Gıda Takviyeleri Sil Baştan

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gıda takviyelerine sıkı takip sistemi getiriyor. Hazırlanan yeni yönetmeliğe göre...

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gıda takviyelerine sıkı takip sistemi getiriyor. Hazırlanan yeni yönetmeliğe göre gıda takviyelerinin üretim izni komisyon kararına bağlanırken, satışı da Bakanlığın izin verdiği yerlerde yapılabilecek.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakanlık, gıda takviyelerinde yeni bir dönem başlatacak olan ‘Takviye Edici Gıdaların İthalatı, Üretimi, İşlenmesi ve Piyasaya Arzına İlişkin Yönetmelik’ taslağını görüşe açıyor. Yönetmelik taslağı, takviye edici gıdaların ithalatı, üretimi, işlenmesi ve piyasaya arzı için yeni kriterler getiriyor. Taslağa göre, gıda takviyelerinin uygunluğu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve üniversitelerin ilgili bölümlerinin temsilcilerinden oluşan komisyon tarafından değerlendirilecek. Üretici ve ithalatçı firmalar, satışa sunulacak ürünün numune analizini yaptırdıktan ve komisyonun uygun görüşünü aldıktan sonra bakanlıktan onay alabilecek. Onay sürecinden sonra satışa çıkacak takviye edici gıdalar, sadece ithalatçı ve üreticinin kendi satış yerinde ya da bayilik sözleşmesi yaptığı işletmelerde satılabilecek.

Reklam
Reklam

Bakanlık, gıda takviyelerinin denetimini ise kuracağı “Takviye Edici Gıda Takip Sistemi” (TTS) ile sağlayacak. Bu sistem sayesinde, takviye edici gıdaları üreten, işleyen, ithal eden, dağıtımını ve piyasaya arzını yapan işletmeler her noktada takip edilecek. Yönetmelik ayrıca internet üzerinden yapılan satışları denetim altına almak için, kayıt zorunluluğu getiriyor. İnternet üzerinden satış yapmak isteyen firmalar, ancak bakanlıktan izin aldıktan ve bakanlığa Alan Adı/URL adreslerini verdikten sonra satış yapabilecekler. Böylece normal beslenmeyi takviye amacıyla üretilen gıda takviyelerinin, internet üzerinden tüketiciyi yanıltıcı reklam ve tanıtımlarla satışı engellenmiş olacak.

Takviye edici gıda üreten işletmeciler ayrıca işletme büyüklüğüne bakılmaksızın işyerlerinde gıda mühendisi, ziraat mühendisi (gıda bölümü), kimya mühendisi veya kimyager olmak üzere en az bir kişi çalıştıracaklar.

Bakanlığın web sitesinde görüşe açılacak taslak için, ilgili kamu kurum ve kuruluşlar ile üniversiteler görüş bildirilerini 11 Ocak 2013 tarihine kadar internet üzerinden yapabilecekler.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: