Gıda, Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürü Yılmaz:

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, kar yağışlarının önemine dikkat çekerek, "Kar, toprağı battaniye gibi örterek tarım ürünlerini

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, kar yağışlarının önemine dikkat çekerek, "Kar, toprağı battaniye gibi örterek tarım ürünlerini soğuğa karşı koruduğu gibi toprak nemimin artmasına ve yeraltı suyunun zenginleşmesine katkı sağlar" dedi.

Yılmaz, yaptığı açıklamada, Nevşehir'in karasal iklim kuşağının etkisi altında olduğunu yazları sıcak ve kurak, kışları da soğuk geçtiğini anımsatarak, tarımsal üretimin, büyük ölçüde kuru tarım olarak yapıldığını ve yağışların ilde üretimde en önemli etkiyi oluşturduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Bitkiler kışın uyku döneminde olduğundan pasif durumda olduklarının altını çizen Yılmaz, "Düşük sıcaklık, bitkilerin gelişmesi için şarttır ve verimli olabilmeleri için belirli soğuk bir dönemden geçmeleri gerekmektedir. Ancak -20 derecenin altındaki sıcaklıklar kültür bitkileri için ölümcül etki yapar. Bu nedenle güzlük ekimlerin ilkbahara çıkabilmesi için kar örtüsüne ihtiyaç vardır. Her ne kadar günlük yaşantımızı olumsuz etkilese de kar, toprağı battaniye gibi örterek tarım ürünlerini soğuğa karşı koruduğu gibi toprak nemimin artmasına ve yeraltı suyunun zenginleşmesine katkı sağlar" diye konuştu.

2011-2012 üretim sezonunun olumsuz iklim koşulları nedeniyle don ve kuraklık afetlerinin yaşandığı ve üretici açısından ekonomik kayıpların olduğu bir yıl olduğunu ifade eden Yılmaz, "Bu nedenle sezonun düşen ilk karının bereket getirmesini dilerken oluşabilecek afetlere karşı yine de üreticilerimizin tedbirli davranmaları ve bir risk paylaşım sistemi olan Tarım Sigortalarını yaptırmalarını tavsiye ederim" dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: