Parti, merkez üstü parti anlayışıyla ve diğer partilerden farklı yapılanmasıyla günümüz siyasetine yepyeni ve taze bir soluk getiriyor. Gezi Parti'siyle Türkiye ilk kez bir parti lidersiz olarak yapılanıyor. Yatay örgütlenmeyi esas alan Gezi Partisi'nin tüzüğünde; yasama ve yürütme ayrı. Parti Meclisi ve Merkez Yürütme Kurulu bağımsız hareket ediyor.
Kurdukları sistemde; parti tabanının önem kazandığı doğrudan demokrasi ve şeffaflık hakim. Türkiye'de ilk kez parti içerisinde dijital sandalye projesini geliştirdiler. Bu proje sayesinde, partinin tüm resmi üyeleri web üzerinden Parti Meclisi'nin ve otonom ilçe teşkilatlarının aldığı her kararı tartışıp oylayabilecekler. Bu uygulamanın aynısını TBMM 'ne de getirmeyi düşünüyorlar. Hazır olan bu projenin adı “Halk Sandalyesi”
Gezi Partisi, çoğunluğunu; şimdiye kadar siyasi hiçbir oluşumda yer almamış gönüllülerin omuzladığı bir parti. Arkalarında bir kurum ya da kuruluş yok. Teşkilat yapısı gönüllülük esasına göre kurulu. Din, dil, ırk, cinsiyet, mezhep ayrımı yapmadan insani değerleri tüm kavramların üzerinde gören felsefeye sahipler.
İlk hedefleri; insan onuruna yakışan, özgürlükçü demokrasi anlayışıyla gücünü sivil toplumdan alan bir “Halk Anayasası” hazırlamak. Gezi Partisi'nin öncelikleri arasında; tüm bireylerin kendi yaşam biçimlerini ve geleceklerini hür bir irade ile inşa edebilmeleri için gerekli koşulları oluşturmak, bireyin hakkını savunan ve hukuk üstünlüğünü esas alan bir toplum düzeni kurmak var.
Gezi Partisi ideolojisini “Merkez Üstü” olarak tanımlıyor. Tüm görüşlerin içeride yer alabileceği bir çatı partisi. Sol, sağ, liberal, apolitik gibi ayrımlar yapmıyorlar. Her görüşün içeride temsil edilmesine yol açıyorlar. Polemikler yerine sorunları önceliklerine alıyorlar ve çözüm için bir araya geliyorlar. Kurdukları çatı altına ayrım yapmaksızın tüm görüşleriyle herkesi davet ediyorlar. Ortak çözüme ulaşmak için her düşünceye değer verdiklerini ifade ediyorlar. Bir tek kırmızı çizgileri var; karşısındakini dinlemeyen ve tahakküm kurmaya çalışan fikirler partide yer alamıyor.
“Beyan esastır” diyorlar, yüz yüze konuşmaya özen gösteriyorlar, ayrıştırıcı her türlü cümleden uzak yeni bir terminoloji yaratmaya çalışıyorlar. Gezi Partisi kendisini siyasi ve sosyal iletişim ağı olarak tanımlıyor. Yerine doğrusunu koyamayacakları hiçbir şeyi, hem parti içinde hem de dışında, eleştirmiyorlar.
Gezi Partisi'nin kapıları; Taksim Gezi Parkı'ndan başlayarak Türkiye'nin dört bir yanını saran eylemleri doğuran nedenleri doğru okuduğuna inanan ve bu nedenlerin ancak meşru ve siyasal bir zeminde ortadan kaldırılacağına inanan herkese açık. Parti içerisinde ortak payda; özgürlük, demokrasi ve insan hakları. Gezi Partisi, farklı görüşlerin ortak payda ile bir araya geldiği çözüm partisi olma misyonunu üstleniyor.
Diren Selimoğlu/Mynet Haber