NEW YORK/WASHİNGTON/LONDRA(ANKA) - Gezi olayları, dünyanın önde gelen gazetelerinde geniş bir yer işgal etmeyi sürdürüyor.
-NYT: "ERDOĞAN'IN TALİMATI KRİZDE DÖNÜŞ NOKTASINI OLUŞTURDU"-
New York Times, Türk otoritelerinin Gezi gösterilerine "şiddetli" tepkisini artırdığına, müdahalenin sadece protestocuları değil başkalarını da hedef aldığına dikkat çekerek girdiği haberde örnek olarak da yaralıları tevadi eden doktorlar, göstericilere sığınak sağlayan otel sahipleri ve yabancı medyayı saydı.
Başbakan Erdoğan'ın yabancı medya kuruluşlarına yönelik eleştirilerine de vurgu yapıldığını haberde "Tırmanan gerilimler, Sayın Erdoğan'ın on yıllık iktidarı sırasında, oluşturduğu, Türkiye'nin yükselen küresel güç ve İslami demokrasi modeli olarak imajını zedeleyebilir" uyarısında bulunuldu.
NYT, Başbakan Erdoğan'ın, Cumartesi günü Gezi'de protestoculara karşı "mudahale talimatını verme kararının, krizde bir dönüş noktasını oluşturduğu ve İstanbul, Ankara ve diğer kentlerde çatışmaları tetiklediğini" öne sürdü.
-WSJ: "TÜRKİYE'DE ÇATLAK GENİŞLİYOR"-
ABD'nin büyük gazetelerinden Wall Street Journal ise, "Türkiye'de şiddet yayılırken çatlak genişliyor" başlığına çıkarttığı haber analizinde Pazar günü yaşanan çatışmalara dikkat çekiyor.
Başbakan Erdoğan'ın yüz binlerce destekçisine seslendirdiği Kazlıçeşme'deki mitingini "Protestoların başlamasından bu yana en büyük siyasi güç gösterisi" olarak niteleyen gazete, Erdoğan'ın mitingte göstericilere karşı zafer ilan ettiği" yorumunu da yaptı.
WSJ, gösterilerin yoğun bir biçimde sürmesini, "Başbakan Erdoğan'ın bu hafta sonunda protestoculara son darbe vurma kararının kısmen geri teptiği"nin göstergesi olarak değerlendirdi.
Gazete, haberinde "Erdoğan'ın Türkiye'de yarattığı çatlak çok ilginç çünkü ilk defa bu eğitilmiş orta sınıf hükümet ile çatışıyor" görüşünü de yansıttı.
-WASHİNGTON POST: "ERDOĞAN, ORDUYU KONTROL ETMEYİ SÜRDÜRÜYOR"-
İstanbul'da polisin Pazar günü sokakları göstericiden temizlemek amacıyla çeşitli semtlere dalmasını "Türkiye'deki kargaşanın yeni bir aşamaya girdi" şeklinde yorumlayan Washington Post, güvenlik güçlerinin çabalarında "koyu yeşil askeri araçların da yer almasını ise, Erdoğan'ın silahlı kuvvetler üzerindeki kontrolünü elinde tutmayı sürdürdüğünün önemli bir işareti" olarak niteledi. Gazete "sivil hükümet ile ordu arasındaki görülen koordinasyon, Erdoğan'ın, yaygın biçimde övülen, Türk ordusunu sivil kontrolünün altına alma çabalarının başarılı olduğunu gösteriyor" diye yazdı.
-FT: "JANDARMANIN POLİSE EŞLİK ETMESİ DEĞİŞİM"-
İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times ise, gösterilere müdahalenin Pazar günü yoğunlaştığını vurgularken jandarmanın görev almaya başlamasını dikkat çekici buldu. Gazete bazı yerlerde jandarma polise eşlik etmesinin "bir zamanlar darbe eğilimini gösteren askerlerin kısa bir süreye kadar Sayın Erdoğan'ın kökleri İslam'da olan hükümetinin düşmanı olarak görüldüğü bir ülkede bir değişimdir" görüşünü öne sürdü.
Cevahir AVM'inde müsterilerin tepkileri üzerine geri çekilen polisin Hilton Otelinin içine kadar göstericileri kovaladığını kaydeden gazete, "tazyikli suya biber gazının karıştırıldığı sanıldığını" da yazdı. (ANKA)