Gıda Güvenliği Derneği kuruldu

İSTANBUL (İHA) - Tüketicilerin karşılaştığı gıdayla ilgili sorunların çözümü ve bilinçlendirilmesi için düğmeye basıldı. Tarladan sofraya kadar olan süreçte gıda güvenliği bilincini oluşturmak amacıyla, 40 kuruluş biraraya gelerek Gıda Güvenliği Derneği'ni kurdu.

Derneğin İstanbul Swissotel'de gerçekleştirilen ilk basın toplantısında, toplumsal platformun misyonu, vizyonu ve ilkeleri hakkında bilgi verildi. Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Samim Saner'in yürüttüğü Gıda Güvenliği Derneği (GGD), Türkiye'de gıda güvenliği bilincinin geliştirilmesini; gıdada güvenlik kavramının üretimden tüketime kadar olan süreçte tüm toplum tarafından benimsenmesini, insan ve toplum sağlığının korunmasına katkıda bulunarak gıda güvenliğinin gündemde tutulmasını, yaygınlaştırılmasını, tüketicilerin güvenli ürün ve hizmetleri talep etmesinin sağlanması ve tüketici bilincini oluşturmayı hedefliyor.
Toplantıda konuşan Gıda Güvenliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Samim Saner, "Tüketicinin güvenli gıda konusunda bilinçlenmesini ve artık güvenli gıdaları talep etmesini amaçlıyoruz. Bu aslında, sağlıksız gıdalara karşı bir 'dur' deme harekatıdır" dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye'de 2002 yılı içinde; 25 bin tifo, 28 bin dizanteri, 510 bin mide-bağırsak enfeksiyonu, 18 bin Hepatit, 12 Malta Humması ve 324 ölüm yaşandığına da dikkat çeken Samim Saner, "Bu tablo, uzmanların tahminine göre mevcut durumun sadece 10'da birini yansıtıyor. Bunun bir de ekonomik boyutu var. Gıda zehirlenmeleri nedeniyle tüm dünyada yıllık kayıp, 10 milyar dolar. Biraraya gelen bu ekip, 'Bu iş böyle gitmemeli' diyen bir ekip. Tüketicinin artık gıda zehirlenmelerini yaşamamasını istiyoruz. Buna bir dur demek istiyoruz. Üreticinin, haksız rekabet yapan merdivenaltı tabir ettiğimiz işletmelerle aynı kefeye konulmasını istemiyoruz. Ülkemizin uluslararası ticaretteki itibarının zedelenmesine de 'dur' demek istiyoruz. Bu aslında bir, 'dur' deme harekatı. Bu bir, bilinç geliştirme ve ilgi aşılama operasyonu" diye konuştu.

Gıda güvenliği konusunda tüketiciye de büyük görevler düştüğünü belirten Saner, "Güvenilir gıda istiyorsak, sağlılığımızı korumak istiyorsak, bu gıdayı talep etmekle işe başlamamız gerekiyor. Çünkü tüketici, aynı zamanda en büyük denetçidir" dedi.
Derneğin bünyesinde bilimsel danışman kurulu oluşturulduğunu belirten Gıda Güvenliği Derneği Yönetim Kurumu Başkan Yardımcısı Murat Üngün ise, derneğin yapacağı çalışmaların bir temel oluşturacağını kaydetti. Üngün, "Tarladan sofraya kadar olan gıda zincirinin değişim temsilcileri biraraya geldi. Bu konuda bakanlıklar, üniversiteler ve özel sektör arasındaki iletişime destek olmak istiyoruz. Gıda ile ilgili alt sektörlerde devlet mekanizması içerisindeki ilgili birimlerde, her düzeydeki ilgili personelin eğitim desteğini sağlayacağız. Bununla ilgili eğitim programları oluşturduk. Sektöre yön gösterme görevini üstleneceğiz" diye konuştu.

Reklam
Reklam