Gerçeker yargıya saygı istedi

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, alt yapı sorunları, fiziki koşullar halledilmeden, yargının saygınlığına dair koşullar oluşmadan, en iyi sistem de getirilse değişen bir şey olmayacağını belirtti.

Gerçeker, ''Yine de yeni yılda topluma en iyi şekilde adalet hizmetini sunabilecek, tam bağımsız bir yargı sisteminin hayata geçirilmesini diliyorum'' dedi.

AA muhabirine yeni yılı değerlendiren Gerçeker, Yargıtay'da şu anda 1 milyon 600 bin dosya bulunduğunu, bunların 800 bine yakının yıl içinde sonuçlandığını, 800 bine yakın dosyanın ise 2010 yılına devredeceğini söyledi.

''Bu kadar dosya arasında önümüzü göremediğimiz için yeni yılla ilgili çok umutlu bir şey söyleyemeyeceğim'' diyen Gerçeker, yargının yükünün ağır olduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

Yeni yılda istinaf mahkemelerinin kurulmasını beklediklerini dile getiren Gerçeker, istinaf mahkemeleri kurulduğunda belki uzun vadede dosya sayısı bakımından Yargıtay'ın yükünün hafifleyebileceğini söyledi.

Hasan Gerçeker, dosya sayısının fazlalığının yanı sıra hakim sayısında eksiklik bulunduğunu ifade ederek, yargının iş ağırlığına göre personel takviyesi yapılması gerektiğini belirtti.

-''HSYK HALA ÜYE SEÇMEDİ''-

Başkan Gerçeker, yasa gereği Yargıtay'da 10 üyelik boşaldığında zorunluluk olarak HSYK tarafından seçim yapılması gerektiğini hatırlatarak, ''Yasal zorunluluk olmasına rağmen, şu anda 33 üyeliğimiz boş ve HSYK tarafından seçim hala yapılmadı'' dedi.

Eksik kadro ve bu iş yüküyle hizmet vermeye çalıştıklarını anlatan Gerçeker, hakim kadrosu tamamlansa bile boş üyeliklere seçim yapılmadıktan sonra müzakerelerin yapılamayacağını, iş yükünün devam edeceğini söyledi.

Tüm bu sorunların yanı sıra Yargıtay'ın fiziki koşullarının da yetersiz olduğuna işaret eden Gerçeker, tetkik hakimi, savcılar, idari personelin kalabalık odalarda hizmet verdiğini, dosyaların saklanma koşullarının da yetersiz olduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

Yargıtay'ın Ahlatlıbel'de yapılması planlanan yeni hizmet binasının proje ihalesinin yapılacağını bildiren Gerçeker, 2010 yılında binanın temelini atmayı umut ettiklerini dile getirdi.

Gerçeker, ''Alt yapı sorunları, fiziki koşullar halledilmeden, yargının saygınlığına dair koşullar oluşmadan, en iyi sistemi de getirseniz bir şey olmaz. Yine de yeni yılda topluma en iyi şekilde adalet hizmetini sunabilecek, tam bağımsız bir yargı sisteminin hayata geçirilmesini diliyorum'' diye konuştu.