Dr. Mamçu, virüs, bakteri, toksin, parazit ve bazı kimyasal katkı maddelerinin besin zehirlenmelerine yol açtığını ifade ederek, "Süt ve süt ürünü alırken, ambalajlı bile olsa, son kullanım tarihi ve üretim bilgilerine dikkat edin. Sokak sütçülerinden süt almayın. Pazarlardan süt ve süt mamulleri alışverişi etmeyin. Marketlerde kapalı ambalajlardaki markalı peynirleri tercih edin. Aldığınız her ürünün son kullanma tarihini kontrol edin. Pastörize süt ya da pastörize edilmiş sütten yapılan sanayiden geçmiş yoğurt ve tereyağı kullanın" dedi.
Mamçu'ya göre, pastörize olmayan süt ve et ürünlerinden dolayı zehirlenmeye neden olan bakteriler şöyle:
Salmonella: Sağlıksız koşullarda üretilen süt ve süt ürünlerinden bulaşan mikropların en önemlisidir. Gıda zehirlenmesinden tifoya kadar değişen hastalıklar yapabilir. Süt dışında, yumurta, tavuk eti, mayonez gibi gıdalarda da bulunabilir. Mikrop alındıktan yaklaşık 6-12 saat sonra ilk belirtiler ortaya çıkar. İshalin yanı sıra, baş ağrısı, karın ağrısı ve kusma da görülür.
Escherichia coli: Kaynatılmamış süt, uygun işlenmemiş ve pişirilmemiş etlerle pastörize edilmemiş meyve suları bu mikrobun çoğaldığı besinlerdir. Mikrop vücuda girdikten 2 veya 3 gün sonra şiddetli ishal, karın ağrısı ve kusma başlar. Ateş görülebilir. Genellikle dışkıda kana da rastlanır.
Brucella (Peynir hastalığı): Pastörize edilmemiş veya çiğ sütler ve hasta hayvanların etleriyle bulaşır. Özellikle kaynatılmamış sütten yapılan ve salamura süresi beklenmeden tüketilen peynirler en önemli hastalık kaynağıdır. Mikrobu aldıktan 2 hafta- 2 ay içerisinde, geceleri yükselen ateş, eklem ve vücut ağrıları, gece terlemeleri ile başlar. Tedavi edilmezse ciddi, bazen öldürücü olabilir.
Yersinia enterocolitica: Hijyenik olmayan çiğ et ve süt, dondurma ve kontamine sularla bulaşır. Yüksek ateş, kanlı ishal, karın ağrısı şeklinde belirtilerle başlar.
Bacillus cereus: Daha çok et ve süt ürünleri, krema, puding, kurutulmuş süt, paket çorbalar, pirinç ve tahıl ürünlerinde bulunur Şüpheli gıda alımını takiben, 3-12 saat içinde başlayan sulu ishal, kusma, bulantı, mide kramplarıyla seyreder.
Listeria monocytogenes: Yeterince hijyenik olmayan veya pastörize edilmemiş gıdalarla bulaşır. Yumuşak peynir, dondurma da dahil olmak üzere süt ürünleri, çiğ süt, çiğ ve az pişmiş et, tavuk, deniz ürünleri ve çiğ sebzelerde bulunur. 12-24 saat içinde başlayan, mide bulantısı, kusma, ishal ve ateşle seyreder. Özellikle hamileler, bebekler ve bağışıklık sistemi zayıflamış yetişkinler için çok risklidir. Hamile kadınlarda çocuk düşürme ve ölü doğuma neden olabilir.
Campylobacter jejuni: Yeterince hijyenik olmayan veya pastörize edilmemiş çiğ et , süt, dondurma ve klorlanmamış sularla bulaşır. Ateşle birlikle ishal, karın ağrısı, aşırı gaz, mide bulantısı görülür. 2-5 gün sonra hastalık başlayabilir ve 7-10 gün sürebilir. Çiğ süt kesinlikle içilmemelidir.
İHA