Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'ne (İKÇÜ) devredilen balıkçı gemisinin teslimi Foça'da düzenlenen resmi törenle gerçekleşti.
Foça Balıkçı Barınağında düzenlenen törene İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Galip Akhan, Foça Belediye Başkan Vekili Osman Yurtseven, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İbrahim Kocabaş, Prof. Dr.İbrahim Attila Acar, Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Adem Tekinay, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Okur, Genel Sekreter Yardımcısı Nihat Sabuncular, daire başkanları, akademik ve idari personel katıldı.
Törende konuşan İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan, üniversitenin sahaya inmesi için bu geminin büyük bir fırsat olduğunu söyledi. “İzmir’e ve çevresine sonrasında ülkemize insanlığın refahı için çalışmaya hızla devam ediyoruz" diyen Rektör Prof. Dr. Akhan, şöyle konuştu: "Bakanlığımızın bize devrettiği gemiyle Foça’ya ilk girişimizi yapmış, denizlerle buluşmuş oluyoruz. Öğrencilerimiz denizlerle buluşarak güzel bir pratik yapma fırsatına kavuşacaklar. İKÇÜ'nün yakaladığı ivmeye ivme katacak. Araştırma boyutunda ise su ürünleri yetiştiricilerinin çevreye verdiği zararlar konusunda da veri toplama imkânımız olacak. Eğer bir zarar varsa da nasıl talafi ederizin çalışmalarını yapacağız. Çevre bilincinin de katkısıyla balık üreticilerinin çevreyle olan sıkıntılarını yakından izleyeceğiz. Körfezimizi koruyacağız. Bakanlığımıza teşekkür ederiz.”
Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’nin su ürünlerine ihtiyacı olduğunu sözlerine ekleyen Akhan, "Su ürünleri tüketilmesi sağlık açısından da çok önemli. Bir sağlıkçı, bir Nörolog Hekim olarak vurgulamak isterim ki; koruyucu sağlık açısından su ürünlerinin tüketimi son derece önemlidir. Bu zenginliğimizin kıymetini bilelim” diye konuştu.
“KÂTİP ÇELEBİ'NİN YOLUNDAYIZ”
Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Adem Tekinay da İzmir’in en yeni üniversitesi olan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nin Su Ürünleri Fakültesi olarak, sektörde aranan su ürünleri mühendisleri yetiştirmek, uluslararası kalitede araştırmalar yapmak ve ülkenin su ürünü kaynaklarının sürdürülebilir kullanılabilmesi için destek olmayı amaçladıklarını söyledi.Tuhfetü'l Kibar fi Esfari'l Bihar eserini sunarak denizcilere tavsiyelerde bulunan ve üniversiteye ismini veren ünlü Türk Bilimadamı Katip Çelebi’nin yolundan ilerlediklerini vurgulayan Prof. Dr.Tekinay,”Tam uzmanlık tam istihdam sloganıyla yola çıkan fakültemiz eğitimimizin önemli bir enstrümanı olan araştırma teknemize bu kadar çabuk sahip olmak bizleri çok mutlu etmiştir” dedi.
“ÜLKE GENELİNDE 407 BALIKÇI GEMİSİ BAKANLIĞA BAŞVURDU”
Ülke ekonomisi için önemli yatırım kaynağı olan su ürünlerinin potansiyelinden maksimum faydalanmak gerektiğini ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal ise; 2012 yılında yapılacak tarımsal desteklemelere ilişkin su ürünleri stoklarının korunması, av baskısının azaltılası ve sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması için yayımlanan; balıkçı gemisini avcılıktan çıkartanlara yapılacak 51 nolu destekleme tebliği kapsamında ülke genelinde 407 balıkçı gemisinin bakanlığa başvurduğunu belirterek, şunları söyledi: “Mart ve Nisan aylarında 86 gemi İzmir İl Müdürlüğümüz tarafından teslim alınmış, Türkiye genelinde 7 gemi üniversite ve kamu kurumlarına tahsil edilmiştir. Bunlardan biri de İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesidir. Bu proje kapsamında bakanlığımıza 407 balıkçı gemisi başvurmuştur. Balıkçılarımıza 15 milyon 872 bin 600 TL’lik bir destekleme yapıldı. Son derece yararlı ve amacına ulaşan bir proje oldu. Güzel Egemizin incisi, İzmir’in en yeni üniversitesi İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nin dinamik yapısıyla bilimsel araştırmalar yaparak sektörümüze ileriye yönelik projelerle katkı sağlayacağı aşikardır.”
“FOÇA'YI SEÇTİĞİNİZ İÇİN ÇOK MUTLUYUZ”
Foça Belediye Başkan Vekili Osman Yurtseven, ilçenin 3 bin yıllık tarihe sahip bir denizci kenti olduğunu hatırlatarak, İKÇÜ ile bundan sonraki süreçte pek çok ortak proje içinde olmayı dilediklerini ifade etti. Yurtseven, ”İlçemizin özel çevre koruma bölgesi olması, Akdeniz fokunun yaşam alanı olması, dolayısıyla özel bir yer olduğunu, İKÇÜ olarak varlığınızla bu özelliğe katkıda bulunduğunuzu düşünüyoruz. Foça’yı seçtiği için de İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’ne teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından törene katılan protokol, hep bir ağızdan 'Vira Bismillah' diyerek geminin açılış kurdelesini kesti, gemide incelemelerde bulundu. Dalgıçların denizden Türk Bayrağı ile sürpriz şekilde çıkması büyük alkış alırken; yapılan balık ekmek ikramıyla tören son buldu.
İKÇÜ AKDEMİR BALIKÇI GEMİSİNİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ
1996 yılında inşa edilmiş, 23,8 m. tam boy uzunluğuna ve 7,5 m. ene sahip tekne üzerinde 540 beygir gücünde “Cater Pillar” marka ana motor bulunuyor. Yaşam alanı olarak kaptan dairesi, toplam 6 yatak kapasiteli 3 oda, mutfak, yemekhane ve soğuk hava deposu yer alıyor. Balıkçılık ekipmanı olarak trol ve gırgır balıkçılığı donanımına sahip olan tekne ile liman seferi yaparak bağlama limanı olan Foça’dan ulusal sularda kuzeyde Edremit Körfezi’ne ve güneyde Kuşadası Körfezi’ne doğru 100 mile kadar alanda eğitim ve araştırma faaliyetleri yürütülebilecek.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz