GESİAD, Üyelerine Moğolistan'ı Tanıttı

Kayseri Genç Sanayici ve İşadamları Derneği (GESİAD), üyelerinin yurt dışına açılım yapmalarına imkan tanımak amacıyla...

Kayseri Genç Sanayici ve İşadamları Derneği (GESİAD), üyelerinin yurt dışına açılım yapmalarına imkan tanımak amacıyla Moğolistan Büyükelçisi ve beraberindeki heyetle birlikle ‘Moğolistan Ülke Tanıtım Toplantısı’ düzenledi.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) üyesi olan GESİAD’ın düzenlediği ülke tanıtım toplantısında Moğolistan Büyükelçisi Badamdorj Batkhishig, ülkelerindeki ticaret ve yatırım imkanlarından bahsederek işadamlarını yatırım yapmaları için Moğolistan’a davet etti.
Moğolistan’ın yüz ölçümü olarak çok büyük olduğunu, fakat nüfusunun 2,8 milyon olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Batkhishig, ülkedeki bu nüfusun neredeyse yüzde elli oranındaki kısmının çadırlarda yaşadığını anlattı.

Reklam
Reklam

Ticaret ve yatırım imkanlarını katılımcılara sırasıyla aktaran Büyükelçi, “Özellikle son 2 -3 yıl olmak üzere Moğolistan ekonomisi büyük bir artış gösterdi. 10 yıl öncesinde 50 dolar olan memur maaşları şu an 500 doların üzerinde. Yine 10 yıl öncesinde kişi başına düşen milli gelir 500 dolar iken bugün 5 bin dolar. Moğolistan ekonomisi her geçen gün artıyor ve buna bağlı olarak ülkedeki en önemli sektörün inşaat sektörü olduğunu söyleyebilirim, çünkü alım gücü gelişiyor.’’ ifadelerini kullandı.

Yatırım yapılırken ülke nüfusunun göz önünde bulundurulmaması gerektiğini söyleyen Batkhishig, “Ülke nüfusumuz az ama imkanlarımız çok fazla. Ülkede hayvancılık sektörü yoğun, 34 milyonu küçükbaş olmak üzere, 40 milyonun üzerinde hayvan bulunuyor. Deri işleme sektöründe derilerin çoğunluğu ham madde olarak Çin’e gidiyor. Hiç olmazsa yüzde 50’lik kısmı Moğolistan’da işlenmesi açısından çalışmalar yapmaktayız. Bu anlamda da deri işlemeciliğinde büyük bir yatırım fırsatı bulunmaktadır.’’ dedi.

Reklam
Reklam

Moğolistan’a yollar, üst ve alt geçitler yapılması gerektiğini söyleyen Büyükelçi, turizm sektörü olarak da imkânı olan her Türk’ün ziyaret edebileceği yerler bulunduğunu belirtti. Büyükelçi, şöyle konuştu: “Türkiye ile sıkı bir iş birliği açısından ısrarcıyız. Bizler Türk milletiyle aynı tarihi paylaşıp aynı topraklarda yaşamışız. Moğolistan’da Rusya ve Çin’in dışında üçüncü komşu diye yeni bir deyim var ve biz Türkiye’yi üçüncü komşu olarak görüyoruz. Teşvikler ve hükümetler arası anlaşmalar konusunda çalışmalarımız devam ediyor, devlet olarak dış yatırımcılara her şeyi kolaylaştırmak istiyoruz. Kayseri’de bu kadar işadamıyla bir araya gelmekten dolayı da çok mutluyum.”

Büyükelçinin konuşmasının ardından Moğolistan Kayseri Fahri Konsolosu Hasan Haskaraman yıllardır Moğolistanla iş birliği içinde olduklarını ve gerek ticaret anlamında gerekse yapılan yatırımlarda herhangi bir problem yaşamadıklarını kaydetti. Haskaraman, Kayserili işadamlarını Moğolistan’a yatırım yapmaları konusunda bilgilendirdi.

Reklam
Reklam

Toplantının son bölümünde katılımcı işadamlarının sorularına cevaplar verilirken GESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Kınaş, Büyükelçi'ye organizasyon için teşekkür edip hediye takdiminde bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: