Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker:

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, pirinç üzerinden yapılan spekülasyonların hem üreticiye, hem tüketiciye,...

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, pirinç üzerinden yapılan spekülasyonların hem üreticiye, hem tüketiciye, hem de ülke ekonomisine büyük zarar verdiğini söyledi.

10 Nisan tarihinde, dünyada ticarete konu edilmiş GDO'lu pirinç üretimi olmadığını, dolayısıyla bir çeltik kabuğunda bulaşma tozlaşma sebebiyle olmuş olabileceğini söylediklerini hatırlatan Bakan Eker, "Laboratuvarlarımız da bunu tespit ediyor ama bu pirincin içinde GDO olduğu anlamına gelmez. Biz ısrarla açıklamayı yapmamıza rağmen maalesef birileri bundan yanlış sonuçlar çıkardı. İstanbul Teknik Üniversitesi'ne (İTÜ) dayandırılan bir rapora binaen, 'Türkiye GDO cennetine döndü' gibi çok haksız ve yanlış bilgilerle kamuoyunun maalesef kafası karıştırıldı. Bununla hem Türkiye'deki üreticilere, hem tüketicilere zarar verdiler. Hem de kişi ve kuruluşlara zarar verdiler. Sanki Türkiye'de denetim yapılmıyormuş, mevzuat uygulanmıyormuş gibi gösterilmeye çalışıldı. Son derece haksız ve yanlış ithamlarla kurumların itibarını düşürmeye çalıştılar ama biz şunu söyledik; 'Bu doğru değil. Laboratuvarımız, Tarım Bakanlığı'nın gıda referans laboratuvarları, dünyanın en iyi laboratuvarları arasındadır. Uluslararası akreditasyonları olan, yaklaşık 10 senedir benim arkadaşlarım, orada dünya standartlarında analizler yapıyorlar ve bilgi sahibidirler" dedi.

Reklam
Reklam

"VATANDAŞIN ENDİŞE ETMESİNE GEREK YOK"

Expo 2016 Genel Sekreterlik binasının açılışı için Antalya'da bulunan Bakan Mehdi Eker, açılış sonrası basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin GDO'lu pirinç iddialarıyla ilgili sorusu üzerine Bakan Eker, İTÜ'nün kamuoyuna yansıyan raporunun hatalı olduğunu daha önce söylediklerini, ama sonuçta oraya bilirkişi olarak müracaat edildiği için hatalarını düzeltmelerinin kendi işleri olduğunu ifade etti. Bakanlık olarak kanaatlerini paylaştıklarını ve sonunda İTÜ'nün de bu raporun hatalı olduğunu, teknik olarak geçersiz olduğunu, dolayısıyla raporu iptal ettiklerini rektörlük aracığıyla açıkladığını ifade eden Eker, "Hatta o bölümün sorumlusu hakkında soruşturma açıldığını ve soruşturma tamamlanıncaya kadar açığa alındığını da bu açıklamada görebilirsiniz. Bizim söylediğimiz şu; söylediğimizin arkasındayız, ilk günden beri aynı şeyi söylüyoruz ama kamuoyuna bu tür bilgiler verilirken topluma verebileceği zararı, ilgili manşetleri atan medya mensuplarının da bu konuda dikkatli olmasını rica ediyorum. Bu son derece önemli. Gıda sorunu alelade bir konu değildir. Yenilen içilenle alakalı, bunu iyi tahlil edilmemiş, sonucu teşhis edilmemiş, resmiyet kazanmamış bir takım haberlere dayalı olarak piyasaya yaymak son derece zararlıdır. Türkiye'ye, topluma, kurumlara, üreticiye, tüketiciye zarar veriyor. Herkes bu konuda çok dikkatli davransın. Hukuki bir süreç var işliyor; buna saygı duymamız lazım. Ama bir şeyi kamuoyunun bilmesini isterim. Birincisi Türkiye'de GDO'lu ürün üretimine asla izin verilmedi; asla verilmiyor. İkincisi, ithalatına izin verilmiyor. Üç, en önemlisi herkes bilsin ki bu konuda denetimler çok sıkı bir şekilde yapılıyor. Vatandaşın endişe etmesine gerek yok. Sorumlu bakanlık olarak bizim söylediklerimiz dışındaki bu tür haberlere itibar edilmesin. Biri bir taş atıyor çıkarması zor oluyor, durum buna dönüyor milletimiz zarar görüyor. Bunu yapmayalım" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

"KAMUOYUNUN VİCDANINA BIRAKIYORUM"

Türkiye'nin pirinç üretimine diğer tarımsal ürünlerde olduğu gibi ciddi destek sağladıklarını da hatırlatan Eker, 10 yıl içerisinde Türkiye'nin pirinç üretiminin 219 bin tondan 550 bin tona çıktığını, bunun da 360 bin ton olan çeltik üretiminin 900 bin ton çeltiğe çıktığı anlamına geldiğini söyledi. Bakanlık olarak bu kadar gayretle, çabayla iç üretimi, tüketimi karşılayacak hale getirdiklerinin altını çizen Bakan Eker, şunları kaydetti:

"Yapılan ticaret uluslararası kuralların gereğidir. Serbest bölgeye intikal etmiş, tekrar orada bunun bir kısmını bir firma alıyor kırık pirinç olarak. O arada adli bir süreç var, şikayet var firmayla ilgili; bunun gereğini adli makamlar yapar. Bizim karşı çıktığımız husus şu; bir ihbar üzerine yapılan soruşturmada teyit edilmeden, ehliyet sahibi olmayan kuruluşların elinden çıkan bir raporun üzerine abanıp mal bulmuş gibi alıp gerçekmiş gibi yayıp spekülasyon yapılmasıdır. Zarar veren de budur. Herhangi bir üründe şu vardır denilince, yediğiyle, içtiğiyle sorunlu hale getirmiş oluyorsunuz. Böyle şey olur mu? Bundan büyük zarar olur mu? Bu olumsuz bir şekilde etkilenirse, üreticiler iddialar oldu pirinçle ilgili, kafalar karıştı bunu ekmeyelim dediğinde, Türkiye ithalata muhtaç hale gelirse, bundan büyük zarar olabilir mi? Ben 10 Nisan tarihinde açıklama yaptım. Bulunan bir çeltik kabuğundaki bulaşma, ama bu GDO'lu pirinç manasına gelmez. Bizim ürettiğimiz, üretimini artırdığmız çeltiğin tohumu da yüzde yüz yerlidir. Tarım Bakanlığı'nın araştırma enstitülerinde geliştirdikleri ürünlerdir. Yerli tohumdan pirincimizi elde ediyoruz. Bu olağanüstü bir şey. İnsanlar bu sektörün zarara uğramasına sebep oluyorlar. Bunu kamuoyunun vicdanına bırakıyorum. Buna kim sebep olduysa, nasıl olduysa kamuoyunun vicdanına bırakıyorum."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: