Geyikkoşan Güreşleri’nde Pehlivanlar Er Meydanında

Edirne Kırkpınar’ın tarihi kadar eskiye giden Samsun Alaçam Geyikkoşan Güreşleri’nde pehlivanlar meydana çıktı. Alaçam Belediyesi...

Edirne Kırkpınar’ın tarihi kadar eskiye giden Samsun Alaçam Geyikkoşan Güreşleri’nde pehlivanlar meydana çıktı. Alaçam Belediyesi tarafından 60 yıldır geleneksel olarak tertip edilen ve 600 yıllık bir geçmişi olan Alaçam Geyikkoşan Güreşlerinde güreş meraklıları, pehlivanları izlemenin keyfini yaşadı.

Alaçam Belediyesi tarafından organize edilen geleneksel Hıdırellez Şenlikleri ve Geyikkoşan Yağlı Güreşleri Geyikkoşan mesire yerinde yapıldı. 600 yıllık geçmişi olan Geyikkoşan Yağlı Güreşlerine Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden 250’nin üzerinde güreşçi katıldı. Miniklerin karşılaşmalarıyla başlayan güreşler, pehlivanların kategorileri arttıkça güreş severlerin heyecanlarını da artırdı. Kıran kırana geçen müsabakalarda üç güreşçi sahadan sedye ile ayrılırken, heyecana dayanamayan bir seyirci de kalp krizi geçirdi. Saha içerisinde bulunan sağlık ekiplerinin zamanında müdahalesi ile her hangi bir üzücü olay yaşanmadı.

Reklam
Reklam

Geyikkoşan Güreşleri’nin Karadeniz’in Kırkpınar’ı olarak bilindiğini dile getiren Alaçam Belediye Başkanı İlyas Acar, "Bu güreşlerin tarihi de Kırkpınar güreşlerinin tarihi kadar eskiye gider. Kırkpınar’da güreşen pehlivanlarımız burada da er meydanına çıkar.” dedi. Türkiye’nin her tarafından güreşmek için pehlivanların Alaçam’a geldiğini aktaran Başkan Acar, “İl merkezinden ve dışından çok sayıda vatandaşımız buraya geliyor. Gösterilen ilgi ve alakadan çok memnunuz. Tarihi Kırkpınar’dan sonra Karadeniz’in Kırkpınar’ı olarak Geyikkoşan söylenir. Kırkpınar başpehlivanlarımız burada güreşecekler. Bu güreşlere daha fazla insanın gelmesi için güreş alanımızı biz yeniden yaptık. Hatta daha önceden buraya girişler paralıydı şimdi ise ücretsiz." diyerek, gelecek yıllarda düzenlenecek güreşlere davette bulundu.

SİGARA ÜZERİNE KURULAN OYUNLAR HIDIRELLEZ ŞENLİKLERİ’NE YAKIŞMIYOR

Geyikkoşan Mesire alanında düzenlenen Hıdırellez Şenlikleri, panayır havasında geçiyor. Geçmiş yıllarda alkolün de serbest olduğu şenliklerde son birkaç yıldır alkol kullanılması ve satışı belediye tarafından yasaklanmış. Gıda maddelerinden başlamak üzere her türlü yiyecek ve içeceğin satıldığı, mangallardan çıkan duman ve kokunun çevreyi kapladığı mesire alanında eğlence adına düzenlenen bazı etkinlikler Hıdırellez Şenlikleri'ne yakışmıyor. Çok sayıda kurulan tezgahlarda sigara kazanmak için halkalar atılması, yine ‘bul kareyi al parayı’ şeklindeki oyunlar oynanması şenliklerde en çok görülen sahneler arasında yer aldı.

Reklam
Reklam

Belediye Başkanı İlyas acar, bu tür eğlencelerin önceden beri var olan şeyler olduğunu göreve geldikten sonra geleneği bozmak istemediklerini dile getirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz