Giresun Ziraat Odası Başkanı Akbaşlı:

Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, Türkiye'nin, bir önceki yıldan yaklaşık 50 bin ton daha az fındık satmasına rağmen geçen

Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, Türkiye'nin, bir önceki yıldan yaklaşık 50 bin ton daha az fındık satmasına rağmen geçen yıl alınan döviz miktarının yaklaşık 60 milyon dolar daha fazlasını kazandığını bildirdi.

Akbaşlı, yaptığı yazılı açıklamada, 2011 yılı fındık sezonunun geçen yıl düşük rekolte ile açıldığını, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ülke genelinde 452 bin ton fındık olacağı ön görüsü üzerine ihracatçıların Türkiye rekoltesini 430 bin ton olarak açıkladıklarını anımsattı.

Reklam
Reklam

Türkiye'de rekoltenin düşük tespit edilmesiyle herkes tarafından fındık fiyatlarının yüksek seyredeceğinin kabul edildiğini vurgulayan Akbaşlı, "Fiyatların yükselmesi karşısında ihracatın bu yüksek fiyatlar karşısında 190 bin ton civarında olacağı, en çok 196 bin ton olabilirliği konuşuldu. Hatta 'fiyatlar çok yüksek, bu fiyatlara ancak bu kadar ihracat olur' denildi. Maalesef bu ön görüde bulunanlar çok yanıldı" ifadesini kullandı.

Akbaşlı, 1 Eylül 2011 ile 13 Ağustos 2012 tarihleri arasında 222 bin 954 ton fındık ihraç edilerek 1 milyar 770 milyon dolar elde edilirken, 1 Eylül 2010 ile 13 Ağustos 2011 fındık ihraç döneminde ise 271 bin 410 ton fındık ihraç edilerek 1 milyar 713 milyon dolar elde edildiğine dikkati çekerek, " Türkiye, bir önceki yıldan yaklaşık 50 bin ton daha az fındık satmasına rağmen geçen yıl alınan döviz miktarının yaklaşık 60 milyon dolar daha fazlasını kazanmıştır. Bu bedel Türk fındık üreticisinin ve Türk fındık ihracatçısının cebine girmiştir."

Muhabir: Gülizar Şenel

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: