Gerekirse çok daha sert tedbirler alırız

İSTANBUL (İHA)- Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, cari açığın Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya oranının şu anda yüzde 4 düzeyinde bulunduğunu, gerekirse yeni önlemler alınabileceğini söyledi.

Babacan, NTV ve CNBC-E'nin ortak yayınında Celal Pir ve Zülfikar Doğan'ın sorularını cevapladı. Babacan, finansman kalemlerinin cari açığın önünde gittiğini belirterek, "İlk altı ayda rezervlerimizde erime yok. Cari açıkta mevsimsel etki nedeniyle rakamlar her yıl ilk yarıda yüksek gelir" dedi. Cari dengeye bakıldığında mevsimselliğin söz konusu olduğuna işaret eden Babacan, "Cari açık revizesi her hafta yapılıyor, her hafta ödemeler dengesi ile ilgili toplantı yapıyoruz. Önemli olan cari açığın düzeyi değil, finanse edilip edilemediğidir. Bu yıl 60 milyar doları geçecek ihracat 90 milyar doları geçecek ithalat öngörüyoruz. Turizm gelirlerinde önemli ölçüde artış öngörüyoruz. Cari dengede mevsimsellik sözkonusu, ilk 6 ayda yüksek olması normal. Detaylara baktığımızda gelişmelerin çokta riskli olduğunu düşünmüyoruz. Finansman kalemimiz cari kalemimizi geçiyor, cari açığı rezervleri eriterek kapatmıyoruz. İlk 6 ayda yabancı gayrimenkul alımları 600 milyon doları geçti, bu ödemeler dengesinde artık ayrı olarak gösterilecek. Cari açığın içinde sıcak para da var. En son projeksiyona göre cari açık GSMH'nin yüzde 4'ü civarında görünüyor. İleride bugünkü projeksiyonun dışında gelişmeler olursa, çok daha sert tedbirleri almaktan çekinmeyiz. Bugün için gerek görmüyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Petrol fiyatlarıyla ilgili spekülasyonları da değerlendiren Ali Babacan, "Bundan sonraki dönemde petrolde arzdan veya talepten kaynaklanan küçük şokları aynen fiyatlarda göreceğiz. Petrol fiyatlarının enflasyon hedefi için herhangi bir riski şu an için yok" diye konuştu.

Merkez Bankası'nın bağımsızlığı konusunda görüşlerini açıklayan Babacan, Merkez Bankası'nın operasyonel bağımsızlığı olduğunu, bunun güçlenerek devam etmesi gerektiğini söyledi. Babacan, enflasyonda çok olumlu noktalara gelindiğini ancak bundan sonraki mücadelenin daha zor olacağını kaydetti. Babacan, "Enflasyonda tek haneli rakamlara düşmek bugüne kadar verdiğimizden daha fazla bir emek isteyecek" dedi. Babacan, borç stokunun GSMH'ye oranının bu yıl sonunda geçen yılın sonundaki yüzde 71'in altında gerçekleşeceğini kaydetti.

IMF ile ilgili ilişkilere de temas eden Ali Babacan, IMF'ye ödenilen rakamın kullanılan rakamın üzerinde olduğunu ve bunun da devam etmesini istediklerini belirtti.

Babacan, IMF ile görüşmelerin Eylül'ün ikinci yarısında başlayacağını düşündüğüne değinerek, "Stand-by süresi için henüz netleşme yok ama 3 yıl olur gibi görünüyor. 3 yıllık ekonomik programımız aynı zamanda AB'ye vereceğimiz katılım öncesi ekonomik programımız olacak. Bu tamamen bizim hazırladığımız bir program, henüz yurtdışı kurumlardan en ufak bir katkı yoktur. Programın bütün kurgusu enflasyonun ve borç stokunun düşmesini garantiye alacak şekilde. Eylül rakamları netleşince program biraz daha ortaya çıkacak" dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin kişi başına milli gelirinin bu yıl 4 bin dolar üzerine çıkmasını hedeflediklerini belirten Ali Babacan, 2. çeyrekte çok ciddi bir büyüme gelecek. Yurtdışı ziyaretim doğrudan yatırımlara ilişkin bir program değil, bilgilendirme amaçlı. Doğrudan yabancı yatırımlarda ilk 6 ayda geçen yıla göre ciddi bir sıçrama var. Bu sene doğrudan yatırımlarda rekor bir sene olacak. Önümüzdeki dönemde hızlı büyümenin işsizlikte azalmaya yansımasını hep beraber göreceğiz" diye konuştu.

Babacan, geçen yıl yüzde 93 olan Hazine'nin iç borç döndürme rasyosunun bu yıl yüzde 88 olacağını kaydetti. Babacan kredi kartlarıyla ilgili yeni uygulama konusunda da, "Kredi kartları konusunda serbest piyasa şartları gözetilecek, ancak bankalar ve vatandaş da ayağını yorganına göre uzatmalı" ifadelerini kullandı.