Gıdalar Sofraya Gelmeden Tarlada Denetlenecek

Aydın’da tarladan sofraya güvenilir gıda teminin sağlanması için taze meyve ve sebze üretimi yapılan arazilerde...

Aydın’da tarladan sofraya güvenilir gıda teminin sağlanması için taze meyve ve sebze üretimi yapılan arazilerde hasat öncesi zirai ilaç denetimi yapılacak.

Tarladan sofraya güvenilir gıda için taze sebze ve meyvelerde hasat öncesi zirai mücadele ilaçları kullanımında limit aşımı ve ruhsatsız ilaç kullanımının denetleneceğini açıklayan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu'nun 15,18,20,23,31,41,42. maddelerine dayanılarak yürürlüğe koyduğu pestisit analizi amacıyla hasat öncesi numune alma talimatı gereği Aydın’da Bakanlığımız tarafından belirlenen ürünler için hasat öncesi denetimler yapılarak numune alınacak. İlgili talimatla zirai mücadele ilaçları kullanımında limit aşımı tespitinde uygulayıcının ve üreticinin denetlenmesi, uygulama kayıtlarının kontrolü ile ürün tüketiciye ulaşmadan hatanın kaynağında tespiti amaçlanıyor” dedi.

Reklam
Reklam

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü ve İlçe Müdürlükleri teknik elemanlarınca hasat öncesi alınacak numuneler için üreticilerde öncelikle reçete kullanımı, bitkisel üretimde kullanılan kimyasalların kayıt altına alınması Üretici Kayıt Defteri kullanımı konularında denetimler yapılacağını belirten Köksal, “Yapılacak denetim ve kontrollerde domates, çilek, erik, biber, şeftali, hıyar, patlıcan, kabak, incir, üzüm, nar, marul, ıspanak, maydanoz, roka, nane, portakal, limon ve mandalinada alınacak hasat öncesi numuneler Bakanlığımızca belirlenen laboratuarlara gönderilerek pestisit analizine tabi tutulacaktır. Hasat Öncesi Denetim kapsamında yapılan analiz sonucunda tavsiye dışı Bitki Koruma Ürünü (BKÜ) kullanımı tespit edilmesi durumunda üreticiye idari para cezası uygulanacak. Ülkemizde kullanımı yasaklı ürün kullanımı halinde tüm ürünün imha edilecek. Tavsiye dışı BKÜ, ülkemizde başka ürünlerde ruhsatlı ise ürünün hasat edilen kısmının imhası, hasat edilmeyen kısmının ilgili BKÜ’ nün ruhsatlı olduğu en yakın ürüne göre hasadının geciktirilmesi sağlanacak. Tespit edilen BKÜ’nün ruhsatlı olup MRL değerlerinin üzerinde tespit edilmesi durumunda bitkisel üretim yerinden hasat edilme esnasında numune alınan üreticiye idari para cezası uygulanacak ve ürünlerin, üreticiler tarafından satış yaptığı yelerden toplanarak imha edilmesinin sağlanacak. Hasat edilmeden önce numune alınan bitkisel ürünler için hasat geciktirme işlemi uygulanarak, tespit edilen etken maddenin belirlenmiş MRL değerlerinin altına düşmesinin sağlanacak. İmha işlemleri tüm masrafları üretici tarafından karşılanmak üzere Müdürlüğümüz gözetiminde gerçekleştirilecek. Hasat geciktirme, imha işlemleri ve hasat esnasında numune alınması durumunda hasat edilmiş olan ürün miktarları tutanak altına alınacak. Denetim esnasında gerekli kolaylığı göstermeyenler hakkında idari para cezası uygulanacak. Üreticiler, resmi kontrol ve denetim sonuçları ile ilgili olarak Hasat Öncesi Pestisit Denetim Programı Resmi Kontrolünün sonucuna tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içerisinde Müdürlüğe itiraz etme hakkına sahiptir. İtiraz, idarece değerlendirilir. İtirazdan kaynaklanan masraflar ilgililer tarafından karşılanacak” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Üreticilerin her hangi bir mağduriyetle karşı karşıya kalmamaları için uyarıları dikkate alması çağrısında bulunan Köksal, şunları söyledi: “Üreticilerimizin bitkisel üretim sezonu süresince kullanacakları zirai mücadele ilaçları en yakın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlükleri veya reçete yazma yetkisine sahip serbest çalışan ziraat mühendislerine danışarak reçete ettirerek kullanmaları, üretim sezonu süresince kullandıkları bütün kimyasalları üretici kayıt defterlerine kayıt etmeleri, yapılacak denetim ve kontrollerde herhangi bir sorunla karşılaşmamak ya da ortaya çıkabilecek sorunları kısa zamanda kontrol altına alınarak çözümlenebilmesi için kontrollü üretim modellerinden birine dahil olmaları, özellikle taze sebze ve meyve üretiminde bahçeden veya tarladan sofraya güvenilir gıda için kayıtlı kontrollü ve izlenebilir tarımın şart olduğunu bilmelidir”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: