cezaevlerinde hiç kimseye ayrı muamele yapılmadığını ifade eden Şahin, Gebze Cezaevinde erkek koğuşunda kalan tutuklu ve hükümlülerin kadın tutuklu ve hükümlülerin kaldığı bölüme geçtiği ve kötü muamelede bulundukları yönünde ihbar geldiğini belirterek konuyla ilgili inceleme yaptıklarını, ihbarın doğru olmadığının anlaşıldığını söyledi. Cezaevinde yaşanan olayla ilgili bir kadın tutuklunun annesiyle yaptığı telefon konuşmasında "İçeride olayla ilgili bir yaralama yok. Bıçakla koğuşumuza saldırdılar ancak koğuşlar kilitli olduğundan ulaşamadılar. Hiç birimizde yaralama yok. Ancak bu olayı, kamuoyuna farklı yansıtın" dediğini ileri süren Şahin, cezaevlerinden yazılan bazı mektupların dışarıdakilere galeyana getirmek için de yazılmış olabileceğini savundu.
İşkence ve kötü muamele ile ilgili iddiaların kendisine iletilmesini, bu konuda hassas olduklarını söyleyen Şahin, ceza infaz koruma memurlarının insan haklarına duyarlı ve oradaki herkesi, "devletin misafiri" olarak gören bir anlayışla hizmet ettiğini savundu. (ANKA)

Reklam
Reklam