Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürü Çalışmaları Değerlendirdi

Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, çalışmalar ile ilgili açıklamalarda bulundu.Bu...

Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, çalışmalar ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Bu sene hububattaki beklentilerini aktaran Atalar, Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü binasında İHA muhabirine açıklamalarda bulundu. Yağışların durumu göz önüne alındığında yağışın oldukça iyi olduğunu belirten Atalar, aksi bir durum olmadığı müddetçe hububattan bekledikleri verimin iyi olduğunu söyledi. Atalar, "İlimizde son zamanlarda hububat alanları ile ilgili yağışların durumu göz önüne alındığında son yıllarda Mart ve Nisan ayları hariç diğer aylarda yağış oldukça iyiydi. Mart ve Nisan aylarında son yılların ortalamasının biraz daha altında bir yağış aldı Diyarbakır ilimiz. Son zamanlarda yağışların tekrar bölgemize geldiğini görüyoruz. Yağışların bu durumuna göre bu yıl oldukça iyi bir verim beklemekteyiz. İnşallah aksi bir durum gerçekleşmez ise iyi bir verim bekliyoruz. Şu anda arpalarda sarı olum dönemi dediğimiz bir dönemdeyiz. Buğdaylarda da döllenme ve yer yer de süt olum dönemine geçtiği görülüyor. Bu arada yağışa ihtiyaç oldukça fazladır. Yağışların bu dönemde de fazla olması halinde verimlerimiz oldukça iyi olacaktır” dedi.

Reklam
Reklam

Hayvancılığın geliştirilmesi kapsamında GAP Süt Sığırcılığı projelerinin devam ettiği dile getiren Atalar, bununla ilgili olarak 28 adet projenin bulunduğunu ve bunların 21 tanesinin tamamlandığını 7 tanesinin de tamamlanma aşamasına geldiğini ifade etti. Atalar, "Şu anda müracaatlar yeniden açılmış olup kurulacak süt işletmeleri için inşaat, makine ve hayvan alımları olmak üzere üç ayrı kalemde yüzde 40 ve yüzde 30 oranlarında karşılıksız hibe ödemesi şekli ile projeler tamamlanacaktır. Bunun müracaatları da Mayıs ayının 15’ine kadar devam edecektir. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında yürüttüğümüz yatırımlarımız var. Bu kapsamda ilimize 2007 yılından 2012 yılının sonuna kadar toplamda 110 adet ekonomik yatırım tesisimiz ilimize kazandırılmış olup 52 milyon liralık toplam proje tutarına karşılık 25 milyon liralık devletin karşılıksız hibe desteği ödemesi olmuştur. Şu anda bu tesislerimiz faaliyette ve çalışmaktadır. Bu yılda 17 adet projemiz uygulama aşamasına gelmiş ve bununla ilgili hibe sözleşmeleri imzalanacaktır yakın zamanda. Şartlarını yerine getirenlerin bir kısmı da imzalandı. Bu işletmelerinde tamamlanması halinde 10 milyon lira daha bir ödeme yapılmış olacak. Bunun haricinde makine ekipman desteği dediğimiz hibe ödemelerimiz mevcut. Bunlarda çiftçimize yönelik modern tarım alet makinelerinin yaygınlaştırılması, çiftçilerimizi tarımda kullanarak verim artışının sağlanması için yapılan bu proje kapsamında 5 bin 635 adet makine 5 bin 635 çiftçimize verilmiştir” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Çiftçinin müracaatları çerçevesinde 995 adet basınçlı sulama sistemi kurularak tarlaları sulanır hale getirdiklerini belirterek, bunun karşılığında da yaklaşık 26 milyon liraya yakın hibe ödemesi yapıldığını kaydetti. Atalar, “Son 4 yıl içerisinde. Bu vesile ile 136 bin dekar arazi basınçlı sulama sistemleri ile sulanır hale getirilmiştir. İlimizde tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için hem hibe ödemelerimiz devam etmekte bütün personelimiz çiftçinin karşılaştığı sorunları çözmek üzere arazide görev yapmaktadır” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: