Gıda ürünlerinde üretim tarihi uyarısı

ANKARA (İHA) - Çabuk tüketilen et ve süt ürünlerinde kasıtlı olarak "tarihi hata"lar yapıldığını belirten Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Üstün Bol, "Tüketicileri; ambalajlandığı tarihi üretim tarihi olarak göstermeyen, uluslararası gıda normlarına uymayan, ulusal yönetmeliklere aykırı hareket eden firmaların ürünlerini kullanmamaları konusunda uyarıyoruz" dedi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Şube Başkanı Üstün Bol, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinin 26. maddesi ve Avrupa Birliği gıda standartları konusundaki düzenlemelere göre; çabuk tüketilen et, süt ve bu ürünlerin diğer yan ürünlerinde, üretim tarihi olarak ürünün ambalajlandığı tarihin yazılması gerektiğini belirtti.

Reklam
Reklam

Herhangi bir et ve süt ürününün işlenmesi, ambalajlanması, dağıtımı ve raflara yerleştirilmesinin en az bir gün sürdüğünü kaydeden Üstün Bol, "Bu durumda ürünü satın aldığımız tarihte, gıda ambalajında üretim tarihi olarak o günün tarihini taşıması mümkün değildir. Aksi durum, ortada kasıtlı bir yanlışlık olduğunun işaretidir. Derneğimizce marketlerde yapılan araştırmalarda, rafta bulunan bu tip çabuk tüketilmesi gereken gıdaların ambalajında, üretim tarihi olarak araştırmayı gerçekleştirdiğimiz tarihin yer aldığı tespit edilmiştir. Bu şekilde, üretim tarihi olarak gerçek üretim tarihini yazmayarak, 'tarihi hata' yapan üretici firmaları insan sağlığını doğrudan etkileyebilecek bu durumdan kaçınmaları konusunda uyarıyoruz. Çalışmalarımız, 'tarihi hata'yı yapan firmaların ilgili mercilere şikayet edilmesi ile sürdürülecek olup ulusal ve uluslararası gıda mevzuatına aykırı hareket eden firmaların ürünlerinin satın alınmaması konusunda tüketicileri uyarıyoruz" dedi.