"Gerekli önlemleri alıyoruz"

İSTANBUL (İHA) - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şükrü Sina Gürel, Kuzey Irak'ta bir Kürt devleti kurulması yönündeki girişimlere karşı gerekli önlemleri aldıklarını açıkladı.

Şükrü Sina Gürel, dış siyasetteki gelişmeleri CNN Türk televizyonuna değerlendirdi.

Gürel, ABD'nin Merkez Karargahı Komutanı Orgeneral Tommy Franks ve NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Komutanı Joseph Ralston'un ziyaretleri ile ilgili olarak, "Ben bu ziyaretin ayrıntılarını öğrenmedim ama bugün gerekli bilgileri alacağız. Sanıyorum daha önceden de planlanmış askeri yetkililer arasında bir temastı" dedi.
Başbakan Bülent Ecevit'in Irak operasyonuna kesin gözle baktığı yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Gürel, "Öyle yorumlamak istemiyoruz. Başbakan da onu öyle söylemiyor. Başbakanın belirtmek istediği, ABD'nin bu konuda henüz bir karar vermediği, ancak ciddi olarak bunu düşündüğünü ifade ediyor" diye konuştu.
Barzani'nin "Devlet kurma yolunda bir ortam olmayabilir ama nihai hedefimiz odur" şeklindeki açıklamalarını da değerlendiren Başbakan Yardımcısı Gürel, "Bütün gelişmeleri yakından izliyoruz. Gerekli önlemlerimizi de alıyoruz. Biz Irak'a ve bölgeye bakışımızı değiştirmedik. Irak'ın toprak bütünlüğü bizim her zaman gözeteceğimiz bir ilke olacaktır" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Gürel, "Barzani'yi kim davet etti?" şeklindeki soruya, "Zaman zaman böyle temaslar gerçekleşiyor" şeklinde cevap verdi.
"Denktaş'ın rahatsızlığı Kıbrıs görüşmelerini bir sekteye uğratır mı?" şeklindeki bir başka soruya Gürel, "Şu anda Denktaş'ın görüşme masasına bir an önce oturmasından çok, bir an önce sağlığına kavuşması önemli. Denktaş, Türk ulusunun ve Kıbrıs Türkü'nün ulusal davasına en başka hizmet edenlerin başında geliyor. Onun hakkını ödeyemeyiz. Onun bir an önce sağlığına kavuşmasını bekliyoruz" yanıtını verdi.
Dışişleri Bakanı, BM'nin Kıbrıs konusunda bir paketi olup olamayacağının sorulması üzerine de "Umarım yoktur" dedi.