Girişimcilere öneri:Korkmayın, harekete geçin

GBA Mentor Clinic III, bu yıl 50 yatırımcı ve yaklaşık 500 girişimcinin katılımıyla gerçekleşti.

Galata İş Melekleri, (GBA) bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Mentor Clinic etkinliğinde fikir aşamasında olan girişimcileri ekosistemin Türkiye'deki ve Avrupa'daki önemli temsilcileriyle buluşturdu. İstanbul Kalkınma Ajansı'nın (İSTKA) 2014 Yılı Yenilikçi İstanbul Mali Destek Programları kapsamında desteklenen "Ulusal/Uluslararası Mentorluk ve Melek Yatırımcı Ağı Oluşturulması" Projesi çerçevesinde, Türk Ekonomi Bankası (TEB) gold sponsorluğu ve Turkcell silver sponsorluğuyla gerçekleştirildi.

Koç Üniversitesi Kuluçka Merkezi'nden Burak Yaman'ın sunuculuğunu yaptığı konferans, GBA Başkanı ve Mynet Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli'nin açılış konuşmasıyla başladı. 2011'den bu yana girişimciliğin ve melek yatırımcılığın nitelik ve niceliğini geliştirmek, Türkiye çıkışlı girişimleri dünyaya açmak için yaptıkları çalışmalara değinen Kurttepeli, bugüne kadar 5 milyon dolar değerinde 15 yatırım yaptıklarını söyledi. Konuşması sırasında GBA yatırımcılarının yeni yatırımı FlowerBox'ın da duyurusunu yapan Kurttepeli, konuşmasını önemli bir tavsiyeyle bitirdi: "Girişimcilik, bugün bildiğimiz en adil sistemlerden biri. Nerede yaşadığınız veya nerede okuduğunuz önemli değil. Girişimcilik dünyasında hepimiz eşitiz ve hiçbirimiz diğerinden daha üstün değiliz. Girişimcilik ekosistemi herkese açık olan, kendi içinde fırsat eşitliğini barındıran bir sistem. Bu nedenle korkmayın ve harekete geçin."

Reklam
Reklam

Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı ise, "Ben doğuştan girişimciyim çünkü babamı doğru seçmişim. Maalesef bu dünyada hepimiz eşit değiliz. Fakat bizi eşit kılan ve kılacak olan, bu yolda ilerlerken alacağımız kararlar ve bu dünyada bırakacağımız iz. Girişimcilerin tek ortak özelliği ise, insanların hayatlarını daha iyi yapmak için çalışmak. Eğer bunu başarıyorsanız, yatırım da geliyor, manevi tatmin de. Eğer elinizi iyi oynar ve temiz ticaret yaparsanız, kalıcı olur, iz bırakırsınız" dedi.

Bir kadının "evrensel" başarı öyküsü: Candace Johnson
European Business Angels Network (EBAN) Başkanı, Johnson Paradigm Ventures Başkanı ve Sophia Business Angels Kurucu Ortağı Candace Johnson, kendi deneyimlerinden ve başarı öyküsünden yola çıkarak yaptığı sunumda, "Demir Perde" engeline rağmen 1981 yılında ilk kez tüm Avrupa'ya yayın yapan uydu sistemini hayata geçirdiklerini, şu anda Amerikan Uzay Ajansı ve Avrupa Uzay Ajansı gibi kurumlarla yaptığı sınırlar ötesi işbirliklerine değindi. Konuşmasında büyük düşünmenin önemine vurgu yapan Johnson, "Dünyayı daha iyi bir hale getirmek için çok çalışmaktan yılmamalısınız. İlk adımı atıp başarıyı yakaladıktan sonra dünyaya açılmak için cesaretinizi toplamalı ve hep ileriye gitmelisiniz" dedi.

Reklam
Reklam

Fintech şirketleri bankalar için fırsat mı, tehdit mi?

Konuşmasında girişimciliğin tüm dünya ekonomilerinin motoru olduğunu belirten TEB KOBİ Bankacılığı Stratejik Planlama ve Pazarlama Grup Direktörü Devrim Ziya Tavil, son yıllarda Türkiye'de ve dünyada girişimci ve yatırımcılar arasında bir trend haline gelen FinTech şirketlerine değindi. Her yıl TEB'in çıkardığı Türkiye Girişimcilik Endeksi'ne göre artık Türkiye'de her 100 kişiden 32'sinin girişimci olmak istediğini belirten Tavil, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Şu anda 'finansal teknolojiler' anlamına gelen 'fintech' dünya çapında girişimcilerin yöneldiği alanlardan biri. Bankaların sunduğu hizmetlerin büyük bölümünü kullanıcılara ayrı hizmetler şeklinde vermeye başlayan fintech şirketleri bu nedenle bizi çok ilgilendiriyor. Bunun bir fırsat mı, tehdit mi olduğunu konuşuyoruz. Bu noktada bankaların ölçeklendirme ve sermaye gücünü kullanarak fintech girişimcileriyle işbirliğine gitmesi ve bunu fırsata dönüştürmesi gerektiğine inanıyoruz. Her iki tarafın da karlı çıkması ve kalkınmayı sürdürmesi adına iş ortaklığı çok önemli".

Reklam
Reklam

Etkinliğin konferans bölümünden sonra sahneyi GBA'nın desteklediği, Türkiye'nin başarılı girişimcileri aldı. Moderatörlüğünü GBA Genel Sekreteri Ayşe İnal'ın yaptığı panelde, Insider Kurucu Ortağı Mehmet Sinan Toktay, Woto Kurucu Ortağı Ekin Çağlar, Hızlıçeviri Kurucu Ortağı Serkan Haşlak ve Ustaeli Kurucusu Tarık Sinan konuşmacı olarak yer aldı. Girişimciler, globalleşme ve büyüme stratejilerinden ekip oluşturma ve yatırım alma süreçlerine dair kendi deneyimlerini katılımcılar ile paylaştılar.

Etkinliğin ikinci kısmında; Ali Sabancı, Emre Kurttepeli, Melih Ödemiş, Soner Canko, Sadok Kohen, Alemşah Öztürk gibi finanstan perakendeye, e-ticaretten bilişim sektörüne kadar kendi alanlarında başarılı olmuş 50'ye yakın mentor, iş geliştirme, finans, yatırım, sosyal girişimcilik, dijital pazarlama, medya iletişimi, hukuk gibi çeşitli başlıklar altında, 20'şer dakikalık birebir görüşmeler aracılığıyla girişimcilere ilgilendikleri alanlarda yol gösterdi. Ayrıca Candace Johson ve Marcel Dridje de girişimcilere mentorluk yapmanın yanı sıra, girişimlerin Avrupa'ya açılması konusunda destek sözü verdiler.

Reklam
Reklam

Girişimcilere "Ziya Abi" Ödülleri

Türkiye'deki genç girişimcilere verdiği destekler nedeniyle sektörde "girişimcilerin ağabeyi" olarak tanınan ve 2014 yılında hayatını kaybeden GBA yatırımcılarından Ziya Boyacıgiller, Mentor Clinic'in sonunda özel bir ödül ile anılacak. Etkinlikte ilk kez Boyacıgiller anısına mentorların seçtiği etkili girişimlere toplamda 9 bin TL ödül verilecek.