Gevenin Yakacak Ve Yem Olarak Kullanılması

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Aksoy, gevenlerin, çok iyi bir erozyon önleyici olduğunu,

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Aksoy, gevenlerin, çok iyi bir erozyon önleyici olduğunu, birçok bitki ve hayvan çeşidine barınak ve gölge görevi gördüğünü belirterek, gevenin ayrıca, arılar için çok önemli polen ve nektar kaynağı olduğunu söyledi.

Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada yaklaşık 3 bin türü bulunan gevenin gen merkezinin Türkiye ve İran olduğunu söyledi.

Ülkemizde yaklaşık 415 geven türü bulunduğunu, bunlardan 218'inin de Türkiye'ye özgü (endemik) türler olduğunu ifade eden Aksoy, "Ülkemiz için önemli bir gen kaynağı olan gevenin, gelecekte biyoteknoloji çalışmalarında kullanılarak çok önemli ekonomik kazanç sağlayacağını umuyorum" dedi.

Reklam
Reklam

Aksoy, adeta "bozkırların efeleri ve süsleri" olan gevenlerin, kuraklığa da çok dayanıklı olduklarına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Ayrıca bir çok türü tıbbi amaçlı kullanılmaktadır. Örneğin, ilaç yapımında kullanılan kitre maddesi kitre geveninden elde edilmektedir. Maalesef kıymetini bilemediğimiz gevenlerimiz bilinçsizce yakılmakta ve değişik amaçlarla toplanmaktadır. Gevenlerin tahribi sonucunda bunların üzerinde yetiştikleri topraklar çıplaklaşmakta ve erozyon sonucunda toprağın can damarı olan verimli kısmı buralardan uzaklaşarak, meralarımız günden güne verimsizleşmektedir.

Gevenler çok iyi bir erozyon önleyicidirler, birçok bitki ve hayvan çeşidine barınak ve gölge görevi yapmaktadırlar, arılar için çok önemli polen ve nektar kaynağıdırlar. Ayrıca biz botanikçiler, son zamanlarda Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da hayvan otlatması sonucu bulamadığımız bazı bitkileri bu gevenlerin içerisinde bulmaktayız. Çünkü hayvanlar dikenli olan türleri yiyememektedirler. Gevenlerin içine saklanmış olan türler, bizim için çok önemlidirler. Gevenleri yakacak ve hayvan yemi yapmak amacıyla toplayan vatandaşlarımız bindikleri dalı kestiklerinin farkında olmalıdır. Bu konuda devletin yetkili organları harekete geçerek, bu doğa katliamına son vermelidir ve köylülerin hayvanlarını besleyebilecekleri alternatif kaynaklar sağlamalıdır."

Reklam
Reklam

Geven, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde hem yakacak hem de yem bitkisi olarak kullanılıyor. Geçen yıl kış şartlarının uzun sürmesi ve yem fiyatlarının artması üzerine köylüler, bu bölgelerde geven stoklamaya başladılar.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: