Giresun Adası'nda Milattan Önce 800 Yılına Gidildi

Giresun Belediyesi Proje Ofisi'nce hazırlanan "Giresun Adası ve Zamanda Yolculuk Turizmi Projesi" kapsamında, Herkül'ün 'Altın Post' efsanesinin yaşandığı milattan önce

Giresun Belediyesi Proje Ofisi'nce hazırlanan "Giresun Adası ve Zamanda Yolculuk Turizmi Projesi" kapsamında, Herkül'ün 'Altın Post' efsanesinin yaşandığı milattan önce 800 yılına gidilerek mitolojik efsane canlandırıldı.

Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, Aksu Deresi mevkisinde başlayan programda yaptığı konuşmada, derenin Karadeniz ile birleştiği ve 3 bin yıllık geçmişe sahip 'Mayıs Yedisi' geleneğinin yaşatıldığı alanda dileklerin gerçekleşmesi için sacayaktan geçme, dertlerin belaların denize atılması anlamında denize 7 çift bir tek taş atılma geleneğinin o günkü koşullarda ve kişilerce yapılmasını canlandırdıklarını belirtti.

Reklam
Reklam

Aksu, o tarihteki Türk kavimlerinin bölgedeki yaşantıları, gelenek görenekleri, ne yedikleri ne içtikleri, nasıl giyindikleri gibi özelliklerin bugün birebir yansıtıldığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Derenin denizle birleştiği noktada geçmişteki o gelenekleri, o tarihi yaşatmak, o günkü koşulları göstermek için zamanda yolculuğa çıktık. Değişik kavimler toplanarak burada ürün takası yapılacak. Burası o tarihte bir birleşme noktasıdır. Bu açıdan aslında bu bir barış projesidir. Değişik kavimlerden gelen insanların bir arada birleşmesi, kaynaşması ve geleceğe yönelik buluşmalarını sağlayacak projedir. Bu çalışmamızı geleneksel hale getireceğiz. Buraya İsveç'ten, İskandinav ülkelerinden, Avrupa'dan birçok turist getirmek ve bunu onlarla yaşamak istiyoruz. Asıl amacımız bu projeyle turizmden pay almak."

Koordinatör Hakan Adanır ise dünyada gittikçe yaygınlaşan zamanda yolculuk turizminin Karadeniz'de gelişmesini sağlamak amacıyla hazırladıkları projeyi Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'na (DOKA) sunduklarını anımsattı.

Reklam
Reklam

Adanır, Giresun turizminde bir dönüm noktası yaşadıklarına inandıklarını anlatarak, "Belediye olarak uzun süredir 'zamanda yolculuk' konsepti üzerinde çalışıyoruz. Bu konuda ürettiğimiz projemizi DOKA'nın da desteklemesiyle hayata geçirme şansımız oldu. Milattan önce 800 yılına gideceğiz. Bu yıllarda bölgede yaşayan Saka Türkleri, Giresun Adası'nı ziyaret edecek. Adaya altın postu aramak için gelen Herkül ve Argonotlar, ayrıca adada yaşayan Amazonlarla karşılaşacaklar" dedi.

Konuşmaların ardından söz konusu tarihsel dönemde yaşayan temsili Saka Türkleri, o günün kıyafetlerini giyerek teknelerle, kıyıdan 1,5 kilometre açıkta bulunan Giresun Adası'na gitti. Adada temsili Herkül, Argonotlar ve Amazon kadınlarla karşılaşan Saka Türkleri, burada o dönemin araç gereçlerini kullanarak yemek yedi.

-Mitolojide Altın Post Efsanesi-

Giresun Adası, dünya mitolojisinde ve tarihinde Aretias, Areionesos (İlk çağ adı), Nesos, Area, Areos, Chalceritis (Romalıların verdiği ad) adları ile anılmaktadır.

Mitolojide geçen altın post peşindeki Argonotlarla ilgili önemli bir olaya sahne olmuştur. Thabai Kralı Athamanas'ın, Nefele adlı karısından iki erkek çocuğu olur. Sonraki yıllarda ikinci kez evlenen kral çocuklarını kurban ederse ülkesinin kıtlıktan kurtulacağına inandırılır. Bunu öğrenen anneleri Nefele, çocuklarını bulut ve buğuya sararak uçan altın bir posta bindirir ve onları Karadeniz'e doğru gönderir. Çocuklardan biri Çanakkale Boğazı'nda fırtınaya tutularak ölür, diğeri yoluna devam eder ve mitolojik kişilerce Çanakkale Boğazı ile Kafkasya arasında bir yere saklanır.

Reklam
Reklam

Herakles döneminde aralarında güç tanrısı Herkül'ün de bulunduğu bir grup yiğit, altın postu ele geçirmek amacıyla Karadeniz'e açılırlar. Bir sürü serüven yaşadıktan sonra şimdiki adıyla Giresun Adası olan 'Aretias Adası'na gelirler. Altın postun burada saklı olduğuna inanmaktadırlar. Ancak adada onları ejderha yapılı kuşlar karşılar. Herkül'ün daha önce Stymphales Gölü çevresinden kovduğu kuşlar buraya yerleşmişlerdir. Kuşlar tüylerini ok gibi fırlatarak saldırıya geçerler. Argonotlar kalkanlarıyla kendilerini korumaya çalışsalar da bir arkadaşlarını yitirmekten kurtulamazlar. Sonunda kuşları öldürür ve altın postu aramaya koyulurlar. Bulamayınca da adayı lanetleyerek ayrılırlar.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: