Gerçeklik Payı Olan 6 Şehir Efsanesi

Küçük yaşlardan itibaren sağlıkla ilgili birçok bilgi duyarız, sonradan bunların çoğunun doğru olmadığını öğreniriz. Ancak aralarından bazılarının gerçeklik payı var.

Erken yaşlardan itibaren sağlıkla ilgili birçok doğru ve yanlış şey duyarız. Parmak eklemlerini çıtlatmak kireçlenmeye sebep olur, sakız yutmayın midenizde 7 sene kalır vb. Ama büyüyünce bunların çoğunun doğru olmadığını öğreniriz. Her ne kadar havuçlar göz bozukluğunuzu iyileştirmese de, küçükken duyduğumuz sağlığımız hakkındaki her masal da yalan değil. İşte aslında meşru bir dayanağı olan altı tanesi: 1. Esneme bulaşıcıdır

Maymunlar, köpekler ve insanlar üzerinde yapılan araştırmalar gösterdi ki eğer biri esnerse etrafındakiler de esniyor. Bunun nedeni henüz bilinmiyor olsa da olasılıklardan biri esnemenin dikkati arttırdığı, dolayısıyla o grup içerisindeki diğer kişileri de olası tehlikelere karşı uyanık duruma getirmek için senkronize ettiği ve esnemelerine neden olduğu. 2. Hıçıkırığınızın durması için birisi sizi korkutsun.

Hıçkırıklar diyafram kaslarının ve onu kontrol eden sinirlerin, sinirlerin diyarframa hızla kasılmasını söylediği refleks arkına tutulması ve bunun döngüye girerek ardarda devam etmesidir. Bu refleks genelde kendiliğinden sona erer, ancak bu döngüyü sona erdirmek için nefesi kesecek kadar korkmak bazen hıçkırığın daha erken bitmesini sağlayabilir. 3. Soğuk bir duş seks isteğinizi azaltabilir.

Soğuk su dikkati dağıtmakta oldukça etkili bir yol olmakla kalmaz, aynı zamanda düşük sıcaklık kalp atış hızınızı düşürür. Bu da kan damarlarınızın daralmasına (vazokonstrüksiyona) dolayısıyla tüm organlarımızın uç noktalarına -penis dahil - kan akışını kısıtlar. 4. Ayakta durmak kalori yakmanıza yardımcı olur.

Yapılan araştırmalar ayakta durmanın oturmaya göre % 40 daha fazla kalori yaktığını göstermiş. Zaman içerisinde bu size avantaj sağlayabilir ama bunun olumsuz yönü de: insanlar ayaktayken yeme stilleri değişiklik gösterir. Ayaktayken ne yediğimize ve ne kadar yediğimize dikkatimizi pek vermeyiz ve dolayısıyla daha sağlıksız yemek tercihleri yapar ve daha çok yemek yeriz. 5. Karanlıkta okumak gözlerinize zarar verir.

Gözbebekleri loş ışıkta daha çok açıldığı için okurken olduğu gibi küçük detaylara dikkat etmek zorlaşır. Bunun uzun vadede görme bozukluğuna yol açıp açmadığı halen tartışma konusu, ama gözlere verilen zarar kalıcı da olsa kalıcı olmasa da, aydınlık ortamda okumak her halukarda daha iyi.

Reklam
Reklam
  1. Yatmadan önce abur cubur yemek kâbus görmenize neden olur.

Yatmadan önce şekerli veya baharatlı yiyecekler yiyen kişilerin korkunç rüyalar gördüklerini bildirdiklerini gösteren az sayıda çalışma mevcut. Ancak bu kişiler kabus görmelerinin nedeni olarak bu yiyecekleri gösteriyor da olabilirler. Eğer gerçekten ikisi arasıdna böyle bir bağıntı varsa; bilim insanlarının dediğine göre bunun bilimsel açıklaması, daha yüksek şeker şeviyesi uyurken beynin çalışma şeklini kötü olarak etkiliyor şeklinde gösterilebilir. Ancak bunun nyie böyle olduğunu gösterecek yeterli veri henüz mevcut değil. Kaynak: http://www.msn.com/en-us/health/wellness/6-urban-legends-that-actually-check-out/ss-AA2fAE7#image=1