İZMİR (A.A) - Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, "Havacılık alanında Türkiye'nin sivil uçaklar için de çalışmaları var" dedi.
ABD merkezli Küresel Offset ve Dolaylı Ticaret Derneği (GOCA) ile İngiliz Havacılık, Savunma, Güvenlik Endüstri Derneği (ADS) ve Alman Endüstriyel Offset Uygulamaları Derneği (DKF) organizasyonunda, Ege Serbest Bölgesi'nin (ESBAŞ) destekleriyle düzenlenen GICC'12-Küresel Endüstriyel İşbirliği Konferansı İzmir'de başladı.
Basına kapalı gerçekleştirilecek konferans öncesi düzenlenen basın toplantısında konuşan Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, konferansa dünyadaki tüm savunma ve havacılık şirketlerinin katıldığını, konferanstan beklentilerinin "uluslararası savunma havacılık şirketlerinin Türkiye'yi daha yakından tanımalarını ve buradaki fırsatları daha gerçekçi değerlendirmelerini sağlamak" olduğunu söyledi.
Türkiye'de savunma havacılık sanayinde hızlı bir gelişme yaşandığını kaydeden Bayar, şunları ifade etti:
"Geçen sene Türkiye'deki savunma havacılık şirketlerinin cirosu 4,5 milyar dolara yaklaştı. Bu hızlı artışın devam edeceğini öngörüyoruz. Hükümetimizin son yayınladığı teşviklerde savunma ve havacılık sektörü stratejik sektör olarak tespit edildi. Bu sektörde yapılacak yatırımlar en yüksek teşvik alacak yatırımlar arasına alındı. Önümüzdeki dönemde gerek Silahlı Kuvvetler için yaptığımız savunma sanayi projelerinde, gerekse uçak parça, ekipman imalatı alanlarında hızlı gelişme bekliyoruz. Yılda bir defa değişik ülkelerde yapılan bu konferansın şimdiye kadar en yüksek katılımlı olanı burası oldu. Bu da Türk sanayisinin potansiyelini gösteren güzel bir gösterge. Türkiye'nin sanayi olarak savunmada, havacılıkta kalite, maliyet, rekabetçilik olsun güçlü avantajları olduğuna inanıyoruz."
Bayar, havacılık alanında askeri uçaklarla ilgili birkaç projeleri olduğuna işaret ederek, daha önceki hedeflerinin "uçak modernizasyonlarını Türkiye'de yapabilmek ve insansız hava araçlarını geliştirmek" olduğunu hatırlattı, bu hedeflerde belli aşamaya gelindiğini söyledi.
Türkiye'nin artık askeri uçakların modernizasyonunu gerçekleştirebildiğini belirten Bayar, şöyle devam etti:
"İnsansız hava araçlarında da ANKA artık son denemelerinde. Bu sene içinde kullanıma hazır hale gelecek. Bundan sonraki hedeflerimiz askeri kullanım için tamamen Türkiye'ye özgü yeni uçaklar geliştirmek. Birisi 'Hürkuş' adı verilen eğitim uçağı. Bu sene lansmanını yapacağız, ilk uçuşlarına başlayacak.
Milli savaş uçağını geliştirme projesinin kavramsal tasarım çalışmalarını yapmaktayız. Türkiye'de bu projeye katkı yapabilecek kuruluşlarla değerlendirme yaptık. İki sene sürecek değerlendirme sonunda proje teklifimizi hazırlayacağız; Türkiye milli savaş uçağını nasıl geliştirebilir, ne şekilde bir yatırımla- Türk Hava Kuvvetleri'nin önümüzdeki 20 yılda ihtiyaç duyacağı savaş uçağının tarifi de yapılmış olacak böylece. Savaş uçağı geliştirme uzun vadeli bir çalışma. Hedefimiz 2023 yılına kadar ilk uçuşu yapmak ve üretimi başlatabilmek.
Havacılık alanında Türkiye'nin sivil uçaklar için de çalışmaları var. O kısmını, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız yürütüyor. Bölgesel yolcu uçağının geliştirilmesi için. O çalışmalara da destek veriyoruz."
-F-35 Projesi -
F-35 projesinde Türk sanayinin projeye katılımının öncelikli hedefleri olduğunu vurgulayan Bayar, "Bugüne kadar Türk sanayi 8 milyar dolara yakın iş payı aldı" dedi.
Bayar, İzmir, Eskişehir, İstanbul'da imalatlar olduğunu ifade ederek, "F-35 projesinde rekabetçi bir sistem var. Türk şirketleri 9 konsorsiyum ortağı ülkenin şirketleriyle yarışarak bu işleri alıyorlar. Bugüne kadar da rekabet performansları oldukça yüksek. Bizdeki işgücü kalitesi, maliyet avantajları, şirketlerin belli profesyonelliğe ulaşmaları havacılık sektöründe Türk şirketlerine fırsat yaratıyor. Mesela otomotiv sektörüyle bir kıyaslama yapabiliriz. Orada olduğu gibi Türkiye ciddi bir üretim üssü olabilir. Bu yönde hızlı gelişme var. F-35 projesi bizim için hem Türk Hava Kuvvetleri'nin gelecek muharip uçağını temin etme hem de sanayimizi uluslararası alanda önemli bir oyuncu yapmak için ciddi bir ortam" diye konuştu.
-Diğer konuşmacılar-
GOCA Başkanı Cary Viktor da konferansın düzenlenme yeri için 5 ülkeden teklif aldıklarını ve tercihlerini İzmir'den yana kullandıklarını belirterek konferansın yalnızca Türk sanayisi için değil tüm ülkeler için yararlı olacağını söyledi.
İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Genel Sekreteri Ergüder Can da, 400 katılımcının olduğu konferansın, İzmir'deki havacılık kümelenmesine katkı sağlayacağını ifade etti.
Dünya havacılık sektörünü yöneten dev şirketleri İzmir'de buluşturan konferans, 23 Mayıs'ta sona erecek. Katılımcılar arasında ABD, Avrupa ve Uzak Doğu'nun sektörde lider şirketlerinin yanı sıra başarılı küresel offset çözümleri uygulamış, iş geliştirme, eğitim, iletişim konularında uzman özel sektör ve devlet temsilcileri de bulunuyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz