Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan ve Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen 28 Şubat İddianamesi'ne yargı mensupları ile diğer kurumlara verilen irticai brifingler girdi. Brifinglerde Refah-Yol hükümütenin işbaşına gelişinden nasıl yıkıldığına kadar bir çok konuda teferruatlı bilgiler veriliyor. Görselliğe de yer verilen brifinglerde, "Sivil demokrat güçler, partiler, TBMM" denerek Haziran 1997'de iktidarı bırakmak zorunda kaldığı ifade ediliyor. Ayrıca görsellerde Refah-Yol'un üzerine çarpı işareti konması da dikkat çekiyor.
28 Şubat İddianamesi'ne göre Genelkurmay'da 10 Haziran 1997 tarihinde yargı mensunlarına; 11 Haziran 1997 tarihinde ise basın mensupları, öğretim üyeleri, işadamları, sivil toplum örgütleri, YÖK Başkam Kemal Gürüz başkanlığındaki YÖK Üst Kurulu ve 61 üniversite rektörüne irticai faaliyetler konulu brifingler verildi. Brifingin öğleden sonraki oturumuna Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Çağdaş Hukukçular Demeği, Türk Üniversiteli Kadınlar Demeği, Birleşik Kadın Platformu üyeleri katıldı. Brifinglerde Genelkurmay Genel Sekreteri Erol Özkasnak, Adli Müşavir Muhittin Erdal Şenel, İstihbarat Daire Başkam İsmail Ruhsar Sümer, İGHD Başkanı Kenan Deniz yer aldı. Brifing, Genelkurmay İstihbarat Başkam Çetin Saner'in sunusu ile başladı. Sunumundan sonra Genelkurmay İstihbara Karşı Koyma ve Güvenlik Dairesi Başkam Fevzi Türkeri'nin irticai faaliyetlerle ilgili brifingi verdi.
İrticai faaliyetler ile ilgili brifingin o dönemde gazetelerin vermiş olduğu brifing metni ile MGK Genel Sekreterliğinden gönderilen ve Cumhurbaşkanlığı arşivinden TBMM'ye ordan da soruşturma dosyasına gönderilen ve 'İrticai Faaliyetler' başlıklı belge ile birebir örtüştüğü tespit edildi.
"İrticai Faaliyetler" konulu İsmail Ruhsar Sümer'in verdiği brifing ise iddianameye girdi. Brifingde Batı Çalışma Grubunun kurulma sebeplerinden Refah-Yol hükümetinin nasıl yıkıldığına kadar bir çok konu görsel olarak anlatılıyor. Milli Güvenlik Kurulu'nca 28 Şubat kararlarının alınmasını müteakip Genelkurmay Başkanlığında Güven Çalışma Grubuna benzer tarzda Batı Çalışma Grubu'nun teşkil edildiği ifade ediliyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin İç Hizmet Kanunun 35. maddesi hatırlatılarak Silahlı Kuvvetlerin vazifesi anlatılıyor. Türk yurdunu ve Anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti'ni kollamak ve korumak olduğu belirtiliyor. Refah-Yol hükümeti kurulduktan sonra ise Genelkurmay Başkanlığının yeniden analiz yaptığına dikkat çekiliyor.
Ulaştığı boyut sebebiyle de iç tehdit algılamasında terör örgütü PKK, DHKP/C, İrticanın birinci önceliğe çıkartıldığı vurgulanıyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz