"Geri Kazanımla" Ekonomiye Katkı

Şehitkamil Belediyesinin "MÖP Geri Kazanım Projesi"yle hem çevre korunuyor hem de ekonomiye katkı sağlanıyor.

Şehitkamil Belediyesinin "MÖP Geri Kazanım Projesi"yle hem çevre korunuyor hem de ekonomiye katkı sağlanıyor.

Kent merkezindeki belirli noktalara konulan kutulara bırakılan ve buradan kamyonlarla alınarak tesise getirilen atıklar, çoğunluğunu kadınların oluşturduğu işçiler tarafından ayrıştırılıyor.

Plastik, cam, kağıt, naylon ve karton gibi atıkları ayrı ayrı yerlerde biriktiren işçiler, daha sonra atıkları makine vasıtasıyla presliyor. İstiflenen atıklar, geri dönüşüm tesisine gönderiliyor.

Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanların artık sadece diğer canlılara değil, üzerinde yaşadığı dünyaya ve dolayısıyla kendisine de zarar vermeye başladığını söyledi. Bu konuda bilinç oluşturmak amacıyla birçok projeyi hayata geçirdiklerini, katı atık depolama ve ayrıştırma tesisinin de bu çalışmalardan biri olduğunu belirten Fadıloğlu, atıkların ekonomiye kazandırılmasını amaçladıklarını vurguladı.

Reklam
Reklam

"Yerli yapım" ve "belediyeler içerisinde ilk" dediği 5 bin metrekare alan üzerine kurulu tesisin, 1 milyon 700 bin TL'ye mal olduğunu aktaran Fadıloğlu, ihale yoluyla kiraya verdikleri tesisten ayrıca gelir de elde ettiklerini ifade etti.

-Projenin adı-

Fadıloğlu, evsel atıkları, geri dönüşümü yapılabilecek maddelerden ayırmak için hazırladıkları projenin adını "MÖP" koyduklarını belirterek, "Bu kavram 'çöp möp' ifadesinden geliyor. Geri dönüştürülecek atıkları bu şekilde tanımlıyoruz" dedi.

Hedeflerinin atıkları evde ayrıştırılmış şekilde toplayarak tesise getirmek olduğunu vurgulayan Fadıloğlu, "Üniversite öğrencileriyle ev ev dolaşarak projeyi anlatacağız. İnşallah bir müddet sonra bu atıklar artık evlerden mavi poşetlerle ayrıştırılmış bir vaziyette gelecek" diye konuştu.

Projenin, "Türkiye'deki örnek projelerden" olduğunu belirten Fadıloğlu, tesisin yerli imkanlarla kurulduğu ve maliyetinin Avrupa'ya oranla çok daha düşük olduğuna dikkati çekti.

Tesisin günde 40 ton ayrıştırma kapasitesi bulunduğunu aktaran Fadıloğlu, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"1 ton plastik atığın geri dönüşümüyle yüzde 95 oranında enerji tasarrufu, 1 ton cam atığın geri dönüşümüyle 100 litre petrol tasarrufu sağlanmaktadır. Sadece bir metal içecek kutusunun geri dönüşümünden tasarruf edilen enerjiyle 100 wattlık bir ampul 20 saat çalışmaktadır. 1 ton kağıt karton atığından geri dönüşümle 17 ağacın kesilmesi önlenmektedir."

Muhabir: Orhan Çiçek

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: