Genel Kurul'da 'Cumhuriyet' tartışması

ANKARA (İHA) - TBMM Genel Kurulu'nda, 'Kamu Yönetiminin Temel İlkeleri ve Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri sırasında Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri arasında 'Cumhuriyet' tartışmaları yaşandı.

Genel Kurul, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında saat 14.00'de çalışmalarına başladı. AK Parti'nin TBMM Genel Kurulu'nun tasarı tamamlanıncaya kadar Cuma, Cumartesi ve Pazar günü ile Pazartesi günü saat 24.00'e kadar çalışması yönündeki önerisi CHP'nin itirazına rağmen kabul edildi.

Reklam
Reklam

Görüşmelerde, CHP Uşak Milletvekili Osman Coşkunoğlu, Kamu Yönetimi Temel Kanunu Tasarısı ile ilgili olarak bugüne kadar şimdiden 10 bin milletvekili saatinin harcandığını bunun da bir milletvekilinin neredeyse 1 yıllık mesaisine eşit olduğunu söyledi. Coşkunoğlu, "Genel Kurul, Kamu Yönetimi Temel Kanunu Tasarısı için 34 saate yakın toplantı yaptı. Yaklaşık 300 kişinin buna angaje olduğunu düşünürsek, bu yaklaşık 10 bin milletvekili saati demek. Bunu haftada 50 saat mesai olarak düşünürsek bu da 200 işgünü demektir. Neredeyse bir milletvekilinin bir yıllık mesaisine eşittir" dedi.

Tasarının akşamki görüşmelerinde ise CHP'li Enver Öktem'in konuşmasıyla tartışma başladı. Öktem, tasarıyla Cumhuriyet'in temellerinden sarsılacağını ve bunun da AK Partililerce bilindiğini ileri sürdü ve buna rağmen tasarının gece gündüz çalışılarak yasalaştırılmaya çalışıldığını ifade etti.

Daha sonra kürsüye gelen AK Parti Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa, Cumhuriyetin temelinde bütün Türk vatandaşlarının kanı canı bulunduğunu belirtti. Fatsa, "Cumhuriyet düşmanlarını bu aziz millet tanıyor. Ona karşı tedbirlerini de alıyor ve buna da gücü yeter. Bir şey daha biliyor bu aziz millet, Cumhuriyet istismarcılarını da biliyor bu millet. 80 yıllık Cumhuriyet Halk Partisi'ni müsteşar seviyesine düşürmüş olmasını da doğrusunu isterseniz üzüntüyle takip ediyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Fatsa, CHP'nin Başbakanlık müsteşarıyla ilgili tepkisene karşılık Genel Kurul'da bir fıkra da anlattı.

Fatsa'nın ardından kürsüye gelen CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç ise, "Biz size yaldızlı bir şekilde sunulan tasarının altında birtakım tuzakların olabileceği hususunu söylüyoruz. Herhalde bize söylenebilecek en hafif şey Cumhuriyet istismarcılığıdır" karşılığını verdi.

Daha sonra kürsüye gelen CHP'li Haşim Oral da, "Ben Fatsa'yı destekleyerek sözlerime başlıyorum. Eğer bu TBMM içinde gizli veya açıkça Cumhuriyeti yıkmak isteyen şerefsiz varsa o bu Meclis'i terk etsin. Evet ben Cumhuriyet istismarcısıyım. Niye biliyor musunuz? Ben Cumhuriyeti nalını mıhını korumak isteyen birisiyim" ifadelerini kullandı.

Bu sırada AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, Oral'a "Delikanlı, delikanlı konuşma kürsüde" diye bağırdı. Bunun üzerine CHP'li Oral, "Ne delikanlı mı? Ben Milletvekiliyim. Doğru düzgün konuş sen grup başkanvekilisin" diyerek tepki gösterdi.

Tartışmalar üzerine birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Sadık Yakut oturuma ara verdi. Ardından da gerginlik olmadan oturum başladı ve sonrasında da 19.00'da oturuma yemek arası verildi.

Reklam
Reklam