Gıda sektörü 55 milyar dolarlık hedefe ar-ge ile ulaşacak

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nin 2023 İhracat Stratejisi çerçevesinde ihracat odaklı gıda alt sektörlerinde ürün çeşitliliğini...

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nin 2023 İhracat Stratejisi çerçevesinde ihracat odaklı gıda alt sektörlerinde ürün çeşitliliğini arttırmak amacıyla hayata geçirilecek Gıda Araştırma Geliştirme (Ar-Ge) Proje Pazarı çalışması, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) tarafından yürütülecek. Üniversite-özel sektör işbirliğiyle gıda sektöründe oluşturulacak yeniliklerin firmaların faydalanmasına sunulacağı çalışmaya, TİM çatısı altında faaliyet gösteren gıda sektör kurullarının tamamı destek veriyor.
Türkiye toplam ihracatının 2023 yılında 500 milyar dolara, gıda ihracatınınsa 55 milyar dolara ulaşmasının hedeflendiğini belirten TİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Eli Alharal, projenin hayata geçirilmesiyle bütün gıda alt sektörlerinde yenilikçi çalışmalarla ürün çeşitliliğinin arttırılmasının hedeflendiğini söyledi. Müyterilere farklı ürünler sunulmasının, hammadde veya dökme yerine, markalı ve son müşteri paketli ürün ihracatının özendirilmesinin, hammadde üretiminden işlemeye, paketlemeden pazarlamaya kadar her süreçte ortaya çıkacak yeniliklerin, sektördeki paydaşların kullanımına sunulmasının amaçlandığını ifade etti.
Gıda Ar-Ge Proje Pazarı çalışmasını yürütmek üzere görevlendirilmeleriyle büyük bir sorumluluk aldıklarını vurgulayan Alharal, Türkiye ekonomisi ve ihracatındaki büyümenin sağlıklı ve sürdürülebilir olması için ar-ge çalışmalarının hayati önem taşıdığını ifade etti. İhracatçı firmaların bilgiye dayalı ekonomik yapıya geçişine katkıda bulunulmasının da hedeflendiğini belirten Alharal, “Ar-ge proje pazarları, yaş meyve ve sebzeden kurutulmuş meyve ve sebzeye, fındıktan zeytinyağına, baharattan deniz ürünlerine kadar tüm gıda alt sektörlerini kapsayacak ve değer zincirinin tüm halkalarında yeniliklerin ortaya çıkarılıp hayata geçirilmesini sağlayacak, yerli ve yabancı üniversitelerin ve uzmanların oluşturacağı projelerle kafalarda şimşekler çakılması sağlanarak üretim, işleme, ambalaj, pazarlama gibi hemen her alanda yeniliklerin önünü açacaktır.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz