Gıdaya ab mevzuatı getiriliyor

ANKARA (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Uyum Yasaları Çerçevesinde Gıda Kanununa uygun mevzuatlar hazırladı.

Mevzuatta, gıdaların üretimden sofraya gelinceye kadar ki tüm aşamalarının kayıt altına alınması ve uzmanlar tarafından denetlenmesi öngörülüyor. Ayrıca, pazarlarda ve sokaklarda yaş sebze ve meyve dışında her türlü gıda maddesinin satılması yasaklanıyor.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilen 'Gıda ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin piyasa gözetimi ve denetimi ile işyeri sorumlulukları'na dair yönetmelik, gıdada devrim nitelikli düzenlemeler getiriyor. Mevzuatta herhangi bir gıdanın sağlığa zararlı olup olmadığının saptanmasında, yalnızca o gıdayı tüketen tüketicinin sağlığına hemen veya uzun vadede yapacağı olası etkilerine değil, aynı zamanda onu izleyecek nesiller üzerindeki etkilerine ve olası toplam toksik etkilerine de bakılacak. Yönetmelikte işyeri sorumluluklarının anlatıldığı bölümde ise, birincil üretimi ve ilgili faaliyetlerin gerçekleştiren tüm işyeri sahipleri gıdaların genel hijyen hükümlerini yerine getirmekle hükümlü sayılacak. Gıda işletmecisi ve sorumlu yöneticisi aynı zamanda gıdanın üretim, işleme ve dağıtım aşamasındaki güvenliği sağlamakla yükümlü olacak. İşletme sahibi, pazara sunduğu ürünün insan sağlığına zararlı olduğunu düşünür ve bu yönde bir nedene sahip olması durumunda, ilgili birimleri haberdar ederek, pazara sunduğu ürünleri toplamakla yükümlü kılınacak. Aynı zamanda toplu tüketime sunulan yemek partilerinden, yemeklerin her çeşidinden alacakları örnekler 48 saat uygun koşullarda saklanacak ve sonuçları ilgili mercilere bildirilecek.

Reklam
Reklam

Gıda maddeleri ve gıda ile temas eden madde ve malzemeleri üreten işyerleri, 'Çalışma izni, gıda sicili, üretim izni işlemleri ile İstihdam Hakkında Yönetmelik'te öngörülen asgari teknik ve hijyenik şartları taşımak, gıda işyeri çalışma izni ve gıda sicil numarası, üretim iznini almak ve aynı ve aynı Yönetmelikte belirtilen koşulları devam ettirmek zorunda.

Ayrıca işyerleri yapılan işin ve satışı yapılan gıda maddesinin özelliğine göre depo muhafaza yeri, yıkama, muayene, kontrol yeri, hazırlama yeri bulundurmak zorunda. Bunun yanında işin özelliğine göre bina, zemin, duvar, tavan, kapı ve pencerelerin temizlik ve dezenfeksiyona uygun, kolay temizlenebilir özellikle, düz yüzeyli, pürüzsüz, çatlak olmayan, su geçirmeyen, haşere yerleşmesine izin vermeyen ve açık renkli malzemelerden yapılması gerekiyor. İşyerlerinin su, drenaj, satış, muhafaza ve depolama sistemi belirtilen şartlara uyan, alet, ekipman ve personel hijyenini ise sağlamaları gerekiyor.

Yönetmelikte ayrıca, çadır, büfe ve hareketli satış araçlarına da belirli kurallar getiriliyor. Seyyar işletmelere, sabit işletmelerle hemen hemen aynı özelliklere sahip olması gerekiyor.

Reklam
Reklam

Hazırlanan yönetmeliğe göre, pazar yerleri, cadde ve sokaklarda yaş meyve ve sebze hariç her türlü gıdanın açıkta satışı yasak olup kontrolünden ilgili merci sorumludur. Ayrıca bakanlık, gıda güvenliği açısından hak sağlığını ilgilendiren durumlarda, birincil üretim dahil, resmi kontrol ve işyeri sorumluluklarına dair her türlü idari tedbiri alır.

Öte yandan, izin ve tescil işlemini yaptırmadan üretim yapan ve burada üretilen ürünler, kontrol sonucu gıda güvenliği ve halk sağlığı açısından tüketilmesi uygun olmadı tespit edilen ürünler, izin ve tescil işlemini yaptıran ancak asgari teknik ve hijyen şartlarını muhafaza etmeden üretim yapan işyerleri o yerin en büyük mülkü amirinin izni ile kapatılır ve tüketime uygun olmayan ürünler imha edilir. Raf ömrü geçmiş olan ve gıda ile temas eden madde ve malzemeler de yine aynı şekilde imha edilir.

Ancak işyerlerinin de numune analiz sonuçlarına kendilerine tebliğden itibaren 15 gün içerisinde itiraz hakkı vardır.

Gıda işletmecisi gıdanın üretim aşamasında hammadde temini, üretim, işleme, dağıtım ve satış ile ilgili tüm aşamalarında izlenebilirlik tesis eder. Gıda, gıdanın elde edildiği hayan, bitki ya da gıdanın içeriğinde bulunabilecek herhangi bir madde ile temas eden madde ve malzemeyi temin ettiği kaynağı, dağıtım ve satışını yaptığı yerleri belirleyebilecek ve takibini yapabilecek sisteme sahip olmak ve konu ile ilgili tüm bilgileri kayıt altına almak zorunludur. Bu bilgiler talep üzerine ilgili birimlere verilmesi gerekir.

Reklam
Reklam