Generaller serbest Türk yargıç hedefte

Savaş suçundan 24 yıl hapis cezası almasına rağmen Temyiz Mahkemesi tarafından “200 metre hata payı olabilir” kararıyla serbest kalan Hırvat generaller ülkesinde şenliklerle karşılandı.

Ancak Sırplar karara imza atan Türk yargıç Mehmet Güney’i hedef gösterdi...

Lahey’de eski Yugoslavya için kurulan Savaş Suçları Mahkemesi (ICTY), Hırvat generaller Ante Gotovina ve Mladen Markaç hakkında aldıkları kararla Doğu Avrupa’da çatlağa neden oldu. Hırvatlar, 5 yıl ulusal kahraman olarak gördükleri Gotovina ve Markaç’ı Lahey’e teslim etmek istememiş, ancak iki general AB üyeliğine feda edilmişti. 1995’te Kranya’daki Sırplara “Fırtına Operasyonu” düzenleyen Gotovina 235 Sırp’ın ölümünden sorumlu tutularak 24 yıl hapis cezası aldı. Markaç’a da 18 yıl ceza verildi.

Reklam
Reklam

Generaller kararı temyize götürdüklerinde, bir kaç yıl ceza indirimi almayı umuyordu Ancak Temyiz Mahkemesi, Hırvat generallerin “Hedef askeri üstü. Rüzgar ve hava sıcaklığı yüzünden top mermisi 200 metre hata payıyla yakındaki bir köye düştü” argümanını kabul etti.

ABD’li başyargıç Theodor Meron ile yagıç Mehmet Güney ve Jamaikalı Patrick Robinson, Gotovina ve Markaç’ın savaş suçu işlediğine dair kanıt sayılamayacağına hükmetti. İtalyan ve Maltalı yargıç ise aleyhte oy kullandı. Hırvatları sokağa döken bu karar Sırpları hiç memnun etmedi.

Lahey’de 50 Sırp’ın savaş suçundan toplam 914 yıl ceza aldığına dikkat çeken Sırp yetkililer, “Aynı adalet Hırvat generaller için işlemiyor mu?” diye tepki gösterdi. Sırp Telegraf gazetesi de Türk yargıçla birlikte karara imza atan diğer yargıçların fotoğrafını yayınlayarak, “Bu suratları iyi tanıyın” diye manşetine çıkardı.

Siirt’te 1936 yılında doğan Mehmet Güney, hukuk fakültesini bitirdi. 1964-1989 yıllları arasında dışişleri ve Adalet Bakanlığı’nda hukuk danışmanlığı yapan Güney, Endonezya ve Singapur’da büyükelçilik görevinde bulundu. 1984-1989 yılları arasında Paris’teki Nükleer Enerji Mahkemesi’nde de yargıç olarak görev yapan Güney, 1999’dan beri ICTY’de görev yapıyor. Güney Lahey’deki tek Türk yargıç.

Reklam
Reklam

Tazminat davasıyla enerjimi harcamam

Ülkesine geldiğinde onbinlerce kalabalık tarafından karşılanan General Ante Gotovina, savaş geçmişte kaldı, geleceğe bakalım açıklamasında bulundu. dün sabah erkenden arkadaşları ve avukatı ile görüşmeye giden Gotovina, “Halen özgürlüğe alışamadım, belki bugün denize yüzmeye giderim” dedi. Gotovina, Lahey’deki mahkemeye tazminat davası açıp açmayacağı yönündeki soruya ise “Enerjimi bu tür davalarla harcamayı düşünmüyorum” diye yanıt verdi.
‘Lahey Hırvat savaş suçlularını affetti’
Hırvat basını Ante Gotovina ve Mladen Markaç’ın serbest bırakılmasını birinci sayfalarından “özgürler”, “Aklandılar” diye verdi. Sırp basını ise 1995 yılı arşivlerinden çıkardıkları katliam ve göç fotoğraflarını kullanarak Lahey’in kararına tepki gösterdi. Alo gazetesi, “Lahey Suçluları affetti, Sırplara adalet yok Hırvatlara var” başlığını atarken, Hırvat generallerin para karşılığında bırakıldığını öne süren Vecherni Novosti gazeteci birinci sayfasında mahkemede striptizci oynatan bir karikatüre yer verdi. Haberde Hırvat hükümetinin mahkemeye 27 milyon euro ödediği öne sürüldü.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: