Girişimcilik esasında belli başlı riskleri göze alarak kar elde etmek amacıyla yeni projeler başlatmaktır. Günümüz teknolojisi ile bu kavram giderek daha da genişlemiş ve kapsayıcı bir hale gelmiştir. Artık kendisini ‘girişimci’ olarak adlandıran bireyler ticari amaçların yanı sıra sosyal, toplumsal ve kişisel gelişim hedefleriyle de farklı projelere başlarlar. Girişimcilerin özellikleri de bu sebeple oldukça net ve belirlidir.
Girişimci denen kimse, belirli bir hedef belirleyip bu doğrultuda emin adımlarla ilerleyen, çalıştığı kuruma, topluma ya da kendisine belirli bir kar sağlama amacı güden ve gerektiğinde risk almasını bilen kişidir. Karşılarına çıkan engeller karşısında bir girişimci engele odaklanmak yerine çözüm üretmeye odaklanır. Girişimciler vizyon sahibi kişiler olmanın yanı sıra harekete geçmekten de çekinmeyen atılgan bireylerdir.
Girişimci insanların ortak özellikleri arasında yaratıcı olmak da vardır. Bir girişimci yeni projeler planlayıp onları hayata geçirebildiği sürece girişimcidir.
Girişimcilerde bulunması gereken sosyal özellikler arasında belli bir kitleye nasıl hitap edeceğini bilmek vardır. Girişimci nedir diye sorulduğunda insanların aklına gelen ilk cevaplardan biri de girişimci kişilerin konuşma becerileri ve ikna kabiliyetleridir. Girişimcilerin özellikleri arasında lider ruhlu olmak da olabileceği için girişimcilerin iletişim kurmada iyi olması beklenir.
Girişimciler olumsuz sonuçlar karşısında hemen motivasyonunu kaybetmez. Bu doğrultuda girişimci insanların ortak özellikleri konusunda söylenebilecek bir diğer şey de düştüğünde yeniden ayağa kalkmayı bilmektir. Girişimciler yeniden başlamayı başarabilen kimselerdir.
Ancak bu noktada şunu unutmamak gerekir: fazla hayalperest olmak, gereksiz riskler almak ve sorumluluktan kaçınmak bir girişimciye sadece zarar olarak dönecektir. Bu özellikler, bu yüzden başarısız girişimcilerin ortak özellikleri arasındadır.
Girişimci olabilmek için iyi bir plana, yeterli seviyede yatırıma ve sıkı çalışmaya gerek vardır. İlerlemek istediği alanda belli bir tecrübeye, donanıma ve desteğe sahip olmak da oldukça işe yarayacaktır. Eleştiriye açık, yardım almaktan çekinmeyen her öngörülü birey girişimci olabilir. Önemli olan kişinin kendini geliştirmekten çekinmemesi, yeni şeyler öğrenmekten korkmamasıdır.