Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, Giresun Adası’nda sürdürülen arkeolojik kazı çalışmalarında, adanın ve bölgenin tarihine ışık tutacak çok önemli bulgulara ulaşıldığını söyledi.
Vali Şahin, Giresun Adası’nda sürdürülen arkeolojik kazı çalışmalarıyla ilgili değerlendirme toplantısına başkanlık etti. Burada konuşan Vali Şahin, Giresun Adası’nın turizme kazandırılması ve gerçek tarihinin tespiti amacıyla bir süre önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınan özel doğrultusunda adada arkeolojik kazı çalışmalarına başlandığını hatırlattı. Çalışmalar kapsamında Şahin, adanın ve bölgenin tarihine ışık tutacak çok önemli bulgulara ulaşıldığını aktardı. Şahin, "Kazı çalışmaları sonucunda 32 insan iskeletinin yanı sıra çok sayıda mozaik parçası, bronz divit zarfı ve mürekkep hokkası, haç, günlük kullanılan pişmiş toprak kaplar, 2 mezar steli, fresk parçaları, Osmanlı döneminden kalma 1 pipo ucu ve 1 gümüş sikke’nin yanında adanın tarihine ışık tutacak tarihi kalıntılar bulundu.” dedi.
Kazı sonuçlarının Kültür ve Turizm Bakanı’na sunacağını dile getiren Şahin, şöyle konuştu: “Kazı ile tarihe ışık tutacak bulgular elde edildi. Çıkan eşyaların bir bölümü müzede, bir bölümünü de adada uygun mekânlarda yerinde teşhir edeceğiz. Kazı çalışmalarımız önümüzdeki yıl adada kilisenin yönetici yapısının bulunduğu alanda devam edecek. Adada kazı yapılırken diğer çalışmalarımızda sürecek.”
Giresun Adası’na teleferik sisteminin kurulmasını hedeflediklerini, bunun adanın turizm potansiyelin artırılmasına büyük katkı sağlayacağını ifade eden Vali Şahin, "Çok sayıda kişi günlük olarak adamıza akın edecek. Buna paralel olarak kaledeki ve yaylalardaki iyileştirme çalışmaları da devam ediyor. Havaalanıının bitimine kadar kale, ada ve yaylalarımızı en iyi şekilde Turizme hazırlayacağız.” diye konuştu.
Konya Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertekin Doksanaltı ise yaptığı konuşmada, adada yapılan kazı çalışmalarında ulaştıkları en önemli bulgulardan birinin de M.S. 3. veya 4. yüzyıla ait olduğunun tahmin edildiğini söyledi. Doksanaltı, Karadeniz Bölgesi’nde bulunan 8 farklı renk içeren mozaik parçasının Anadolu tarihi için önemli bir boşluğu dolduracağını belirtti. Doksanaltı, Karadeniz’de bulunan 200’e yakın antik limandan günümüze kadar kalıntıları ulaşan tek limanın sadece Giresun Adası’nda bulunduğuna dikkat çekti.
Adada yaklaşık bin 500 metrekarelik bir alanda yapılan çalışmalarda gün ışığına çıkartılan 32 insan iskeletinden 31 tanesinin adada yaşayan din adamlarına, 1'inin de bir çocuğa ait olduğu tespit edildiği belirtildi. İskeletlerin incelenmek ve hangi döneme ait olduğunun tam olarak tespiti için Konya Selçuk Üniversitesi’ne gönderildiği vurgulandı.
Giresun Adası’nda yaklaşık bir ay önce Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından Giresun Müzesi Müdürü Hulusi Güleç başkanlığında, Konya Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Uzman Arkeolog Ufuk Erdoğan’ın sorumluluğunda başlatılan kazı çalışmalarının ilk bölümünün tamamlandığı kaydedildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz