Genel Sağlık Sigortası neler getiriyor?

ANKARA (İHA) - Sağlık alanında önemli değişikliklerin başlayacağı Genel Sağlık Sigortası ile artık herkes sigortalı doğacak. Yeni yasa ile tüm vatandaşlar sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanacak. Özel hastanelerden ise yüzde 20 oranında fark ücreti alınacak.

Yeni sistemde sağlık hizmetleri, çalışanların prim ödeme karşılığında hak ettiği bir kavram olmaktan çıkarılarak, ayrım gözetmeden bütün vatandaşlara, hatta Türkiye'de bir yıldan uzun süre yaşayan yabancılara, vatansızlara ve sığınmacılara da verilecek. Sağlık hizmetlerini tek çatı altında toplayan ve bir reform niteliğinde olan Genel Sağlık Sigortası, birçok yenilik getiriyor. Genel Sağlık Sigortası'yla artık sigortası olmayan kimse kalmayacak.

Reklam
Reklam

Yeni sistemde 18 yaşından sonra ise evli olmamak, çalışmamak, gelir ve aylık almamak şartıyla lise ve dengi öğrenim gören, çıraklık ya da meslek eğitimi gören kişiler 20 yaşına kadar; yüksek öğrenim gören kişiler 25 yaşına kadar anne ya da babalarının üzerinden sağlık hizmetlerinde yararlanacaklar. Bu yaşlardan sonra kişiler sağlık hizmetinin vatandaşlık temeline dayandırılması nedeniyle Genel Sağlık Sigortası kapsamında değerlendirilecekler.

Genel Sağlık Sigortası'nda çalışanların primleri işverenler tarafından karşılanacak. İşverenler ve gelir düzeyi yüksek kişiler primlerini kendileri ödeyecek. Gelir düzeyi düşük kişilerin primi ise devlet tarafından karşılanacak. Tüm vatandaşlar sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanacaklar. Özel hastanelerden ise yüzde 20 oranında fark ücreti alınacak. Yurtdışında tedavi ve tüp bebek gibi sağlık hizmetleri de ücretsiz olarak devlet tarafından verilecek. Ancak, estetik amaçlı sağlık hizmetleri ve tıbben sağlık hizmeti olarak kabul edilmeyen hizmetleri Genel Sağlık Sigortası karşılamayacak.

Reklam
Reklam