Giresun Valiliği'nden tescil atağı

Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, kemençe ve horonu tescillemek, yaygınlaştırmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla...

Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, kemençe ve horonu tescillemek, yaygınlaştırmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla her türlü desteği vereceklerini söyledi. Şahin, "Şu anda sırada bekleyen 80’e yakın tescil edilmesi gereken yemek ve diğer çeşitler var. Tescillerin içerisinde aciliyeti olanlardan başlayacağız." dedi.
Dursun Ali Şahin, Görele Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ile Görele Kemençe ve Güzel Sanatları Yaşatma Derneği'ni ziyaret etti. Vali Şahin'in ilk durağı Görele Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü oldu. Burada kemençe kursuna katılan kursiyerlerle sohbet etti, çalışmalar hakkında ilgililerden bilgi aldı. Daha sonra ise Kemençe ve Güzel Sanatları Yaşatma
Derneği'ni ziyaret etti.
Vali Şahin, yaptığı açıklamada, kemençe ve horonu tescillemek, yaygınlaştırmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla her türlü desteğin verileceğini söyledi.
Kemençenin sadece bu yöreye ait bir çalgı olmadığını belirten Şahin, ancak Görele kemençesinin çok farklı özelliklere sahip olduğunu kaydetti.
"Bu kemençenin özü Kıpçak Türklerine dayanmakta. Kemençe Giresun’un Görele ilçesinden çıkmış ve dünyaya yayılmıştır." diyen Şahin, şöyle devam etti: "1923 yılında buradan göç eden Rumlar kemençeyi ve horonu Yunanistan’a götürmüşlerdir. Bölgeden batıya giden gurbetçilerimizde gittikleri yerlere kemençeyi beraberinde
götürmüşlerdir. Ben şahsen burada kemençe ile ilgili eğitim öğretim veren bir derneğin bulunmasından son derece memnun oldum. Bundan 3 ay önce atılan mayası tutulan bu kemençeyi yaymak bu yörenin görevi. Bunu mutlaka gerçekleştireceğiz. Giresun merkezde kemençenin yanında, davulu zurnası bağlaması, Şebinkarahisar’a gidince davul zurna cümbüş kaval, tulum saz dahil oluyor, ama yine kemençe var. Kemençenin olmadığı bir musiki cemiyeti düşünemiyoruz. İşte merkez kuvvet buradan dağılacak. Çocuklarımıza mutlaka bir çalgı aletini çalmasını öğretmek lazım."
Şahin, Giresun'da önemli kültürel ve yemek çeşitlerinin bulunduğunu, bunları tescil ettireceklerini söyledi. Konuyla ilgili bir vali yardımcısı görevlendireceğini ve her ilçeyi dolaşarak kaymakamlık ve belediyelerle görüşeceklerini belirtti.
"İlk olarak tescil edilmesi gereken mamul madde veya çalgı aleti ne varsa onları tespit edeceğiz. Merkezde bir komisyon kurarak bunları ayıklayacağız." diye konuşan Şahin, "Şu anda sırada bekleyen 80’e yakın tescil edilmesi gereken yemek ve diğer çeşitler var. Biz bunları tek tek tescil edeceğiz ama tescillerin içersinde aciliyeti olanlardan başlayacağız. Görele kemençesi olarak biz bu kemençeyi inşallah tescil ettireceğiz. Çok geç kalınmış ama tescil ettireceğiz.“ şeklinde konuştu.
Vali Şahin'in ziyaretlerinde Görele Kaymakamı Aykut Pekmez, Görele Belediye Başkanı Ertuğrul Melikoğlu, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Selim Kul ve dernek yetkilileri de yeraldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz