Gıda mühendislerinden sağlıklı süt uyarısı

ANKARA(ANKA)- TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, tüketicileri hijyenik olmayan ve sağlıksız koşullarda üretilerek piyasaya sunulan süt ve süt ürünlerine karşı uyararak, bilimsel ve teknolojik olarak ısıl işlem görmüş süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi gerekliliğini vurguladı.

Gıda Mühendisleri Odası'ndan 21 Mayıs Dünya Süt Günü nedeniyle yapılan açıklamada, süt tüketiminin bir gelişmişlik ölçüsü sayılabildiği belirtilerek, "Sağlıklı ve yeterli beslenen toplumlarda süt ve süt ürünlerinin tüketimi daha yüksek olmaktadır. Türkiye'de, yıllık kişi başı süt tüketimi 20 kilogram dolayında iken, gelişmiş ülkelerde bu oranın 70-100 kilogram olduğu bilinmektedir. Ülkemiz tüketicisinin beslenme alışkanlıkları gereği, yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri daha çok tüketilmektedir" denildi.
İnsanlar için bulunmaz bir besin kaynağı olan sütün, zararlı mikroorganizmaların üremesi için de benzersiz bir ortam olduğuna işaret edilen açıklamada, "Süt, uygun olmayan koşullarda çok çabuk bozulabilmektedir. Hayvandan sağılan süt, tüketiciye ulaşıncaya kadar çeşitli etkenlerden kaynaklanan bulaşıya bağlı olarak çabuk bozulabilmektedir. Özellikle, açıkta satılan ve sokak sütü olarak tanımlanan süt, tüketici sağlığı açısından büyük risk oluşturmaktadır" denildi.

Reklam
Reklam

Açıklamada şunlar söylendi:
"Türkiye'de 1930'lu yıllarda yasaklanan sokak sütçülüğü, hala sorun olmaya devam etmektedir. Bunda, yeterli denetimlerin yapılamaması ve bilgi eksikliği yanında, süt ve üretim teknolojisine ilişkin bilgisi olmayan kişilerin sokak sütçülüğünü özendirerek, ısıl işlem görmüş süt hakkındaki olumsuz söylemlerinin büyük etkisi vardır. Sağlıklı yaşam ve dengeli beslenmede sütün yeterli düzeyde tüketiminin sağlanması konusunda atılması gereken bir çok adım vardır. Hijyenik koşullarda üretimin gerçekleştirilmesi, kuralına uygun taşınarak tüketicilere ulaştırılması, kalitenin sağlanması ve okul çağındaki çocukların süt tüketimine özendirilmesi ve benzeri konularda ulusal bir politikaya ihtiyaç vardır. Odamızın da içinde yer aldığı Ulusal Süt Konseyi'nin kurulması, olumlu bir gelişme olarak değerlendirilmekte ve yeni açılımlar getireceği umut edilmektedir. Gıda Mühendisleri Odası olarak, tüketicilerin hijyenik olmayan ve sağlıksız koşullarda üretilerek piyasaya sunulan süt ve süt ürünlerini tüketmemeleri, bu tür ürünleri öneren kişileri ciddiye almamaları gerektiğini bir kez daha belirtir, bilimsel ve teknolojik olarak ısıl işlem görmüş süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi gerekliliğini vurgular, ‘Dünya Süt Günü'nü kutlarız."(ANKA)

Reklam
Reklam