Giresun’da Atatürk’ün Konakladığı Ev Ziyarete Açıldı

Mustafa Kemal Atatürk’ün il olduğu yıllarda Giresun’un Şebinkarahisar ilçesine gelişinin yıl dönümü törenlerle kutlanıyor.Kutlamalar çerçevesinde...

Mustafa Kemal Atatürk’ün il olduğu yıllarda Giresun’un Şebinkarahisar ilçesine gelişinin yıl dönümü törenlerle kutlanıyor.Kutlamalar çerçevesinde Atatürk’ün Şebinkarahisar’a geldiğinde konakladığı müzeye çevrilen ev ise ziyaretçi akınına uğruyor.

Atatürk'ün 87 yıl önce Şebinkarahisar'a gelişi nedeniyle tören düzenlendi. Törende, Atatürk'ün 88 yıl önce Şebinkarahisar'a gelişi temsili olarak karşılandı. Atatürk'ü temsili olarak karşılayan, ilçe protokolü, öğrenciler ve halk tarafından davul zurna eşliğinde ilçe merkezine kadar yürüdüler.

Reklam
Reklam

İlçede 88.'si düzenlenen tören nedeniyle kamu kurum ve kuruluşlar ile birlikte cadde ve sokaklar bayraklarla donatılırken, öğrenciler şiirler okudu, halk oyunları gösterileri yapıldı.

Törende konuşan Belediye Başkanı Şahin Yılancı, Şebinkarahisar ismini Atatürk’ün verdiğini hatırlatarak¸”Atatürk, Erzurum depremi dolayısıyla teftiş gezisinden sonra Şebinkarahisar'a gerçekleştirdiği gezide, Şarki Karahisar adını Şebinkarahisar'a çevirmesinin Şebinkarahisarlılar üzerinde ayrı bir önemi bulunuyor. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 11 Ekim 1924 tarihinde ilçemize gelip şu konuşmayı yapmıştı. 'Ben bu şehri çok beğendim. Sevgimin temadisine alem olmak üzere Şark-ı Karahisar adını Şebinkarahisar olarak tashihini teklif ediyorum. Şab'ı başta olmak üzere Fatih Sultan Mehmet Hanların otağ kurduğu bu topraklar içinde daha neler varsa ele alınmak, tarihen olduğu kadar da iktisaden de bu şehri ileri götürmek vazifemiz olmalıdır. Sürekli yangınlar görmüşsünüz, memleketiniz bir harabeye dönmüş fakat esef etmeyin, şu tek gözlü mütevazı ocağınızda derin bir samimiyet, geniş ve anlayışlı bir kültür buldum. Kalkınacaksınız, mesut olacaksınız. Türk ocakları dekorlarla ölçülemez. Türk'ün bu şan ocakları sönmez alevlerle ilelebet tütecektir ve bu harabeler bir gün birer mamureler haline gelecektir' demişti. Dolayısıyla Atatürk’ün Şebinkarahisar’a gelişi kadar, ismini değiştirmesi ve Şebinkarahisar’a ayrı bir değer vermesi de çok önemlidir” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Törenden sonra Atatürk Evi ve Müzesi gezildi. Müze, gün boyu ziyaretçilere açık tutuldu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: