Genelkurmay Başkanlığı'nın Uludere Açıklaması

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Genelkurmay Başkanlığı'nın Uludere'de istihbaratın kimden alındığına ilişkin açıklamasının kendilerini tatmin...

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Genelkurmay Başkanlığı'nın Uludere'de istihbaratın kimden alındığına ilişkin açıklamasının kendilerini tatmin etmediğini belirterek, "Biz sadece devletimizin bir tuzağa düşürülmüş olmasından endişe ediyoruz. Bu konularda yeterince açıklık sağlanmalıdır. Maalesef şeffaflık da söz konusu değildir" dedi.

Vural, Meclis'te gazetecilerin, Genelkurmay Başkanlığı'nın Uludere'deki olaya ilişkin açıklamasından tatmin olup olmadıklarının sorulması üzerine, "Hayır tatmin etmedi. Zaten Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamasında da görüntülerin predatörden alınmadığına ilişkin herhangi bir ifade de yok. Orada ilk görüntüden bahsediyor. Bundan sonraki süreç içinde belli ki predatörlerden alınan görüntüler inkar edilmiyor" dedi.

Reklam
Reklam

Özellikle 5 Kasım 2007 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dönemin ABD Başkanı Bush ile yaptığı görüşmede ABD ile istihbarat paylaşımı yapılacağını ifade ettiğini belirten Vural, "Şimdi, bu kadar bir istihbarat paylaşımına güvenen bir hükümet yani bir taraftan ABD kaynakları diyor ki 'predatörden verdik', burası 'hayır' diyor. Bu nasıl bir iş birliğidir? Doğrusu bu konuda belli ki bir çok tereddüt vardır. Ne hazindir ki ABD'de Pentegon yetkilileri bu görüntülerin predatörden verildiğine ilişkin yeni bir beyanatta bulunmuştur" diye konuştu.

Gerçekleri öğrenmek istediklerini vurgulayan Vural, "Bu gerçeklerin açıklanması lazım. Predatorlerden istihbarat geldi mi gelmedi mi? Açık ve net bir şekilde Başbakan'dan bu konuda açıklama bekliyoruz. Predatorlerden gelen görüntüler burada değerlendirildi mi değerlendirilmedi mi? Bu konu açıklığa kavuşmuş değildir. Yapılan bütün açıklamalar, gelen görüntüleri inkar etmemektedir. Biz sadece devletimizin bir tuzağa düşürülmüş olmasından endişe ediyoruz. Bu konularda yeterince açıklık sağlanmalıdır. Maalesef şeffaflık da söz konusu değildir" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Genelkurmay'ın açıklamasına güvenilmesi gerektiğine ilişkin açıklaması ile ilgili de, "Bu konuda Cumhurbaşkanı neden bu işin üstünü örtmeye çalışıyor? Türkiye terörle mücadelesini milli bilgilerle, milli stratejiyle mi takip ediyor, yoksa ABD'nin verdiği bilgiler ve strateji çerçevesinde mi takip ediyor? Görülüyor ki Türkiye'de terörle mücadele konusunda Hükümet'in yürüttüğü milli politika yoktur. Sayın Cumhurbaşkanı öncelikle bu konuda ABD'den gelen istihbarat doğrultusunda bir değerlendirme yapılıp yapılmadığını açıklığa kavuştursa daha iyi olacaktır" değerlendirmesini yaptı.

CMK'da değişiklik öngören ve avukatlar olmadan da mahkemenin karar vermesine imkan sağlayan kanun teklifi ile ilgili bir soru üzerine Vural,"Tasarıyı incelemedim ama 'Savunmaya gerek yok, avukatsız da olur' diyecekler. Bunlar asacak kesecek zaten. Onun yerine hepsinin kararını Başbakan versin. Savunma olmadan karar verilebilir mi? Savunma kutsaldır. Bu doğrudan doğruya bir mahkemeye yönelik siyasi bir tasarruftur. Hani yargı sürecine müdahale edilmeyecekti? Milletvekillerinin tutukluluğuna sıra geldiği zaman, 'formül olmaz, yargıyı bekleyelim' diyorlardı. Neden şimdi yargıya müdahil oluyorlar. Bu da hükümetin hukukun üstünlüğü yerine yürütmenin güdümünde, yürütmenin vesayeti altında bir yargı oluşturma gayretlerinin neticesidir. Bütün bunlar MHP'nin kaygılarını güçlendirmiştir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz