Genital siğil (HPV) kansere sebep olabilir

Genital siğiller, cinsel açıdan aktif kişilerin hemen hemen yarısında yaşamlarının bir döneminde ortaya çıkar.

HPV (Human papilloma virüs) yol açtığı lezyonlardır. Kadınlarda rahim ağzı kanseri ile ilişkilidir. Erkeklerde penis çevresinde , idrar dış kanalında(uretrada) ve makat çevresinde görülebilir. Günümüzde HPV virüsünün yol açtığı lezyonlar ağız içi mukozada, larinkste yeralabilmektedir. Oral seks sebebiyle ağız içinde, dilde, damakta lezyonlar oluşturarak kanser oluşumuna zemin oluşturabilirler.

Her HPV tipi kansere sebep olmaz iken, hastalığın tekrarlaması , vücutta aktif lezyon oluşması kişinin bağışıklık sistemi ile ilgilidir. Bazı insanlar virüs ile karşılaşmalarına rağmen hiçbir belirti vermeden virüs vücut tarafından yok edilebilmekte veya taşıyıcılık dediğimiz hastalık olmadan sadece bulaşıcılık özelliği kalmaktadır.

Reklam
Reklam

Genital siğil tanısı nasıl tespit edilir?

Genital siğil dıştan görünümü karnıbaharı andırır şekildedir, şüphede kalınan lezyonlarda patolojik değerlendirme yapılması gerekir. Erkeklerde gözle veya büyüteçle muayenede lezyon yoksa özel bir test yapmaya gerek yoktur. Kadınlarda gözle veya büyüteçle siğil görülemezse, smear testi ile virüs varlığı araştırılır. Erkeklerde penis ağzında (mea) genital siğil olduğunda idrar yolunun kamera ile(sistoüretroskopi) değerlendirilmesi gerekir. HPV virüsü ile temas eden her insanda belirtiler ortaya çıkmayabilir, fakat partnerinde kondilom(genital siğil) bulunan bir kişide % 60-90 virüs varlığı tespit edilmiştir.

Genital siğil nasıl bulaşır?

Genita siğil cinsel temas ve deri teması ile bulaşır. Cinsel temas ile bulaşma en önemli bulaşma yoludur. Varolan siğillerin genital bölgenin jilet ve kesici aletlerle temizlenmesi sırasında çevre dokulara yayılması ve bu şekilde kasık bölgesinde daha geniş alana yayıldıkları tespit edilmiştir. Doğum sırasında vaginal bölgedeki genital siğilin çocuğa bulaşmasına bağlı laringeal papillomatozis vakaları bildirilmiştir. Genellikle vaginal ve anal, bazen de oral cinsel ilişkiyle bulaşma olmaktadır.

Reklam
Reklam

Genital siğil için bir tedavi yöntemi var mı?

Genital siğil için etkin bir tedavi yöntemi yoktur. Kadında veya erkekte lezyon (kondilom ve/veya genital siğil) görüldüğünde cerrahi olarak çıkartılmalı, koterize edilmeli veya dondurulmalıdır. Ancak uygulanan bu işlemler sadece lezyonları ortadan kaldırmakta fakat virüsün vücuttan tamamen uzaklaşmasına yol açmamaktadırlar.

Genital siğile sebep olan HPV virüsünün ağızdan alınan ilaç, aşı ve krem gibi ürünler ile vücuttan atılmasına yönelik bir tedavi yöntemi günümüzde yoktur fakat lezyonların ortadan kaldırılması için uygulanan yöntemler sonrası lezyonlara bir daha hiç rastlanmayabilir. Lezyonların tekrar çıkmamasında vücut direncinin oldukça önemi vardır. Tedavide amaç lezyonu ortadan kaldırmak , önleyici kremler kullanmak, vücut direncinin yüksek tutmaya yönelik tedbirler olarak sayabiliriz. Kadınlarda smear testinin yapılması erken tanıda çok önemlidir.

HPV aşısı tedavi edici midir?

Genital siğillere sebep olan HPV enfeksiyonlarının çoğu (%80’den fazlası geçicidir) genellikle klinik belirti görülmeden 6-12 ay içerisinde bağışıklık sistemi tarafından temizlenir. Kanserojen HPV tiplerinin neden olduğu enfeksiyon kronikleşirse rahim ağzı kanseri gelişebilir.

Reklam
Reklam

HPV aşısının 2 virüs tipine karşı (HPV T-tip 16 – 18) ve 4 virüs tipine karşı (HPV tip 6, 11, 16 ve 18) koruyan 2 türü vardır. Aşı yeni HPV bulaşmalarına karşı korurken, mevcut HPV enfeksiyon veya hastalıklarını (örneğin var olan genital siğiller) tedavi etmiyor. Eğer aktif cinsel yaşam başlamadan önce uygulanırsa, aşının etkinliği daha yüksektir.

Henüz cinsel ilişkide bulunmamış erkek ve kadınlarda aşı daha çok fayda sağlıyor, çünkü HPV ile karşılaşmamış olma olasılıkları diğerlerine oranla yüksektir. Aşıya bağlı antikor oluşma oranı erken yaşlarda daha yüksek ve koruyuculuk daha yüksek olmaktadır.

HPV aşısı HPV bağlı lezyon tespit edilmemiş 27 yaş altı erkek ve kadınlarda kullanılabilir. Özellikle çok eşli olan ve aktif cinsel hayatı olanlar için yapılması gereklidir. HPV’nin bir çok tipi olmasına rağmen kanser oluşumuna en çok sebep olan tipler aşıların içerdiği virüs tipleridir. Önümüzdeki yıllarda tüm virüs tiplerini kapsayacak aşıların çalışmalar sonucunda bulunup sağlığın hizmetine sunulması beklenmektedir.

Reklam
Reklam

Genital siğil ve HPV ile ilgili bilinmesi gerekenler nelerdir?

- Genital siğil genellikle cinsel temas ile bulaşmaktadır, genital bölge cilt teması ile de bulaşma olabilmektedir.

- Eşinde ve/veya partnerinde HPV tespit edilen kişi mutlaka doktor kontrolünden geçmelidir(Üroloji ve/veya Kadın Doğum doktoru tarafından).

- HPV aşısı cinsel birleşme yaşamamış ve/veya HPV virüsü (tip 6, 11, 16, 18) tespit edilmemiş 9- 27 yaş arası kişilerin aşılanması koruyuculuk açısında avantajlıdır.

- Kadınlar cinsel olarak aktif oldukları dönem boyunca yılda 1 – 2 kez smear testi ile kontrolden geçmelidir.

- Homoseksüel erkeklerde veya anal cinsel ilişkide bulunan bayanlarda yıllık anal muayene ve Pap testi(anal smear testi) yapılmalıdır.

- Genital ve anal bölgede kondilom tespit edilen hastaların kulak burun boğaz doktoru tarafından HPV açısından muayenesinin yapılması da uygun olacaktır.

- Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanılması bulaştırıcılık ihtimalini azaltmaktadır.

- Erkek veya kadın olsun genital bölgelerinde farklı bir lezyon gördüklerinde vakit kaybetmeden üroloji, kadın doğum veya dermatoloji doktoruna başvurmaları uygun olacaktır. Tedavi edilmemiş, geciktirilmiş vakalarda kanser dönüşüm riski çok daha fazladır, erken müdahale her zaman çok daha avantajlı ve hayat kurtarıcıdır. Genital siğiller cerrahi olarak alınabilirken, koterizasyon(yakma işlemi) veya kriyoterapi(dondurma işlemi )ile ortadan kaldırılabilinir.

Reklam
Reklam

Op.Dr.Murad ÇELTİK

www.muradceltik.com

www.facebook.com/opdrmuratceltik