Giresun'da 2011 ürünü fındık rekoltesinde kayıp bekleniyor

Giresun Fındık Rekolte Tespit Komitesi üyesi Mustafa Şahin, "Giresun'da 2011 ürünü fındık rekoltesinde üçte iki...

Giresun Fındık Rekolte Tespit Komitesi üyesi Mustafa Şahin, "Giresun'da 2011 ürünü fındık rekoltesinde üçte iki kayıp mevcut." dedi.
Şahin, yaptığı açıklamada, Giresun Fındık Rekolte Tespit Komitesi olarak, Giresun'da yeni mahsul fındık rekoltesinin belirlenmesi için çotanak sayımı gerçekleştirdiklerini söyledi. Geçen hafta başladıkları sayımları yarın sonladırmayı hedeflediklerini kaydeden Şahin, Şubat ayında da Giresun'da yine karanfil sayımına göre rekolte tespiti gerçekleştirdiklerini aktardı.

Reklam
Reklam

Karanfil sayımları sonucu, Giresun'un yeni fındık rekoltesinin 84 bin ton olarak belirlendiğini kaydeden Şahin, "Geçen hafta başladığımız çotanak sayımlarını 13 ilçemizde gerçekleştiriyoruz. Yarın, sayımları tamamlamayı hedefliyoruz. Bugüne kadar yaptığımız incelemelerde, karanfil sayımlarına göre çotanak sayımında fındık rekoltesinin Giresun'da çok düşük gerçekleşeceğini gözlemledik. Gözlemlerimize göre üçte iki düzeyinde kayıp sözkonusu." dedi.
Karanfil sayımlarında rekoltede düşüklüğü beklediklerini vurgulayan Şahin, "Bu kadar rekolte kaybı olacağını beklemiyorduk. Adeta şok yaşıyoruz." diye konuştu.

Şahin, komisyon olarak yaptıkları rekolte tespit çalışmalarının gerçekçi rakamlara dayandığın dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Geçen yıl rekolte tespitimizde yüzde 1 gibi bir yanılma payımız oldu. Bu neredeyse yaptığımız tespitin doğru olduğunu göstermektedir. 2011 ürünü fındık için de yapacağımız tespitimiz gerçekçi rakamlar olacaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın."

"FINDIKTA AFET SÖZ KONUSU"
Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı da yaptığı açıklamada, 2011 ürünü fındıkta afet söz konusu olduğunu savundu. Akbaşlı, Giresun Fındık Rekolte Tespit Komitesi'nin, çotanak sayımına göre 2011 ürünü fındık rekoltesinin tespiti çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Akbaşlı, şöyle dedi:
"Komite üyeleriyle yaptığımız görüşmelerde, gözlemlerde, 2011 ürünü fındıkta üçte ikilik kayıp söz konusu olduğunu öğrendik. Bu, çok ciddi bir kayıp. Giresun fındık rekoltesinin 120 bin ton olduğundan yola çıkarsak, yeni mahsul fındık rekoltesi 40 ila 50 bin ton arasında gerçekleşecektir. Bu da Giresun'da fındık için tehlike sinyali anlamına geliyor." dedi.
Fındık rekoltesinde yaşanmasını bekledikleri kaybın afet boyutunda olduğuna işaret eden Akbaşlı, hükümet nezdinde mağduriyet yaşayacak üreticiler için destekleme sağlanması için girişimlerde bulunacaklarını ifade etti.
Akbaşlı, bölge milletvekillerini ziyaret ederek, üreticilerin mağduriyetlerinin önlenmesi için destek isteyeceklerini ve taleplerini ileteceklerini söyledi. Akbaşlı, şöyle devam etti: "Kamu Bankaları ile TKK’den, faiz indirimli (sübvansiyonlu) veya normal faiz normları üzerinden tarımsal kredi kullananların kredi borçlarının, 2012 ürünü sonuna kadar ertelenmesini istiyoruz. İyi Tarım Uygulama Desteği, Fındık Üreticilerine Alan Bazlı Gelir Desteği, Mazot, Gübre ve Toprak Analizi Desteği ödemelerinin, ödeme zamanları öne alınmalı. 2011 yılı ürün sigortası yaptıranların, ürün sigorta bedelleri, bir defaya mahsus olmak üzere tamamı hazineden karşılanmalı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz