Giresun'dan BM Genel Sekteri'ne Fransa mektubu

Giresun Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aygün Attar, Birleşmiş Milletler (BM) Genel...

Giresun Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aygün Attar, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'a mektup göndererek, Fransa'nın AGİT Minsk Grubu Eşbaşkanlığı'ndan ayrılmasını talep etti.
Attar, Ban Ki-Moon'a gönderdiği mektubunda, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin çabaları sonucu, Ermeni soykırımını inkar yasasının Fransa parlamentosunda gündeme alınmasından, Azerbaycan’da doğmuş ve bugün Türkiye'de çalışan bilim, sanat ve iş adamları olarak duydukları üzüntüyü dile getirdi, rencide olduklarını belirtti. Ermeni kökenli Fransız parlamenter Patrick Deveciyan'ın ısrarlarıyla gündeme getirilen bu tasarının, Fransa’nın Ermenistan yanlısı olduğu gerçeğini resmen kanıtladığını vurgulayan Attar, mektubunda şunları aktardı:
“Ermeni teröristleri, 1992 yılında 'Hocalı' kentinde yaşayan masum insanları öldürerek Azerbaycan topraklarının yüzde 25'ini işgal etmiştir. Ermenistan’ın işgalci tutumu BM'nin 1993 yıl 822 sayılı, 853 sayılı, 874 ve 884 sayılı kararları ile resmen kınanmıştır. Neredeyse 20 yıldır AGİT Minsk Grubu üyesi olan Fransa, Karabağ’daki hukuksuzluğun giderilmesi konusunda bir gelişme olmamasının baş sorumlularından birisidir.”
Mektubunda Attar, Hocalı’da Ermeniler tarafından 1992 yılında soykırım gerçekleştirildiğini bir kez daha anımsatarak, soykırımı gerçekleştirenlerin bugün Ermenistan'da yönetim kadrosunda yer alarak ülkeyi idare ettiklerini vurguladı.
Fransa'nın, Hocalı'daki soykırıma sesini çıkarmatmadığını ve kılını kıpırdatmadığını ifade eden Attar, Fransa’nın 1915’de yaşandığı iddia edilen olaylar ile ilgili gereksiz işgüzarlığı ve riyakarlığının çifte standart olduğunu mektubunda Ban Ki-Moon'a iletti.
“Cumhurbaşkanı Sarkozy ve onun temsil ettiği Fransa, Ermeni meselesinde tarafsızlığını kayıp etmiştir.” diyen Attar, Ban Ki-Moon'a gönderdiği mektubunda şu ifadelere yer verdi: “Odur ki 1992’den beri AGİT Minsk Grubu’nda Eşbaşkan olarak görev yapan Fransa’nın, Azerbaycan-Ermenistan arasındaki görüşmelere tarafsız yaklaşamayacağı nedeniyle bu teşkilattan ivedilikle ayrılmasını talep etmekteyiz. Ayrıca, Hocalı soykırımının gerçekleşmesinde rol oynayan ve bugün Ermenistan’ın yönetim kadrosunda bulunan çete başlarının adalete uygun bir şekilde savaş suçlusu yargılanmalarını sizlerden talep etmekteyiz.”
Attar'ın mektubunda, Nahçıvan eski Başbakanı Prof. Dr. Beycan İibrahimoğlu'nun da aralarında bulunduğu Türkiye'deki bazı üniversitelerde görev yapan öğretğm üyeleri Prof. Dr. Gaybula Ramzaoğlu, Prof. Dr. Rafik Mehti, Prof. Dr. Salih Sultansoy, Prof. Dr. Tefik Mamedov ve Prof. Dr. Abdulla Avey'in de imzaları yeraldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz