Giresun Barosu'ndan düzenleme eleştirisi

Giresun Baro Başkanı Av. Gültekin Uzunalioğlu, "1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun yürürlükten kaldırılarak yeni bir ‘Avukatlık...

Giresun Baro Başkanı Av. Gültekin Uzunalioğlu, "1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun yürürlükten kaldırılarak yeni bir ‘Avukatlık Kanunu’ düzenlemesi yapılmasını doğru bulmuyoruz.” dedi.
Uzunalioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde kamuoyunda "Avukatlık Kanunu" değişiklikleri ve "Arabuluculuk Yasa Tasarısı" ile ilgili tartışmaların bulunduğunu belirtti. Mevcut kanunun yürürlülükten kaldırılarak, yeni bir düzenleme getirilmesine karşı olduklarını vurgulayan Uzunalioğlu, bu yöndeki fikirlerini her platformda dile getirdiklerini aktardı. "1136 sayılı Avukatlık Kanunu’ndaki mevcut hakların korunmasının yanında, bu kanunda kazanılmış hakların korunması gözetilerek stajdan önce sınav getirilmesi, savunma mesleğinin zorunlu ihtiyaçları ile belli miktar üzerindeki işlemler ve davalar yönünden zorunlu Avukatlık gibi bazı ek düzenlemelerin yapılması ile yetinilmesinin daha yerinde olacağını belirtiyoruz." diyen Uzunalioğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Avukatlık mesleğini yapabilmenin fiziksel ve zihinsel koşulları Avukatlık Kanunu’nun 5/1h maddesinde belirtilmektedir. Bunun dışında serbest bir meslek olan Avukatlık mesleğini ifa etmekte olanların mesleğe devamlarının 65 yaş ile sınırlanması hatta levhadan silinmesi asla kabul edilemez. Bunun yanında genç meslektaşlarımızı iş yapamaz hale getireceğinden bazı mahkemeler ve yüksek mahkemelerde görev yapmak için meslekte kıdem şartı getirilmesi de asla kabul edilemez."
Yabancı avukatlık bürolarının veya ortaklıklarının Türkiye’de faaliyet yürütebilmesine ve bu yolla münhasıran Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına tanınan avukatlık mesleğini icra edebilme yolunun açılmasının, avukatlık mesleğini küresel sermayenin hizmetine sunmak anlamına taşıdığına dikkat çeken Uzunalioğlu, bu durumu da asla kabul etmeyeceklerini dile getirdi. Kamu hizmeti niteliği taşıyan avukatlık mesleğinin ticari şirket yapılandırılmasına kavuşturularak ve çeşitli illerde şubeler açılmasına imkan tanımak istenmesini de kabullenemeyeceklerini ifade eden Uzunalioğlu, "Baro yönetimi ve diğer organların nispi temsil sistemi ile oluşturulması, baroların delege yapılarının üye sayısı az olan baroların daha etkili temsiline yönelik düzenlemeler demokratik kurallara aykırıdır, kabul edilemez." sözlerini kaydetti.
"Arabuluculuk Kanun Tasarısı'ndaki düzenlemeler, Anayasa'nın 8. Maddesindeki Yargı Yetkisinin Türk Milleti Adına Bağımsız Mahkemelerce Kullanılacağı İlkesine aykırıdır" diyen Uzunalioğlu, şunları aktardı: "Yargı yetkisi başkalarınca kullanılmış olacaktır. Yargıda çözümü yargının temel ayakları olan hakim, savcı ve avukat üçgeninden çıkarıp hukuk eğitimini aşağılayacak şekilde 100 saatlik temel hukuk eğitimi alan hukukçu olmayanların faaliyet göstereceği yerel, etnik, mafya ve başka unsurların etkili olabileceği çok hukukluluğa yol açacak farklı bir alana taşımaktır. Arabuluculuğu ancak hukuk eğitimi alanların yapabileceği tartışılmaz gerçektir. Yasa tasarısı arabuluculuk sistemine alternatif Avukatlık Kanunu 35/A maddesindeki avukatlara uzlaşma yetkisi veren maddeye aykırıdır. Avukatlık yasamızdaki bu maddedeki düzenlemenin alt yapısı geliştirilerek aynı sonuca daha verimli şekilde ulaşılabileceğinden Arabuluculuk Yasa Tasarısı'ndaki düzenlemelerin asla kabul edilemeyeceğini belirtiyoruz"
Uzunalioğlu, avukatlık mesleğini baltalayacak ve mesleği etkisizleştirmeye yol açacak tüm düzenlemelere karşı olduklarını söyleyerek, düzenlemelere karşı durmak için tüm meslektaşları, baroları ve TBB'yi göreve çağırdı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz