Geniz akıntısı kronikleşmeden tedavi olun

Gaziantep Özel Anka Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op.

Gaziantep Özel Anka Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cengiz Kara, geniz akıntısının özellikle mevsim geçişlerinde arttığına dikkat çekti.
Geniz akıntısının kişinin yaşam kalitesini düşüren bir hastalık olduğunu dile getiren Gaziantep Özel Anka Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cengiz Kara, tedavi edilmeyen geniz akıntısının orta kulak ve sinüs enfeksiyonlarını tetikleyebileceği konusunda uyararak, “Burun bölgesinin iç kısmı, balgam salgılayan bezleri içeren mukoza dokusundan oluşur. Mukus, su, antikorlar ve proteinlerden oluşan burun salgısıdır. Bu salgı, burunu nemli tutar ve havada asılı olan mikrop ve tozların akciğerlere ulaşmasını engeller. Burun içindeki bezler tarafından her gün yaklaşık 1 litre kadar mukus salgısı üretilir ve bu salgı burun boşluğundan sinüslere ve geniz boşluğuna doğru ilerler. Geniz boşluğundan da boğaza inerek yutulur. Bazı durumlarda mukus üretiminde artış olur. Soğuk algınlığı, sinüzitin yanı sıra sigara, hormonal nedenler, mantarlara bağlı nedenler geniz akıntısını arttırabilmektedir. Özellikle mevsim değişimleri, soğuk kuru ve kirli havalarda, bağışıklık sisteminin güçsüz düştüğü durumlarda geniz akıntısı kendini daha çok hissettirir. Hastalık durumlarından en sık karşılaşılan nezle ve grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarında, burun içi dokularında mikropların yaptıkları hasara bağlı sızıntılar nedeniyle salgı miktarında artış kıvamı koyulu bazen de kokulu hal alır. Kıvamı ve renginde de değişiklik olan bu geniz akıntısı, özellikle uzun süre devam etmesi durumunda kişileri oldukça rahatsız eder” dedi.
Kişinin burun ve sinüs kanalından boğazına doğru akan geniz akıntısının genelde çoğu kişi tarafından önemsenmese de, günlük yaşamı olumsuz etkilediğini söyleyen Özel Gaziantep Anka Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cengiz Kara,” Boğazda gıcık varmış hissi, ağız kokusu baş ağrısı, öksürük, nefes alamama, balgam, boğaz ağrısı, ses kısıklığı gibi belirtilerle kendini hissettiren geniz akıntısı uygun yöntemlerle tedavi edilmediği takdirde orta kulak ve sinüs enfeksiyonlarını tetikleyebilmektedir. Özellikle geniz akıntısı alerjik bir durumdan kaynaklanıyorsa kulaklarda, boğazda şişkinliğe, ağrı, sızı ve acıya neden olabilir” ifadelerini kullandı.
Geniz akıntısı kronikleşmeden kişinin bir uzmana başvurması gerektiğini dile getiren Op. Dr. Cengiz Kara, “Geniz akıntısında tedaviye başlamadan önce, tetkikler yaparak aşırı mukusaya neden olan faktörleri belirliyoruz. Kulak, burun, boğaz muayenesi sonucu saptanan nedene göre ilaçlı veya ilaçsız tedaviye başlıyoruz. Başarılı bir tedavi sonucu da geniz akıntısı ve boğaz şikayetleri düzeliyor” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz