Genelkurmay: Kriminal Inceleme, Suriye'nin Iddialarını Ortadan Kaldırdı

Genelkurmay Başkanlığı, kriminal inceleme sonucuna göre, uçağın düşürülme nedenleri arasında, Suriye tarafından iddia edildiği gibi...

Genelkurmay Başkanlığı, kriminal inceleme sonucuna göre, uçağın düşürülme nedenleri arasında, Suriye tarafından iddia edildiği gibi bir uçaksavar ateşi ile düşürülme ihtimalinin ortadan kalktığını bildirdi.
Teknik incelemeleri tamamlandıktan sonra uçağın Suriye tarafından nasıl düşürüldüğünün tespit edileceğini kaydetti. Düşürülen uçağın büyük parçalarını çıkarmak için yeni imkânlar araştırıldığını ve kurtarma faaliyetlerine kısa bir zaman sonra yeniden başlanacağını aktaran Genelkurmay, konu ile ilgili yapılacak resmî açıklamalara itibar edilmesini istedi.

Reklam
Reklam

Genelkurmay Başkanlığından 'Uluslararası Hava Sahasında Suriye Tarafından Düşürülen Uçağın Enkazını Arama Kurtarma Faaliyetleri' hakkında yapılan yazılı açıklamada, 22 Haziran 2012 tarihinde, Doğu Akdeniz’de, uluslararası hava sahasında, silahsız ve tanıtma sistemi açık olarak görev uçuşu yaptığı esnada hiçbir uyarı yapılmadan RF-4E uçağının düşürülmesiyle ilgili altı açıklama yapılarak kamuoyu doğru olarak bilgilendirilmeye çalışıldığı bildirildi. Düşürülen uçakla ilgili 11 Temmuz tarihinde yapılan açıklama hakkında yapılan yorumlar üzerine konuya açıklık getirmek maksadıyla kamuoyunun yeniden bilgilendirilmesine ihtiyaç duyulduğu belirtilen açıklamada, "Olay günü saat 11.57’de uçağımız ile radar ve telsiz irtibatının kesildiğinin öğrenilmesi üzerine, uçağımızın akıbetinin araştırılması için Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığımıza emir verilmiş, deniz ve hava araçlarımız derhal irtibatın kesildiği bölgeye sevk edilmiştir. Bugüne kadar su yüzeyinden toplanan malzemelerin kriminal inceleme sonucu kamuoyu ile paylaşılmıştır. Kriminal inceleme sonucuna göre; uçağımızın düşürülme nedenleri arasında, Suriye tarafından iddia edildiği gibi bir uçaksavar ateşi ile düşürülme ihtimalinin ortadan kalktığı görülmüştür." denildi.

Reklam
Reklam

Deniz dibindeki önemli parçaların çıkarılıp teknik incelemeleri tamamlandıktan sonra uçağın Suriye tarafından nasıl düşürüldüğünü tespit etmek mümkün olabileceği vurgulanan açıklamada, "Kurtarma faaliyetlerinde, şehitlerimizin naaşlarının deniz dibinden çıkarılmasına öncelik verilmiş, bu arada bazı küçük parçalar da çıkarılmıştır. Ağır ve büyük parçalar deniz dibinde kalmıştır. 11 Temmuz 2012 tarihli açıklamamızda belirtildiği üzere Nautilus araştırma gemisinin bölgeden ayrılmasından sonra, kurtarma faaliyetlerine kendi imkânlarımızla devam edilmiştir. Uçağımızın diğer önemli büyük parçalarını çıkarmak için yeni imkânlar araştırılmış ve bu çalışma sonuçlandırılmıştır. Kurtarma faaliyetlerine kısa bir zaman sonra yeniden başlanacaktır. Çalışmalarımızın sonucunun sabırla beklenmesini ve konu ile ilgili yapılacak resmî açıklamalara itibar edilmesini değerli halkımızdan ve tüm basın mensuplarından saygıyla rica ederiz." ifadelerine yer verildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: