Gıdalar Hakkında Merak Ettiğiniz Her Sorunun Cevabı Burada!

Gıda boyaları çocukların davranışlarını etkiler mi?, Proteinler nelerdir?, Jelatin nedir?, Lezzet zenginleştiriciler nelerdir? Ve daha pek çok merak edilen sorunun cevabını sizler için araştırdık!

Gıda boyaları çocukların davranışlarını etkiler mi?

Gıdalarda kullanılan renk özellikle yediklerimize keyif kattığı için önemlidir. Renkler bazı gıdaların görünüşünü daha belirgin kılıp müşteri beğenisine sunulur. Katkı boyaları iki gruba ayrılır: sebze, mineral veya hayvanlar gibi doğal kaynaklardan elde edilen pigmentler ve doğada bulunmayıp sentetik olarak elde ettiklerimiz.

son yıllardaki bazı teoriler gıda boyalarının davranışları etkilediğini iddia etmekte, şu an için gıda katkılarının çocuklarda hiperaktivite veya öğrenme güçlüğüne yol açtığına dair herhangibir kanıt yoktur. Fakat tartrazine çok az insanda kaşıma isteğine veya kurdeşene sebep olabilmektedir. Tartrazine gıdalarda kullanıldığı zaman etikete yazılmaktadır. Buda tartrazine duyarlı kişilerin bu gıdaları tüketiminden kaçınmasına olanak sağlamaktadır.

Reklam
Reklam

Yoğurtlu Lavantalı Panna Cotta Tarifi İçin Tıklayın


Jelatin nedir?

Jelatin ligamentler, kemikler, deri gibi hayvansal kaynaklı ürünlerden elde edilmiş, bir protein deposudur. Jelatin kıvam arttırıcı olarak kullanılmaktadır.

Ev Yapımı Jöle Tarifi İçin Tıklayın


Lezzet zenginleştiriciler nelerdir ?

Lezzet zenginleştiriciler; eklendikleri gıdalara gıdanın kendine has lezzet eklenmese de lezzet katan ve geniş bir kullanım alanına sahip katkı maddeleridir Örneğin; işlenen gıdalara özellikle çorbalara, sosislere, soslara eklenen MSG olarak bilinen monosodium glutamate. Lezzet zenginleştiriciler daha başka gıdalarda da geniş kullanım alanına sahiptir, hazır yemeklerde, baharatlarda.

Tuz her ne kadar bir gıda katkı maddesi olarak sınıflandırılmasa da en önemli lezzet zenginleştiricilerden birisidir.

Kahvaltılık Tuzlu Kek Tarifi İçin Tıklayın


Taze portakal suyunu muhafaza ederken vitamin C kaybı gerçekleşir mi?

Vitamin C, oksijene karşı hassasiyet gösterir ve bu yüzden portakal suyundaki vitamin C oksijene maruz kalınması durumunda düşer. Vitamin C düşüşü, portakal suyu elde edilmesinden hemen sonra başlar. Bu durumda oluşan reaksiyon, aynı zamanda sıcaklığa ve asitliğe de bağlıdır. Portakal suyu gibi asitli meyve sularında; düşük sıcaklıkta, reaksiyon biraz daha yavaş gerçekleşecektir.Bu nedenle, portakal suyunun sıkıldıktan sonra birkaç saat içerisinde içilmesi veya mümkün olabildiğince soğuk bir şekilde saklanması tavsiye edilir. Buzdolabında muhafaza edilen portakal suyunda reaksiyon yavaşlayacaktır ve bir gün sonra bile meyve suyunda hala vitamin C'ye rastlanılacaktır.

Reklam
Reklam

Portakal ve Yabanmersinli Aromatik Su Tarifi İçin Tıklayın


Glukoz şurubu nedir ve nelerden yapılır?

Gluloz şurubu suda çözünmüş glukoz çözeltisidir. Buğday, mısır, patates veya diğer bitkilerden elde edilen nişasta glukoz şurubu yapmak amacıyla kullanılabilir. Nişastanın kaynağının (elde edildiği bitkinin) etikette belirtilmesi zorunlu değildir ve yalnızca üretici tarafından istenirse etikete konulabilir. Fakat Avrupa birliğinin yeni allerjen yasasından dolayı, glukoz şurubu buğday nişastasından üretildiğinde etikette belirtilmesi zorunludur. Glukoz şurubu normalde şekerden daha az tatlıdır, fakat gıda endüstrisinde bazı teknolojik avantajları vardır.

Nişastalı Kremalı Volovan Tarifi İçin Tıklayın


Bazı insanlar diğer insanlara göre daha fazla demire ihtiyaç duyarlar mı?

Demir birçok gıdada bulunan bir mineraldir. Demir eksikliği ve anemiyi engellemek için az miktarlarda gereklidir. Demir eksikliği ve anemi bitkinlik ve yorgunluk ile karakterize edilir. Demir ayrıca, enfeksiyonlara karşı koruyucudur. Demir ihtiyacı hızlı büyüme aşamalarında örneğin, çocuklukta, ergenlikte, çocuk doğurma yıllarındaki kadınlarda ve hamilelikte en yüksek miktarlardadır.

Reklam
Reklam

Ispanak Beğendili Tart Tarifi İçin Tıklayın


Hangi gıdalar demir içerir?

Kırmızı et, tavuk, domuz eti, kuvvetlendirilmiş kahvaltılık gevrekler, kepek, kabak çekirdekleri, koyu sert melas, soya fasulyesi, ıspanak, barbunya, lima fasulyesi, kuru erik suyu, pretzel, pirinç, kuru üzüm ve kuru erik demir bakımından zengindirler.

Etli Barbunya Tarifi İçin Tıklayın


Doğal ve sentetik lezzet verici maddeler nelerdir?

Lezzet vericiler gıdalara tat ve koku vermek için (karıştırılarak) kullanılan maddelerdir. Lezzet vericilerin farklı sınıfları kanunla belirlenmektedir.

Doğal lezzet verici maddeler bitki ya da hayvansal materyallerden ekstraksiyon yoluyla elde edilen kimyasal modifikasyona veya değişikliğe uğramamış lezzet verici maddelerdir. Örneğin vanilya ekstraktı.

Doğala özdeş lezzet verici maddeler kimyasal olarak doğal maddelerle aynıdırlar, fakat bunlar ya kimyasal süreç aracılığıyla veya diğer doğal maddelerin kimyasal modifikasyonu aracılığıyla elde edilmektedir. Örneğin vanilin. Bu madde vanilyanın içindeki vanilinle aynıdır, fakat vanilyanın kabuğundan elde edilmemektedir.

Reklam
Reklam

Suni (ya da sentetik) lezzet verici maddeler doğal maddelerin kimyasal modifikasyonu yada kimyasal sentez yoluyla elde edililrler, fakat bu maddeler doğal ürünlerde mevcut değildir.

Lezzet verici maddeler hazırlanırken doğal kaynaktan üretilir, fakat bu doğal kaynağın saflığı yüksek değildir. Örneğin elma suyunun konsantre edilmesi, lezzet verici hazırlanması olarak tanımlanabilir.

Işlem görmüş lezzet verici maddeler doğal maddelerin işleme tabi tutulması sonucu elde edilirler, bu da genellikle ısıtma yöntemidir. Bunun en iyi bilinen örneği şekerin ısıtılması yoluyla elde edilen karameldir.

Tütsü lezzeti tütsü ekstraktının geleneksel gıda malzemelerine uygulanması demektir. Bu ekstrakt tütsünün bir sıvı içinde toplanması yoluyla elde edilir ve farklı üretim süreçlerinde de kullanılabilr.

Tütsü Lezzetli Barbekü Soslu Tavuklu Pizza Tarifi İçin Tıklayın

Reklam
Reklam